Slavonski Brod: najveći izvor onečišćenja sumporovodikom Rafinerija Brod

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac-Domac izjavila je u ponedjeljak da je Rafinerija nafte Brod dominantni izvor onečišćenja zraka sumporovodikom u Slavonskome Brodu budući da je to potvrđeno preliminarnom studijom procjene dominantnih udjela izvora onečišćenja koju je izradio Institut za medicinska istraživanja”.

Nakon drugog sastanka državne radne skupine za praćenje kakvoće zraka u Slavonskome Brodu Marija Šćulac-Domac je rekla kako je studijom utvrđeno i da na onečišćenje zraka lebdećim česticama osim Rafinerije Brod utječu i lokalna industrija, promet te uređaji za loženje. Studija će biti polazna točka za izradu plana za poboljšanje kakvoće zraka i života građana Slavonskoga Broda. Drugi važan projekt jest izrada katastra onečišćivača u Slavonskome Brodu, koji će biti prvi u Hrvatskoj i dio nacionalnog katastra čija izrada slijedi.

Pomoćnica ministra rekla je da su rezultati studije predstavljeni i bosanskohercegovačkoj strani, a provedba mjera na toj strani ponajprije će ovisiti o financijskome stanju u BiH i o poslovnim rezultatima te rafinerije.

Gašenje projekta “Južni tok” i pad cijene nafte neki su od uvjeta zbog kojih se očekuje usporavanje cijelog procesa, rekla je pomoćnica ministra dodajući da su na sastanku međudržavne komisije predstavnici te rafinerije najavili kako do daljnjeg neće biti povećanja proizvodnje u Bosanskome Brodu te da će se ona smanjiti.

Studija je pokazala da je uz rafineriju jedan od glavnih onečišćivača zraka u gradu promet na vrlo frekventnom graničnom prijelazu tristotinjak metara od središta grada, što će biti dodatna potpora traženju Slavonskoga Broda da se na međudržavnoj razini intenziviraju razgovori o premještanju graničnog prijelaza istočno od grada.

Zamjenik slavonskobrodskoga gradonačelnika Hrvoje Andrić zadovoljan je tempom kojim se ostvaruju dogovorene aktivnosti.

“Nažalost, akcijski plan će obvezivati samo nas s ove strane Save. Očekujemo da će se tome što prije pridružiti i druga strana, posebno u sklopu pridruživanja BiH Europskoj uniji. Od Vlade, ministarstava i predsjednika države očekujemo da što više utječu na bosanskohercegovačku stranu da se počne pridržavati normi EU”, rekao je Andrić.

Prema rezultatima praćenja kakvoće zraka od 1. siječnja do 18. prosinca 2014. zrak u Slavonskome Brodu i je II. kategorije s obzirom na ozon, sumporovodik i lebdeće čestice, a I. kategorije, to jest čist, u odnosu prema sumporovu dioksidu, dušikovu dioksidu i benzenu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah