SSSH: Vlada neprestano pogoršava stanje radnih i socijalnih prava

Foto: fah

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u petak su priopćili kako su nezadovoljni jer Vlada ističe svoju podršku Europskom stupu socijalnih prava, ali djeluje skroz suprotno, to jest neprestano pogoršava stanje radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj.

Članice EU usvojile su Europski stup socijalnih prava 17. studenog prošle godine, kojim su sebe i institucije Europske unije obvezale na zakonodavne izmjene i provedbu ekonomskih i socijalnih politika koje će podići prava svih građana EU te spriječiti siromaštvo i daljnji rast nejednakosti.

“Hrvatska Vlada neprestano ističe svoju podršku Europskom stupu socijalnih prava. Međutim, u stvarnosti se stanje radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj neprestano pogoršava, na čemu možemo zahvaliti i aktualnoj Vladi. Vladine riječi i stvarno postupanje dijametralno su suprotni”, navodi u priopćenju predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Dodaje kako u trenucima dok Vlada spominje obljetnicu i podupire Stup socijalnih prava, Sabor na njen prijedlog raspravlja o ukidanju doprinosa za nezaposlenost koji je temelj modela fleksigurnosti, odnosno osiguranja za slučaj nezaposlenosti, što je po sindikatu pravo radnika temeljem rada, a ne socijalna pomoć.

“Međutim, rješenje ministra financija, na zahtjev HUP-a, prava radnika svodi na socijalnu pomoć, a radnika koji svojim radom stvara novu vrijednost i koji iz plaće financira ukupnu nadogradnju i mrežu socijalne sigurnosti, pretvara u molitelja”, poručuje Novosel.

Napominje da se jučer u Europskom Parlamentu glasalo o tome da se prijedlog Direktive o transparentnim i predvidljivim uvjetima rada uputi u proceduru trijaloga, čime bi bilo moguće da Direktiva bude izglasana prije europskih izbora u svibnju. No, ističe, Iako je takav prijedlog izglasan, hrvatski zastupnici, članovi grupe Europskih pučana, glasali su protiv.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv