Tko je Radenko Tomić zbog kojeg Maras podiže kaznenu prijavu?

Foto: Fah, Gradska skupština Grada Zagreba, fotomontaža

Predsjednik zagrebačkog SDP-a, Gordan Maras na konferenciji za novinare najavio je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja “koji je trgovanjem vlastitim utjecajem pridonio tome da se promjeni politička volja u Skupštini”.

Pritom je podsjetio da je bivši SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Radenko Tomić, prije nego je prešao u klub Milana Bandića govorio da ima određene pritiske. Naveo je i da je Tomića kada se vratio s godišnjeg odmora u Holdingu dočekao novi ugovor s iznosom tri tisuće kuna manje plaće.

Tko je Radenko Tomić?

SDP – ov predsjednik MO Pešćenica Žitnjak Radenko Tomić jedan je od prvih zvučnijih prebjega Milanu Bandiću, a koji se Bandićevim redovima pridružio u kolovozu 2017. godine.

Tomić je u Gradsku skupštinu Grada Zagreba ušao kao zamjena za Dražena Pandeka koji je mandat stavio u mirovanje zbog nespojive dužnosti.

Ovaj prebjeg malo je koga začudio budući da je Tomić i prelaska Bandiću bio na plaći Grada Zagreba. Naime, ovaj bivši SDP – ovac zaposlenik je Vodoopskrbe u Holdingu.

Inače, Radenko Tomić je poznat i kao sudionik afere iz 2009. godine u kojoj je, zajedno sa Lukom Dodigom i Ljubomirom Cvetkovićem, promijenio boravište kako bi bio izabran u Mjesni odbor Mile Budaka.

Naime, iako ne žive na području Mjesnog odbora Mile Budaka, svi troje prijavili su se na istu adresu stanovanja, u Ulicu Otona Župančića broj 6, koja pripada tom području, a ubrzo nakon izbora izabrani su u čelništvo tog odbora. Tomić u tome nije vidio ništa sporno.

Bivši suprug Lidije Tomić, nekad bliske Bandićeve suradnice i osobe koja se spominjala u nekoliko njegovih afera, tada je ustvrdio da ne vidi problem u činjenici da je prijavljen na adresi na kojoj ne živi.

Bandić ustvrdio da ne kupuje saborske zastupnike pa se referirao na Marxa i Engelsa

Bernardić javnosti otkrio pozadinu prebjega, a zagrebački SDP podnio prijavu

Odmah nakon Tomićevog prebjega oglasio se i šef SDP-a, Davor Bernardić koji je javnosti otkrio pozadinu ove priče.

“Tomić je meni i članovima Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini rekao da je to učinio jer je bio prisiljen potpisati ugovor s 3000 kuna manjom plaćom, s kojom ne može pokriti ni ratu kredita. Ako me Državno odvjetništvo pozove, kao i članove Kluba zastupnika SDP-a, mi ćemo se odazvati”, rekao je tada Bernardić, dok je zagrebački SDP podnio prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića i direktorice Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Štefice Mihalić Povjerenstvu za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije radi sumnje u postojanje koruptivnih radnji i zlouporabu položaja.

Zagrebački SDP u svojoj je prijavi naveo da je Tomiću 07. kolovoza uručen prijedlog izmijene ugovora o radu uz promjenu radnog mjesta te koeficijenta za obračun plaće koji je smanjen s 4,5 na 3,0.

Radenko Tomić, koji je u tom trenutku bio član SDP – a odbio je potpisati izmijenjeni ugovor o radu smatrajući kako ne postoji osnova za predmetnu izmjenu ugovora o radu. S obzirom na to da je Radenko Tomić odbio potpisati izmijenjeni ugovor o radu, poslodavac Radenka Tomića dostavio je isti na mišljenje Radničkom vijeću Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.

Vijeće je na sjednici 18. kolovoza jednoglasno dalo negativno mišljenje o izmjenama ugovora o radu Radenka Tomića, navodilo se u prijavi koju je potpisao potpredsjednik Gradske organizacije, Saša Molan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr