Thompsonov odvjetnik: ‘Sud je donio jedinu moguću odluku, a Ustavni sud nije se izjasnio o pozdravu ZDS u Domovinskome ratu!’

Foto: Fah

Povodom odluke Visokoga prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na slučaj Marka Perkovića Thompsona, potrebno je istaknuti kako se cijeli postupak vodio zbog sumnje na počinjenje prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, koji čini onaj koji određenim znakovima, tekstovima, simbolima, remeti javni red i mir, piše Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, za Hrvatski tjednik.

> Pupovčeva supruga i dalje napada Thompsona i Domovinski rat

> (VIDEO) Janša o Thompsonu, pristranosti vodećih slovenskih medija i prijetnjama smrću

> Thompson o održavanju koncerta u Mariboru nakon ukidanja zabrane: ‘Šaljemo veliki pozdrav Sloveniji uz poruku, vidjet ćemo se’

Sud je propisivao je li konkretnim postupanjem povrijeđen javni red i mir, s obzirom na to da ne postoji propisano kažnjavanje za izricanje izraza Za dom spremni, u smislu posebnoga zakona koji bi sankcionirao izgovaranje određenih riječi ili isticanje konkretnih simbola.

Sud je donio jedinu moguću odluku, na tragu argumenata obrane, s obzirom na to da ne postoji zakon koji bi propisivao kažnjavanje za izgovaranje konkretnoga izraza, a sud nije našao da bi okrivljenik svojim postupanjem aludirao na ustaštvo, odnosno NDH.

Činjenice od kojih ovisi postojanje kažnjivoga djela ili krivnje okrivljenika za kakvo kažnjivo djelo, u slučaju dvojbe tumače se u korist okrivljenika, a nije dopuštena analogija na način da bi se automatski, iako to nije nigdje propisano, određeni izraz smatrao samo i jedino kao izražavanje u cilju širenja mržnje i netrpeljivosti.

Ustavni sud, pak, nije dao odgovore na pitanje je li ZDS izraz koji se koristio u Domovinskome ratu, je li HOS postrojba Hrvatske vojske iz Domovinskoga rata, a kako je Domovinski rat na vrhu hijerarhije, odnosno zadnji stupanj procesa razvoja hrvatske državnosti, što je navedeno u preambuli Ustava, dobiva se dojam da Ustavni sud smatra da je Domovinski rat hijerarhijski ispod “odluka ZAVNOHA”, tijela koje nije izabrano na demokratskim izborima nego predstavlja poslanike jednoga političkog pokreta, stoga je priopćenje Ustavnoga suda u slučaju Marka Perkovića Thompsona manjkavo i pravno nedorečeno.

Preko leđa Marka Perkovića Thompsona počele su se prelamati i političke igre u drugim zemljama pa je neuspjela zabrana nastupa u Sloveniji zapravo dio unutarnje političke borbe između ljevice i slovenskih patriota, pri čemu je Janez Janša izrazio potporu održavanju koncerta.

Odluka mariborskih vlasti bila je sitna politička odluka koja je i završila kao sitna politikantska odluka koju je država Slovenija, vrlo brzo i argumentirano sasjekla i pobila svu argumentaciju mariborske lokalne vlasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik