Tko je Zorislav Antun Petrović – ‘Vaš borac protiv korupcije’

Foto: Fah

Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenio je u ponedjeljak da je odluka kojom je Transparency International (TI) ukinuo hrvatskoj podružnici licenciju, donesena na temelju netransparentnog postupka i kao takva nema učinak te tvrde da se temelji na “klevetama tajnih informanata iz Hrvatske, neodgovornih postupaka pojedinaca iz središnjice, a bez uvažavanja činjenica i uključivanja podružnice”.

“Vijest smo primili razočaravajuće zbog toga jer smo u proteklom razdoblju od tri godine napravili ogromne pomake u našem radu kao organizacije civilnog društva koja je registrirana u Republici Hrvatskoj i koja zaista radi na prevenciji borbe protiv korupcije”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska (TIH) komentiravši za Studio 4 odluku kojom je Transparency International (TI) ukinuo hrvatskoj podružnici licenciju.

Jedan od predsjednika TIH-a

Zorislav Antun Petrović izjavio je u utorak da odluka Transparency Internationala (TI) da TIH-u oduzme akreditaciju nije donijeta na prečac, jer TI uvijek prati kapacitete pojedinih ogranaka, broj prijavljenih projekata ili, primjerice, povezanost s političkim strankama.

Petrović je izrazio žaljenje zbog odluke centrale TI-a o gašenju hrvatskog ogranka, napominjući da su problemi u TIH-u počeli još ranije kada je bio pod suspenzijom.

“Koliko poznajem rad TI-a, takva odluka nije donijeta na prečac. TI uvijek transparentno prati koliko pojedini ogranak ima kapaciteta, koliko je prijavljenih projekata i, naravno, je li na bilo koji način povezan s političkim strankama”, kazao je Petrović Hini.

Transparency International Hrvatska osnovan je u svibnju 2000. godine.

Predsjednici TIH-a od osnivanja bili su prof. dr. sc. Josip Kregar (2000. – 2001.), Siniša Petrović (2001. – 2002.), prof. dr. sc. Josip Kregar (2002. – 2002.), Zorislav Antun Petrović (2002. – 2010.), Nikola Kristić (2010. – 2013.) i trenutačna predsjednica od 2013. je Davorka Budimir.

Prije nešto više od dvije godine došlo je do neslaganja među članovima udruge u čemu je sudjelovao i nekadašnji predsjednik Zorislav Antun Petrović. Došlo je do prijepora o čelnoj osobi udruge i drugim nesporazumima.

“Nismo se javno optuživali, niti smo u kakvim lošim odnosima. On je dao veliki doprinos TIH-u i borbi protiv korupcije, no stvari se mijenjaju i mi smo odlučili da se moramo drugačije postaviti i promijeniti svoju ulogu na civilnoj sceni”, rekla je za Večernji list današnja predsjednica Davorka Budimir o tim događajima, a Večernjaku je tada regionalna koordinatorica iz centrale TI-a u Berlinu Cornelia Abel potvrdila da unutar TIH-a postoje napetosti između sadašnjeg i bivšeg vodstva i kako je u tijeku preispitivanje akreditacije hrvatskom ogranku. Zbog ovoga članka Davorka Budimir je tužila Večernji list. Glavna rasprava je završena, a presuda će biti krajem mjeseca.

Svestrani ‘korektor demokracije’

Zorislav Antun Petrović u javnosti je percipiran kao borac protiv korupcije.

Rođen 1966. godine, odrastao na u zagrebačkim Srednjacima, diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Kao student, statirao je u kazališnim predstavama i filmovima, radio je na Studentskoj televiziji. Na početku Domovinskog rata s 149. trešnjevačkom brigadom prošao je ratišta na Kupi i u Novoj gradiški, a onda je odlučio postati novinar. U siječnju 1993. javio se na natječaj u Slobodnoj Dalmaciji i bio primljen. Radio je za Globus, zatim za Tjednik i Jutarnji list, da bi u drugoj polovici 1998. pokrenuo Poslovni tjednik koji je bio kratkag vijeka. Potom ga je Ratko Bošković zvao u Kapital, a od 2000. godine Petrović je dopisnik austrijske novinske agencije (APA) iz Hrvatske. Od tada radi kao slobodni novinar.

