Stranka koju podržava manje od dva posto birača na ‘prekretnici’: HNS uskoro bira novog čelnika stranke

HNS će nakon parlamentarnih izbora, kad god oni bili, birati novog predsjednika stranke. Potvrdila je to ovaj vikend u intervjuu za Jutarnji list i aktualna predsjednica stranke Vesna Pusić kazavši kako se za potencijalne kandidate profiliralo zasad četvero ljudi.

Glasno i jasno kandidaturu za čelnu poziciju u HNS-u zasad je, i to još u travnju, najavio varaždinski župan i predsjednik HNS-ovog Središnjeg odbora Predrag Štromar. Tada je kazao kako “sa stranačkim kolegama iz cijele zemlje želi pokrenuti novi val razvoja stranke i to upravo na onim izvornim načelima na kojima je stranka i nastala”, piše Tportal.hr.

Pohvalio se tada i silnom podrškom stranačkih kolega, a nju vrlo vjerojatno i ima. Naime upravo je sjeverozapad Hrvatske HNS-ova najjača utvrda u kojoj visoki dužnosnici stranke obavljaju i visoke funkcije u lokalnoj vlasti i iza sebe imaju i rezultate.

Jedan je od takvih i međimurski župan Matija Posavec koji se također spominje kao jedan od kandidata. O svojoj eventualnoj kandidaturi Posavec se nikada nije službeno oglasio, a naš izvor u HNS-u kaže nam da vjerojatno neće. “Ako se Štromar i službeno kandidira, teško da će se u tom slučaju kandidirati i Posavec”, kaže izvor Tportala.

Naime obojica dolaze iz Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a, a teško je vjerovati da će savez istaknuti dva kandidata.

Upravo bi regionalni savezi, kaže naš izvor, trebali ohrabrivati ljude na kandidature. Zbog toga se u kombinacijama potencijalnih kandidata spominju i potpredsjednik stranke Ivan Vrdoljak koji dolazi iz slavonsko-baranjskog regionalnog saveza, zatim šefica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš koja iza sebe ima Središnje-hrvatski regionalni savez te saborska zastupnica Nada Turina Đurić koja je ujedno i predsjednica Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza.

Prema zadnjem istraživanju Crobarometra iz srpnja ove godine, HNS ima potporu 1,5 posto birača.

Ako se podsjetimo prijašnjih godina, vidljivo je kako je 2009. godine HNS stajao dobro, podupiralo ih je i 8 posto građana. Već 2010. popularnost im pada na 6 posto, a na vlast kao dio koalicije dolaze s potporom od četiri posto koja je od 2012. u konstantnom padu.

Preuzeli resor u kojem mogu zapošljavati ‘politički podobne’

Kada je Kukuriku koalicija došla na vlast, Čačić je zasjeo u fotelju Ministarstva gospodarstva. Na tome mjestu ga je naslijedio ministar Ivan Vrdoljak. Tako nije ni čudno da HNS-ovci upravljaju gotovo svim javnim poduzećima koja ostvaruju dobit.

Slučaj HEP

Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast u HEP-u je zaposleno čak 48 stranačkih ljudi, većinom na rukovodeće pozicije s prosječnim plaćama od 10 do 15 tisuća kuna neto. Od 48 stranačkih kadrova Hrvatske elektroprivrede, 37 ih je učlanjeno u Hrvatsku narodnu stranku.

Mediji su pisali o HNS-ovoj Ljiljani Čule, bivšoj direktorica HEP ODS-a, tvrtke kćeri HEP-a koja je zaposlila u Hrvatskoj elektroprivredi skoro cijelu obitelj. Tako je radno mjesto pronašla za sina, kćer, snahu, ali i za zeta. Naravno, nije ona jedina, ali za listu takvih HNS-ovaca trebalo bi nam puno više mjesta.

Najnovija priča jest ona za imenovanje direktora Elektroistre Pula, naime, tamo se na javni natječaj prijavilo se sedam kandidata, među kojima su četvero magistara elektrotehnike s višegodišnjim iskustvom u elektrosustavu, inženjer elektrotehnike i pravnica, svi zaposlenici Elektroistre, te ekonomist zaposlen u TE Plomin Holdingu – Zvonko Liović iz Poreča, inače prvi čovjek porečkog HNS-a. Natječaj je bio kao napravljen za Liovića, jedino je on zadovoljavao baš sve uvjete natječaja. Slučajno ili ne, zaključite sami?

Narodne novine pune HNS-ovaca

Nije HEP jedini sporan. Skandal se dogodio i kada je na čelo Narodnih novina postavljen Anđelko Topolovec, HNS-ov načelnik zagorske Općine Radoboj. Topolovec je preuzeo mjesto predsjednika uprave Narodnih novina od Petra Piskača, čovjeka koji je 22 godine radio u tvrtki i koji je tvrtku pretvorio u uspješnu. Iako je riječ o takvom čovjeku, Vlada ga je zamijenila drugim. Zanimljivo je da Topolovec nema čak ni razinu formalnog obrazovanja koja se očekuje od čovjeka koji treba voditi ovu uspješnu tvrtku.

Njegovo imenovanje nije bilo problem jer i u Nadzornom odboru Narodnih novina svi su članovi (osim jednoga koji je predstavnik radnika) HNS-ovci baš kao i Topolovec. Predsjednik Nadzornog odbora je Tomislav Stojak, HNS-ov zastupnik u skupštini Grada Zagreba, zatim je tu Stanko Borić, tajnik kluba HNS-a, te Alen Kajmović, HNS-ov pročelnik u Međimurskoj županiji. Zamjenik predsjednika NO je HNS-ovac Vjeran Blažek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal
Photo: fah