Štern: prvi put se vidi da je Ina nacionalni interes

U emisiji ‘U mreži Prvog’ govorilo se o Ini – kakva je njezina budućnost i koliko štete politički događaji i nagađanja štete njezinu poslovanju. Gostovali su Inin bivši čelnik Davor Štern i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Ljubo Jurčić smatra da sme svjedoci političkog prepucavanja, a Ina je, nažalost žrtva hrvatske politike. “Htjeli ili nehtjeli, imamo partnera koji ima dionice koje nisu osporene i ima svoja prava koja proizlaze iz Trgovačkog zakona. Partner ima pravo na upravljanje, ali, normalno, nema iste interese kao što ima hrvatska država. MOL želi izbalansirati Inu u svom portfelju između svojih kompanja, s druge strane je interes hrvatskog društva i vlade”, kaže Jurčić.

Po njegovom mišljenju, najveći problem je to što s hrvatske strane nisu jasno definirani nacionalni strateški interesi s kojih bi se trebalo pregovarati. “Trebalo bi se onih 90 posto ciljeva Ine usuglasiti s partnerom i da se krene u pregovore raspodjele profita koji se stvara”, savjetuje Jurčić.

Bivši čelnik Ine Davor Štern pozdravlja odluku premijera Tihomira Oreškovića da i arbitraža ide dalje ali da se oformi i tim koji će pregovarati s MOL-om. “Odluka je dobra jer prvi put se vidi da je Ina nacionalni interes. Kod nas je politika ispred struke a u Mađarskoj je struka ispred politike i to je osnovni problem. Premijer će voditi tim, ali nadam se da će u njemu biti stručnjaci a ne političari”, poručuje Štern.

Davor Štern je komentirao i potencialni sukob interesa prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka. “Vidim međustranačku politiku, ne državnu politiku. Skrenuli smo vlak na sporedni kolosjek, Hrvatska govori o slučaju koji nije bitan za Inu. Josip Petrović je imao ugovor sa MOL-om, njemu su trebale određene usluge nekakve PR agencije, sve to zauzima previše vremena, a ono osnovno – kuda sa Inom u budućnosti je opet ostalo u pozadini. Sve bi se to trebalo prekinuti na nivo Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a Ina bi trebala biti u fokusu svega. Struka ne trpi politiku”, naglasiio je Štern.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: snimka zaslona