Slavonski Brod: Dvije kaznene prijave zbog ekološkog incidenta

Foto: Fah

Županijskome državnom odvjetništvu u Slavonskome Brodu gradonačelnik Mirko Duspara i Vodovod d.o.o. podnijeli su protiv nepoznatog počinitelja kaznene prijave zbog onečišćenja okoliša i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom, rekla je u utorak županijska državna odvjetnica Mirela Šmital i dodala da je ŽDO s tim u vezi policiji naredilo poduzimanje izvida.

“Prijave su vezane uz nalaz analize vode prema kojem je znatno povećana koncentracija ugljikovodika od one koja je dopuštena graničnim vrijednostima. Ovakva analiza vode povezuju se s događajem od 28. ožujka, kada je prilikom ispitivanja produktovoda iscurila zasad nepoznata količina nafte. Postupajući po ovim prijavama, Županijsko državno odvjetništvo naložilo je policiji poduzimanje izvida kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama”, rekla je Šmital i dodala da su istrage tajne, a konferencija za novinare sazvana je zbog povećanog interesa javnosti za tu istragu.

Načelnik Policijske uprave Antun Valić izjavio je kako policija prikuplja sva izvješća mjerodavnih službi koja su nastala nakon incidenta te podatke o nalazima kvalitete vode i prije samog onečišćenja.

“Ovo je vrlo složeno kriminalističko istraživanje za koje je potrebno određeno vrijeme da se utvrde dokazi i činjenice. Sve ovo što radimo prikupljamo od drugih institucija i inspekcija”, rekao je Valić.

Na upit novinara o istrazi na mjestu na kojem su istekli naftni derivati, Valić je rekao kako je policija ondje i provodi istragu. Načelnik zbog istrage nije mogao reći koji je razdoblje uzeto za prikupljanje podataka o kvaliteti vode.

Na novinarsko pitanje je li bilo ekoloških incidenata od posljednje analize koja je utvrdila da je voda ispravna, Valić je odgovorio kako nije bilo prijava.

Na pitanje o kaznama za odgovorne u tom slučaju, županijska državna odvjetnica nije mogla decidirano odgovoriti jer je, kako je rekla, riječ o više kaznenih djela za koja je predviđena zatvorska kazna i do 15 godina.

Na mjestu gdje se provodi sanacija onečišćenih površina u ekološkom incidentu 28. ožujka na zapadnom ulazu u grad, direktor Crodux energetike Branko Radošević danas je ponovio kako taj incident ne može biti povezan s onečišćenjem vode na vodocrpilištu s kojeg se opskrbljuju Brod i okolica.

Radove na sanaciji za Crodux energetiku izvodi tvrtka AEKS. koja je to radila i u srijedu 28. ožujka. Podaci o poduzetim mjerama i analizi tla i vode s mjesta nesreće dostavljeni su Croduxu i Gradu Slavonskom Brodu. U slavonskobrodskoj Gradskoj upravi tvrde pak da još uvijek nemaju podatke o kemijskoj analizi i da se ne zna koja vrsta naftnih derivata je istekla.

Radošević je danas izvijestio da je obavljen prvi dio iskopa do cijevi produktovoda iz kojeg su istekli naftni derivati, a tada se, dodao je, stalo kako bi uvid u situaciju dobila i policija. Smatra da je procedura dosad odrađena po pravilima struke. Nije želio reći je li proteklih dana o incidentu razgovarao i s Državnim odvjetništvom.

Nezadovoljan provedenom sanacijom i izostankom analize uzoraka onečišćenog tla, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara angažirao je neovisnu analizu zagađenog tla te je najavio da će isto učiniti i s vodom s izvorišta koje je bilo glavni opskrbljivač vode za Slavonski Brod i okolicu.

“Ovo je trebalo obaviti već u srijedu, a oni to obavljaju 6-7 dana kasnije. Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo”, rekao je danas Duspara, koji je po strani pratio razvoj događaja na mjestu incidenta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs