Škare Ožbolt: Josipovićevi savjetnici nemaju nikakvu ulogu u kreiranju politike

“Predsjedniku Republike uvijek su potrebni savjetnici, ali sadašnji sustav i sustav iz vremena predsjednika Franje Tuđman nisu isti. Tuđman je imao puno veće ovlasti, praktički je vodio državu i njegovi savjetnici su bili puno moćniji i imali puno važniju ulogu u kreiranju politike”, komentirala je za narod.hr Vesna Škare Ožbolt, savjetnica za odnose s javnošću i politička pitanja Predsjednika Republike Franje Tuđmana od 1991. do 2000. godine.

“Josipovićevi savjetnici nemaju nikakvu ulogu u kreiranju politike s obzirom na predsjednikove ovlasti”, pojasnila je Škare Ožbolt.

Istaknula je kako je predsjednik Tuđman imao više savjetnika nego li danas predsjednik države Josipović, no tada se država i vodila iz Ureda predsjednika dok se sada se ne vodi. Dodala kako je Tuđman imao savjetnika za gospodarstvo, nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku, vojsku, unutarnju politiku, odnose s vladom, sa saborom, humanitarna pitanja, za zdravstvo – ukratko imao je savjetnike za sve resore, kao da je vlada te da su “savjetnici predsjednika Republike tada bili moćniji od ministara”.

“Ovi sadašnji savjetnici su u tom rangu po hijerarhijama plaće, ali nemaju tu odgovornost, političku snagu i moć kao u vremenu predsjednika Tuđmana, što proizlazi iz različitih ovlasti”, istaknula je Škare Ožbolt te dodala kako je nekada u polupredsjedničkom sustavu Tuđman imenovao Vladu i razrješavao Vladu i sve ministre, kao u Francuskoj.

“Tuđmanovi savjetnici su imali daleko veću moć od ministara, operativno su određivali stvari koje su nadilazile ingerencije vlade, a s time i sukladnu odgovornost,” pojasnila je Škare Ožbolt pojasnivši kako se radi o dva potpuno različita sustava te su ovlasti predsjednikovih savjetnika neusporedivo drugačije.

HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar – Kitarović je istaknula kako je u svakom slučaju za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave. “Moram naglasiti da mi je plan – kada postanem predsjednica, ako mi hrvatski narod i građani ukažu povjerenje – prije svega racionalizirati Ured Predsjednika RH, smanjiti broj savjetnika i službenika. Ne morate sjediti na Pantovčaku kako biste sudjelovali u kreiranju državne politike ili u savjetovanju”, kazala je Grabar – Kitarović.

“Savjetnika (u Uredu predsjednika) je više-manje onoliko koliko i treba biti. Od kad sam došao u ured, proračun se smanjio za 15-tak posto, smanjio se broj ljudi, tako da je vidljivo da se radilo na uštedama, tamo gdje je to, naravno, bilo moguće”, istaknuo je Josipović, jučer u Mariji Bistrici.

Na izjave Grabar – Kitarović kako su plaće nekih njegovih savjetnika u rangu ministarskih, Josipović je ocjenio kako “neke jesu i tako i treba biti”.

Prema informacijama na službenim internetskim stranicama predsjednik Josipović ima osam savjetnika. To su Zlatko Gareljić (savjetnik za obranu), veleposlanica Romana Vlahutin (savjetnica za vanjske poslove), veleposlanica Mirjana Mladineo (savjetnica za europske poslove i međunarodne organizacije), Saša Perković (savjetnik za nacionalnu sigurnost), Tamara Obradović Mazal (savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije), prof. dr. sc. Siniša Tatalović( savjetnik za unutarnju politiku), mr. sc. Zrinka Vrabec Mojzeš (savjetnica za društvene djelatnosti), prof. dr. sc. Ankica Marinović (savjetnica za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice), a glavni analitičar je prof. dr. sc. Dejan Jović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: rtl.hr