Slaven Dobrović na čelu ministarstva zaštite okoliša

foto HINA/ Mladen VOLARIÆ/ mm

Slaven Dobrović, član Nacionalnog vijeća Mosta, novi je ministar zaštite okoliša.

Dr. sc. Slaven Dobrović, koji se nalazi na popisu među novim ministrima u Vladi Tihomira Oreškovića, profesor je na Fakuletu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Također, autor je više studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jednicama lokalne samouprave. Dragovoljac je Domovinskog rata, član HGSS-a, oženjen i otac sedmero djece.

Rođen je 29. kolovoza 1967. godine u Zadru.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, diplomirao je 1993. godine, na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine.

Magistrirao je 1998. godine obranom rada pod naslovom “Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama nekih sjeverno hrvatskih izvorišta”. Doktorirao je 2002. godine obranom disertacije “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.

Od jeseni 1993. zaposlen je kao znanstveni novak na Zavodu za energetska postrojenja, najprije na projektu “Otplinjavanje i utjecaj plinova na karakter vode”, a zatim na projektu “Tehnološki procesi u sustavu obrade voda”. Od 2002. godine istraživač je na projektu “Istraživanje procesa tehnološke obrade voda”, a isto tako i konzultant na projektu “Problematika unosa alohtonih organizama brodovima” Ministarstva znanosti i tehnologije RH. Od 2007. godine kao istraživač sudjeluje u znanstvenom projektu “Ekološka prihvatljivost i učinkovitost suvremenih postupaka u obradi voda”.

Glavna područja znanstvenog interesa uključuju područje voda (napredni oksidacijski procesi, dezinfekcija te obrada brodskih balastnih voda) i zaštita okoliša, posebno razvoj i primjena ekološki zasnovanihsustava gospodarenja otpadom. Od siječnja 2010. imenovan je voditeljem Katedre za inženjerstvo vode i okoliša Fakulteta. Iste godine izabran je u izvanrednog profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Godine 2011. dobitnik je Medalje za posebne zasluge na unaprjeđenje rada, razvoja i promociju Fakulteta strojarstva brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Član je radne grupe za odobravanje tehnologija obrade vodenog balasta i certifikaciju brodova Nacionalnog foruma za provedbu projekta “GloBallast Partnerstvo 2007.–2012”.

Član je Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora i međunarodne udruge Internationa
l Water Association.

Govori i piše engleskim, a služi se i francuskim jezikom.

Javnosti je poznat kao borac protiv spalionica smeća koje su u čistoj suprotnost s konceptom recikliranja. Iznosio je niz argumenata protiv izgradnje spalionice u Zagrebu.

O područnim centrima za gospodarenje otpadom rekao je da su dimenzionirani prihvatiti preko 90 posto sveg komunalnog otpada, što znači da se gotovo uopće ne računa na odvojeno prikupljanje. Sudjelovao je, među ostalim, u izradi studije “Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom grada Rijeke s okolicom”, čiji su rezultati ekonomski i ekološki dobrano poljuljali strategije nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom s predviđenim alternativnim postrojenjima za mehaničko-biološku obradu otpada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah