Šokantni podatci: Evo kako se vara na poticajima za pašnjake koji ne postoje

Foto: Thinkstock

DORH istražuje kriminal s isplatama poljoprivrednih potpora, potvrđeno je Novoj TV.
Bili su na terenu s inspektorom i snimili korov i zapuštenu zemlju, koja je prijavljena za potpore namijenjene pašnjacima.

> Ministar Tolušić: Većina je poštena, ali ima i onih koji su iskorištavali rupe u sustavu

“Kontrolori Agencije na terenu nenajavljenim inspekcijama došli su do šokantnog otkrića – više od polovice zemljišta koja su se prijavila za poticaje kao pašnjaci, ne da nisu pašnjaci, već su zapuštena polja obrasla šikarom. I ne samo to. U mjesec dana, koliko traju inspekcije, na više od 6000 hektara navodnih pašnjaka, nije pronađeno niti jedno grlo stoke”.

> Ministar Tolušić otkrio rupu kroz koju je curio novac iz Ministarstva poljoprivrede: “Moramo poticati proizvodnju, a ne plandovanje”

“Došli smo do podatka da 1034 gospodarstva, koja imaju evidentirane pašnjake, nemaju ni grlo stoke. I od tih 1034 njih 683 je podnijelo jedinstveni zahtjev za potporu za 2016”, ističe Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Dnevnik Nove TV doznaje da zato slučaj češlja i DORH. Potvrđeno je da su prvi izvidi već u tijeku, javlja Dnevnik.hr.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti kako nadležna državna odvjetništva provjeravaju navode zaprimljenih prijava, odnosno naložila su policiji provođenje izvida”, priopćili su iz DORH-a.

Iznosi potpore za pašnjake iznose od 2200 pa sve do 5800 kuna po hektaru. Financiraju se dijelom europskim, dijelom novcem resornog ministarstva, a isplaćuje ih Agencija za plaćanje. Zbog sumnji u prevare, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije nekoliko je dana stopirao isplatu 17 milijuna kuna potpora.

Podsjetimo, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića ministar poljoprivrede bio je SDP-ovac Tihomir Jakovina koji je iza sebe ostavio brojne repove.

Sve afere Tihomira Jakovine

No, to nije jedini slučaj afera iz razdoblja kad je ministar bio SDP-ovac Tihomir Jakovina.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

Taj isti Jakovina je bio doveden u jasnu vezu s dva slučaja – Europska komisija pokrenula je naime istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, kao i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Više o aferama bivšeg ministra Tihomira Jakovine pročitajte ovdje:

> Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr