Sumnjivi poljoprivredni poticaji bivšeg SDP-ovog ministra Jakovine: ‘Čudovišta iz ormara koja ispadaju’

Foto: Fah

Potpore iz programa ruralnog razvoja našle su se pod povećalom javnosti. I to sve nakon što se ustanovilo da su se među osam prošlogodišnjih dobitnika našli i neki farmeri kojima naizgled nije uopće primarna djelatnost poljoprivreda već, primjerice, pogrebne usluge.

Prva mjesta ljestvice ovih tvrtki koju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila ovih dana zauzimaju anonimne tvrtke koje je nemoguće pronaći i u sudskom registru, piše Večernji list.

“Dalo bi se razgovarati da su kriteriji mogli biti stroži kvalitetniji i sve ostalo, ali nažalost to su još uvijek ne kosturi nego čudovišta iz ormara koja ispadaju”, poručuje Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Nikakva čudovišta – uzvraća onaj za čijeg su se mandata krojili kriteriji natječaja.

“To je zlonamjerno i neprofesionalno. Natječaj je zatvoren u siječnju 2016. godine, obrada je trajala preko godinu dana i na koji način to dovoditi u vezu s bivšim ministrom jakovinom koji ne radi tu već 13 mjesec”, izjavio je Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede, za RTL.

Morali smo tako dati novac jer su tako uvjeti postavljeni – kaže Tolušić.

“Natječaj ne možemo poništavati jer prijete nam onda sudske tužbe koje ćemo izgubiti, opet kažem natječaj je legalan sam po sebi”, dodaje.

A Jakovinin nasljednik i Tolušićev prethodnik, Mostov Davor Romić, proziva Jakovinu.

“Meni je čudno da je taj natječaj uopće bio raspisan jer ministar Jakovina nije ni dovršio mjeru 411 iz prvog kruga i ostale su velike velike dileme koje su bile vezane na taj natječaj”.

Dilema ovog natječaja bila je i kako je moguće da je jedan od dobitnika 22 milijuna poljoprivrednih kuna vodi tvrtku za servisiranje vatrogasnih aparata – vlasnik te tvrtke javio se RTL-u i negirao sve optužbe.

Afere Tihomira Jakovine

Ova najnovija afera iz razdoblja kada je ministar bio SDP-ovac Tihomir Jakovina prilika je prisjetiti se i ostalih koje su do sada isplivale na površinu.

Podsjetimo, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom

> SDP-ov Tihomir Jakovina obećao milijunske bonuse direktorima Hrvatskih šuma

Taj isti Jakovina bio je doveden u jasnu vezu s dva slučaja – Europska komisija pokrenula je naime istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, kao i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

> Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

> Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Više o aferama bivšeg ministra Tihomira Jakovine pročitajte ovdje:

Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr