Smanjili novac za izbornu promidžbu, no što je s novcem koji stranke dobivaju po zastupniku?

Foto: fah

Hrvatska Vlada je u četvrtak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, priopćeno je iz Vlade.

Odlukom se utvrđuje da pravo na naknadu troškova imaju političke stranke i nezavisne liste koje na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobiju više od 5 posto važećih glasova birača izborne jedinice, političke stranke koje su predložile kandidate za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koji su postali zastupnici u Hrvatskome saboru, kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina koje su kandidirali birači i udruge nacionalnih manjina, a koji su postali zastupnici u Hrvatskome saboru te kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu Republike Hrvatske s manje od 1,5 posto stanovnika, koji na izborima nisu postali zastupnici u Hrvatskome saboru, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice.

Političke stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 135.000,00 kuna, po osvojenom zastupničkom mjestu, dok političke stranke i nezavisne liste koje su na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor dobile više od 5 posto važećih glasova birača izborne jedinice, a nisu osvojile zastupničko mjesto u Hrvatskome saboru, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 22.500,00 kuna.

Kandidati za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina zastupljenih u stanovništvu Republike Hrvatske s manje od 1,5 posto stanovnika, koji na izborima nisu postali zastupnici u Hrvatskome saboru, a dobili su više od 15 posto važećih glasova birača izborne jedinice, imaju pravo na naknadu u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada zastupniku, navodi se u priopćenju.

No, i dalje ostaje pitanje zašto se ne smanje iznosi koje parlamentarne stranke dobiju na temelju broja zastupnika svake godine?

SDP-ova vlada odlučila je da će izdvajati više za zastupnike – Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u prosincu 2014. godine povećao je za 5 milijuna kuna novac namijenjen financiranju parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika.

8. saziv Hrvatskog sabora

Osim bruto plaća i ostalih zastupničkih povlastica parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz proračuna dobivaju još novca.

Stranke za svakog zastupnika dobivaju mjesečno oko 32 tisuće kuna, a za zastupnice 10 posto više odnosno 35 tisuća kuna.

HDZ je pojedinačno najveća stranka s 51 zastupnikom, 4 više nego što su osvojili 2011. godine.

Za svoje zastupnike i zastupnice ukupno će dobiti 1,64 milijuna kuna. Godišnje 19,72 milijuna kuna.

SDP je druga najveća stranka u Saboru s 42 zastupnika, što je čak 21 manje nego što su osvojili na prošlim izborima. Ukupno će dobiti 1,36 milijuna kuna. Godišnje je to 16,38 milijuna kuna.

MOST sa svojih 15 zastupnika dobiva 489 tisuća kuna. Godišnje ukupno 5, 86 milijuna kuna.

Stipe Petrina je nezavisni, a Hrid sa svoja 3 mandata dobit će 102 tisuće kuna. Ukupno godišnje Petrina će dobit 384 tisuće kuna, a Hrid 1,22 milijuna kuna.

Dobro iskorišten koalicijski potencijal i preferencijalni glasovi osigurali su HNS-u čak 9 mandata u sljedećem sazivu Sabora te će dobiti 300 tisuća kuna, godišnje 3,6 milijuna kuna.

Klub zastupnika moći će osnovati i Hrvatski laburisti, koji su u novom sazivu osvojili tri mandata, isto kao i IDS. Laburisti će dobiti 99 tisuća kuna, a IDS 96 tisuća kuna. Za Laburiste godišnje 1,18 milijuna kuna, IDS 1,15 milijuna kuna.

HSLS je nakon 8 godina ponovno postao parlamentarna stranka s čak dva zastupnika, i dobit će 64 tisuće kuna, godišnje 784 tisuće kuna, dok HSS ostaje na jednom zastupniku, isto kao i u prošlom sazivu Sabora.

Osim dvije osobe s liste Milana Bandića, u Sabor još ulaze i dva člana HSP-AS-a, te po jedan zastupnik BUZ-a, HRAST-a, Živog zida, HDS-a i Narodne stranke – Reformista. To je ukupno 291 tisuća kuna za njihove zastupnike. Godišnje 3,49 milijuna kuna.

I naravno, 8 zastupnika nacionalnih manjina. Iz državnog proračuna će sveukupno dobiti 259 tisuća kuna, godišnje 3,1 milijuna  kuna.

Hoće li iduća vlada ove iznose smanjiti?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.