Tko su stari i novi članovi Upravnog vijeća Poliklinike za zaštitu djece i mladih?

tomašević poliklinika
Foto: Fah, Snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Samo neko nekoliko dana nakon što je smijenio cijelo Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih, a ravnateljica dala ostavku pod pritiskom gradonačelnika, premijera te ministrice kulture i medij, objavljena su imena novih članica Upravnog vijeća koje je imenova gradonačelnik Tomislav Tomašević.

> Donosimo desetke odgovora, demantija i dopisa kojima se Poliklinika štitila od H-alterovih neistina – zato je Tomašević smijenio UV

Podsjetimo, Tomašević je kao obrazloženje nagle smjene Upravnog vijeća naveo da se protivi tome da gradska ustanova traži zabranu kritičkog pisanja o svome radu. Smjena Upravnog vijeća, a zatim ostavka ravnateljice došla je nakon objave 10 članaka na portalu H-alter.

Novinarka Jelena Jindra je dobila sudsku zabranu objavljivanja novih tekstova o Poliklinici i njenoj ravnateljici zbog sumnje u objektivnost izneseni navoda. Tu sudsku odluku kritizirali su premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Inače, glavni urednik H-altera Toni Gabrić vijećnik je i sukreator programa Možemo.

Tko su smijenjeni članovi Upravnog vijeća?

Članice Upravnog vijeća koje su prošlog tjedna smijenjene su univ. spec. act. soc. Romana Galić, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. sc. Renata Ćorić Špoljar i magistra sestrinstva Vesna Jurčić.

Romana Galić je diplomirala studij socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu te poslijediplomski studij “Management neprofitnih organizacija i socijalno zagovaranje” na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Bila je pomoćnica pročelnika za socijalnu zaštitu u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba. a njeno ime spominjalo se i kao potencijalno za ministricu socijale tijekom slaganja Vlade Tihomira Oreškovića.

Mirjana Kujundžić Tiljak je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar te profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Ona obnaša funkciju gradske vijećnice Grada Zagreba u redovima HDZ-a, a na zadnjim lokalnim izborima bila je HDZ-ova kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnika.

Kardiolog Gordan Krstačić je znanszveni savjetnik na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te izvanredan profesor na fakultetima u Osijeku. Ravnatelj je Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju.

Renata Ćorić Špoljar zaposlena je u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba od 2003.godine. Sudski je vještak za područje psihologije od 2009.godine.

Vesna Jurčić je od 2016. zaposlena kao Glavna sestra Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a od 2019. savjetnica je sistemske obiteljske psihoterapije.

Tko su novi, postavljeni članovi?

Novi članovi Upravnog vijeća su Gordana Keresteš, redovna profesorica na Katedri za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Andrea Jambrošić Sakoman, psihijatrica na Vrapču te Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica, koja jedina među starim i novim članicama nema obrazovanje iz područja sociologije, psihologije ili medicine.

Keresteš je od 1990. godine zaposlena u Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ona je bila tajnica Hrvatskog psihološkog društva i članica Vijeća za djecu Republike Hrvatske, te je članica Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore. Jambrošić Sakoman uz rad na Vrapču također drži seminar na PMF-u te je sudski vještak.

Lora Vidović rođena je 1973., a diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu stekla je u veljači 1997. Prvi posao dobila je 1. prosinca 1997. u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. U tome Ministarstvu ostala je šest i pol mjeseci , a 15. lipnja 1998. prešla je u Ministarstvo vanjskih poslova u kojem je ostala do 1. listopada 2006. U njemu obavljala različite poslove, uz ostalo je 2001. u 28. godini imenovana za atašea u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj, a po povratku na Zrinjevac bila je treća tajnica za multilateralu. Potom je 1. listopada 2006. imenovana za zamjenicu pravobraniteljice za djecu i na toj je dužnosti ostala do 1. veljače 2010.

Zadnje tri godine, od 1. veljače 2010. do izbora za pučku pravobraniteljicu, Lora Vidović radila je kao predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj.

Međutim, zadnje tri godine karijere Lore Vidović provedene na čelu hrvatskog ureda UNICEF-a ni u kojem slučaju ne mogu se tretirati kao poslovi u pravnoj struci. Naime, ni sam UNICEF posao voditelja svojih ureda u državama diljem svijeta ne smatra pravnim poslom.

Propisani formalni uvjet za dužnost voditelja nacionalnog ureda UNICEF-a je diploma bilo kojeg fakulteta društvenih ili humanističkih znanosti. Njezina prethodnica na čelu UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Tanja Radočaj nije pravnica, nego diplomirana psihologinja.

Dakle, od ukupno 15 godina i 15 dana staža koje je prikupila do javljanja na natječaj za pučkog pravobranitelja, Lora Vidović je u pravnoj struci, i to uz vrlo dobrohotno iščitavanje njezinog životopisa, provela svega 12 umjesto minimalno potrebnih 15 godina.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović jasno je zauzela stranu i prilikom održavanja referenduma o braku 2013. godine, kada se referendumu usprotivila iako za to nije imala nikakvo utemeljenje u Ustavu, zakonima Republike Hrvatske ili međunarodno prihvaćenim konvencijama.

Tada je Sandra Benčić, danas saborska zastupnica Možemo ustvrdila duboko problematičnim to što je Željka Markić, kao nositeljica inicijative za referendum o braku, postala dobrodošla gošća na javnoj televiziji, zbog čega je udruge U ime obitelji i podnijela prijavu protiv govora mržnje, koju je pravobraniteljica Vidović odbila.

Inače, Državno odvjetništvo (DORH) prozvalo je 2019. godine pučku pravobraniteljicu jer je povrijedila tajnost postupka javnom objavom “anonimne pritužbe” graničnih policajca koji su prijavili da ih nadređeni tjeraju na nasilje prema migrantima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.