Prvi je put Petrović čuo za Transparency International 1996. godine, a u kontakt s njima došao je preko interneta 1998. kada se “upisao u njihovu knjigu gostiju i raspitivao se o ogranku u Hrvatskoj. Uputili su me na profesora Josipa Kregara, koji je tada bio koordinator grupe za osnivanje ogranka Transparency Internationala u Hrvatskoj. Organizacija nije bila ni približno
velika kao danas, kada ima ogranke ili kontaktne grupe u više od sto zemalja. Hrvatski ogranak osnovan je dvije godine poslije, u lipnju 2000., a prvi predsjednik bio je Josip Kregar. U Upravni odbor ušao sam 2001., tada je predsjednik postao Siniša Petrović. Kad se on povukao, izabran sam za predsjednika, 17. prosinca 2002.”, rekao je u razgovoru za Glas Trešnjevke 2009. godine.

Petrović je danas član upravnog vijeća Instituta za migracije i narodnosti, a tijekom godina bio je članom ili predsjednikom mnogih povjerenstava. Tako je bio član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od veljače 2005., član Etičkog izbornog povjerenstva na parlamentarnim izborima 2003. i 2007. godine, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije od studenog 2006. do siječnja 2008. godine, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska od prosinca 2002. godine do prosinca 2010. godine, član izvršnog odbora Transparency Internationala Hrvatska 2001.-2002. godine i od prosinca 2010. godine, član Transparency Internationala Hrvatska od 2000. godine, predsjednik Financijske komisije Hrvatskog novinarskog društva 1999. – 2002. godine, član izvršnog odbora Hrvatskog hokejskog saveza 2005. – 2008. godine.

SDP-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović imenovao ga je 2014. na čelo Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe ”Antikorupcijskog sporazuma” uz prof. dr. sc. Valtera Boljunčića, prof. dr. sc. Elvia Baccarinija, Nevena Antičevića i Ivanu Kalogjeru kao članove tog povjerenstva.

“Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku” udruge Kultura i etika

Uz brojna članstva ime Zorislava Petrovića pojavljuje kao predavača projekta “Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku”, a koje je po hrvatskim školama organizira udruga Kultura i etika.

Tako su djeca u školi mogla čuti od predavača Zorislava Petrovića sljedeće: “Jedan moj prijatelj žurio se po ženu na aerodrom pa je na cesti za Veliku Goricu nagazio po gasu. Kada ga je zaustavila policija, a znajući da je prebrzo vozio i da je za to kazna 500 kuna, dečke u uniformi odmah je pitao: “Je l’ se da kaj napravit?” Oni su mu uzvratili da se baš spremaju na gablec pa im je on pružio 200 kuna. No, policajac je uzeo samo 100 kuna kazavši: “Ovo nam je dosta za ćevape” i drugu mu je stoticu vratio. Kada sam na međunarodnom skupu o korupciji ovo ispričao, Skandinavci su ostali užasnuti, a kolega Latinoamerikanac je uzdahnuo: “Kada bi barem naši policajci bili tako pošteni”. Ovaj primjer pokazuje kako se u različitim dijelovima svijeta doživljava korupcija. Ono “je l’ se da kaj napraviti?” kod nas je praksa, a nama je cilj da ta praksa u Hrvatskoj izumre. Stoga nam je bila želja vama, mladima, pokazati na koje se načine korupcija na našim prostorima sprečavala još u srednjem vijeku. Evo, to bi vam bilo kao da je pri gradnji dubrovačkih zidina posao dobila tvrtka kneževa kuma”, počeo je Petrović to predavanje piše Večernji list.

Zanimljivo je spomenuti da je projekt “Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku” udruge Kultura i etika u studenome 2015. od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobio 120.000,00 kuna.

Predsjednica udruge Kultura i etika je gospođa Nina Ožegović, a sjedište udruge nalazi se na adresi Kranjčevićeva 12, Zagreb.

Gospođa Nina Ožegović bila članica stručnog Povjerenstva za dodjelu sredstava neprofitnim medijima Ministarstva kulture. Članovi Stručnog povjerenstva koji su sudjelovali i ocjenjivali portale uz Ninu Ožegović bili su još Đurđica Klancir, Mima Simić, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić, Zdenko Duka (članovi/ce Stručnog povjerenstva), te službenici Ministarstva kulture Milan F. Živković, Boris Postinkov, Lela Vujanić i Dijana Haramina Futivić.

Kao članica stručnoga Povjerenstva za neprofitne medije, gospođa Nina Ožegović, bila je aktivna autorica na kasnije visoko ocijenjenom i nagrađenom portalu Forum.tm, o čemu više možete pročitati ovdje.

Zorislav Antun Petrović – “Vaš borac protiv korupcije” opisuje sebe na društvenoj mreži bivši predsjednik Transparency International Hrvatska.

Sve češće se pitam je li to i kod nas slučaj…

Posted by Zorislav Antun Petrović – Vaš borac protiv korupcije on 16. siječnja 2016

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah