Sladoljev o pritisku DORH-a na volontere Narod odlučuje: ‘Očajnički potez kako bi se zaustavile promjene koje dolaze’

Foto: fah

Saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev reagirao je na informaciju da su članovi i volonteri građanske inicijative Narod odlučuje ovih dana pozivani na ispitivanje u policiju u vezi kaznene prijave koju je u listopadu 2018. podnio predsjednik HNS-a i član aktualne vlade Ivan Vrdoljak.

“Smatram skandaloznom odluku da se policija i DORH bave volonterima inicijative Narod odlučuje. Umjesto da pokucaju na vrata bivšeg ministra Lovre Kuščevića koji nikada nije objasnio gdje se nalazi 40 tisuća navodno nevažećih listića, a koje je Most tražio na uvid, oni se bave zastrašivanjem ljudi koji su dan i noć volontirali da bi promijenili izborni zakon koji pogoduje političkim elitama koje su uništili Hrvatsku. Ovaj politički i policijski pritisak po nalogu Ivana Vrdoljaka smatramo još jednim u nizu očajničkih poteza kako bi se zaustavile promjene koje dolaze i koje se ne mogu spriječiti”, rekao je Sladoljev.

(FOTO, VIDEO) Državno odvjetništvo vrši politički pritisak na GI Narod odlučuje umjesto da se bori protiv korupcijsko-političke hobotnice

Članovi Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje ovih su dana zvani na policiju na ispitivanje povodom kaznene prijave Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a, člana aktualne Vlade RH, izvijestila je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, na konferenciji za medije ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

“Vrdoljak je u 10. mjesecu 2018., nakon što je objavljeno izvješće o provjeri potpisa sada već smijenjenog ministra Kuščevića, podnio DORH-u kaznenu prijavu ponavljajući Kuščevićeve optužbe te je GI optužio za krivotvorenje potpisa birača, odnosno potpisnika referendumske inicijative.

“Podsjećamo da je ovo već drugi put da su građani pozvani na obavijesne razgovore na policiju ili Državno odvjetništvo jer su pokrenuli referendumsko izjašnjavanje o promjeni izbornog sustava. Prvi put se to odvijalo u 2014. u okviru GI Birajmo zastupnike imenom i prezimenom, kada je na vlasti bila vlada Zorana Milanovića”, istaknula je Kanački, dodavši da je GI Narod odlučuje potpise prikupljala u skladu sa zakonom, na način da su građani sami u potpisne knjige upisivali svoje osobne podatke (ime i prezime i OIB) i vlastoručno se potpisali.

“Umjesto da odbaci političku prijavu stranke na vlasti koja je sudjelovala u krađi referenduma – Državno odvjetništvo vrši pritisak na ugledne članove društva pozivajući ih na razgovore u policiju, troši javni novac i vrijeme – umjesto da se bavi istragom i progonom korupcijske hobotnice koja povezuje gospodarstvo, sudstvo i politiku”, poručila je Kanački.

“Kaznena prijava koalicijskog partnera premijera Plenkovića je prema procesnom i materijalnom pravu već teoretski potpuno neutemeljena”, izjavio je odvjetnik Karlo Novosel, nadodavši da je instrumentaliziranje državne vlasti za pojedinačne interese protivno pravu i običajima Europske unije, kojom Hrvatska sada predsjeda.

“Da DORH radi svoj posao, ova je prijava trebala biti odbačena. Članovi Organizacijskog odbora kao niti bilo koji drugi sudionik GI Narod odlučuje nisu odgovorne osobe koje su dužne provjeravati istovjetnost i vjerodostojnost potpisa koji su prikupljeni u potpisnim knjigama koje su predane Hrvatskom saboru. Ni GI Narod odlučuje ni bilo koja druga inicijativa građana ne može niti ima zakonsku obvezu kontrolirati osobe koje se potpisuju u potpisne knjige”, objasnio je Novosel.

“Pozivanje naših članova na obavijesne razgovore, na temelju prijave stranke koja participira u izvršnoj vlasti tumačimo kao pritisak na GI Narod odlučuje da ne pokrene još jedno referendumsko izjašnjavanje u izbornoj godini i skrene pozornost na nepravedan izborni sustav i krađu referenduma od strane aktualne Vlade RH”, izjavila je Kanački.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr