Slavna 3. gardijska brigada – slavonske Kune iskrvarile u obrani Vukovara i Hrvatske

Foto: morh.hr

Čitava bojna slavne 3. brigade bila je smještena u Vukovaru. Dali su nemjerljiv doprinos obrani, te je 87 gardista poginulo u obrani grada-heroja. Pripadnici Kuna srušili su prva tri zrakoplova u Domovinskom ratu, od kojih dva još u kolovozu 1991. u Vukovaru.

Od svih elitnih gardijskih brigada u Domovinskom ratu najveći broj poginulih ima 3. brigada. Život je na poljima Slavonije i drugdje ostavio 391 pripadnik Kuna, a ranjeno je 1088. mladića. Još uvijek 16-ero pripadnika 3. gardijske se vodi kao nestali, piše uvtgb-kune.hr

Podsjetimo, hrvatska 3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Jedna je od 4 najelitnije hrvatske brigade.

U vojarni 3. gardijske brigade “Kune” u Đakovu, 3. svibnja 2022. godine obilježena je 31. obljetnica 3. gbr “Kune” i dan Tenkovske bojne “Kune” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U sklopu obilježavanja obljetnice održano je i natjecanje za ‘najjaču tenkovsku posadu’, a prvo mjesto osvojila je 3. tenkovska satnija TB Kune | Foto: OSRH

 

Postrojavanje preživjelih pripadnika Kuna u Vukovaru 2022. godine:

Ovih se dana navršilo 31 godina osnivanja 3. gardijske brigade iz Slavonije. Slavna 3. brigada, poznata kao Kune, od početka rata djelovala je na najtežem ratištu u Hrvatskoj, uz samu granicu sa Srbijom. Iz Srbije su dolazile stotine tenkova JNA i horde četničkih zlikovaca koji su kao ‘dobrovoljci oslobađali Srbe u Hrvatskoj’. Naravno, njihov cilj je bio genocid nad Hrvatima i pripajanje velikh dijelova Hrvatske Srbiji.

Osim Vukovara, 3. brigada imala je od početka rata svoje bojne u Vinkovcima, Osijeku i Slavonskom Brodu (sa satnijama u Đakovu i Novoj Gradiški). Sačinjavali su je velikom većinom mladići iz Slavonije, ali bilo je i onih iz drugih dijelova Hrvatske.

Početak rata donio je ustroj 4. gardijske brigade: 1. brigada u Zagrebu (s bojnom u Varaždinu), 2. brigada u Sisku i Zagrebu, 3. brigada u Slavoniji, te 4. brigada u Dalmaciji. Kasnije su osnivane nove brigade i pojedine satnije po gardijskih brigada po drugim hrvatskim gradovima. Tako je, npr.,  iz varaždinske bojne 1. gardijske brigade nastala 7. gardijska brigada koja je prva ušla u središte četničke pobune – grad Knin.

Kune iskrvarile u obrani Slavonije

Tijekom čitavog rata, a osobito strašne 1991. godine, Kune su branile Slavoniju, a ključnu su ulogu imale u akciji Bljesak. Tenkovska satnija Kuna među prvima je ušla u oslobođene Okučane.

Početkom velikosrpske pobune 3. brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

Većinom sastavljena od mladića iz Slavonije, ova postrojba dala je nemjerljiv doprinos obrani grada Vukovara, kao i Bogdanovaca i okolnih mjesta grada-heroja.

Slavna 4. bojna 3. gardijske brigade iz Vukovara imala je 306 pripadnika, a poginulo je 84 hrvatska mladića. Oko 200 mladića iz te bojne je ranjeno ili završilo u koncentracijskim logorima u Srbiji. Do rujna mjeseca bila je praktički zapovjedna brigada u Vukovaru. Njeni pripadnici su srušili tri prva zrakoplova JNA u Hrvatskoj.

Kune na najtežim bojišnicama obranile opstanak Hrvatske i Hrvata

„Kune“ su sudjelovale u obrani i drugih najtežih dijelova bojišnice 1991.: Osijek, Nuštar, Bijelo Brdo, Ivanovac, Erdut, Sarvaš, Dalj, Borovo Selo, Laslovo, Okučani, Gornji i Donji Bogićevci, Marinci, Tenja, Nova Gradiška i druga slavonska mjesta izložena agresiji Srbije uz pomoć pobunjenih i naoružanih hrvatskih Srba.

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993. godine, nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gbr snage jedne ojačane bojne gdje je u borbi prsa o prsa, uspjela obraniti Kašić od protuudara najelitnijih srpskih postrojbi.

Pripadnici Kuna bili su udarna brigada 1995. u  Bljesku i oslobađanju Zapadne Slavonije, a za vrijeme Oluje bile su u najvišem stanju borbene pripravnosti.

Kune nisu dočekale zapovijed za vojno oslobađanje Vukovara i istočne Slavonije

U kolovozu iste godine, državni vrh donosi odluku o slamanju pobune u okupiranom dijelu središnje i južne Hrvatske. Dana 04. kolovoza započinje operacija „Oluja” koja je u samo dva dana vratila pod nadzor Hrvatskih vlasti cjelokupan taj prostor od 85 000 kvadratnih kilometara.

Kao i u sličnim situacijama kada je gubio kontrolu nad snagama, pobunjenički je ratni stroj i ovoga puta djelovao po civilnim ciljevima u hrvatskim gradovima. Da bi spriječila takve vrste ugroze, kao i potencijalne napade vojske Srbije, brigada je pristupila provedbi operacije „Feniks” u pripremnom periodu operacije „Oluja”, od 16. srpnja 1995. godine. Sve do 30. listopada iste godine, postrojbe brigade smjenjuju se na položajima u iščekivanju konačne zapovijedi za oslobađanju istočne Slavonije od posljednjih ostataka pobunjenih snaga.

Tu zapovijed Kune nisu dočekale, pa se tek mirnom reintegracijom mnogi pripadnici Kuna vraćaju na kućne pragove svojih spaljenih i uništenih domova u Vukovaru i istočnoj Slavoniji.

Slavna 3. gardijska brigada – ratne fotografije:

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/uvtgb-kune.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.