Tuđman: Na okruglom stolu Ministarstva vanjskih poslova dijelili se prosrpski materijali o Oluji, autora Gordana Bosanca

Foto: fah

“Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji”, upozorio je Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju  u vezi brošure autora Gordana Bosanca (Centar za mirovne studije) koja se dijelila za vrijeme Okruglog stola o deset godina civilnoga sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, koje je u Saboru organiziralo MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se navodi u brošuri?

Zanimljivo je kako je izdavač ove brošure Beogradski centar za sigurnosnu politiku (Belgrade Centre for Security Policy), a u brošuri piše:

“Hrvatska je dio svojeg nacionalnog identiteta izgradila na ‘vojnoj pobjedi’ i takav militaristički razvijeni identitet bio je suštinski dio hrvatske suverenosti” (“vojne pobjede” u izvorniku su stavljene u navodnike).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje piše:

“Hrvatska službeno slavi kontroverznu vojnu akciju ‘Oluja’ kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.”

Autor nigdje ne govori o agresiji na Hrvatsku već o Hrvatskoj kao “konfliktnoj” zemlji, te da je “post-konfliktna zemlja s velikim udjelom vojske u stvaranju nacionalnog identiteta” pa bi zato trebala početi “prepoznavati ulogu civila u sukobima i u razdoblju nakon njih”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletnu brošuru možete vidjeti OVDJE.

Zastupničko pitanje Miroslava Tuđmana

Miroslav Tuđman je uputio slijedeće zastupničko pitanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji. Zato je važno napomenuti da je promotivni materijal na Okruglom stolu u organizaciji MVEP-a tiskan u Beogradu, da je izdavač Belgade Centre for Security Policy, te da su urednici Marko Milošević i John Karsrud. (…)

S obzirom da su teze iznijete u ovom materijalu u svezi s karakterom Domovinskoga rata, ocjene vojno-redarstvene operacije “Oluja”, te hrvatskoga “militarističkoga” identiteta u suprotnosti sa činjenicama molim odgovor na sljedeća pitanja:

1) Podržava li i Vlada stavove u materijalima što ih distribuira MVEP, a ako ne hoće li se od njih ograditi, odnosno hoće li ministarstva i u buduće promovirati autore i publikacije koje su u suprotnosti sa hrvatskim Ustavom? (Očito je prva potpredsjednica Vlade i ministrica MVEP gospođa Vesna Pusić, suglasna sa tezama budući je čelnica institucije koja je organizirala Okrugli stol i na kojem se dijelio promotivni materijal.)

2) Centar za mirovne studije raspolagao je u 2013. godini s budžetom od 4,523 milijuna kuna. Skoro 81% sredstava taj je Centar dobiva iz stranih izvora. Unatoč tome, ili baš zbog toga, s pravom možemo postaviti pitanje hoće li hrvatska Vlada pristajati na financiranje djelatnosti ovoga Centra? (Pojedinci imaju pravo na svoja osobna politička uvjerenja, ali vrsta je političkog mazohizma da hrvatska država financira one udruge i projekte koje zastupaju teze suprotne povijesnim činjenicama, pozitivnim pravnim propisom, Ustavnim odredbama, te službenim stavovima RH.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3) Hoće li Vlada RH predložiti i usvojiti kriterije po kojima se ne mogu financirati projekti udruga, centara ili pojedinaca koji su u suprotnosti s vrijednostima na kojima počiva hrvatsko društvo, odnosno vrijednostima koje su definirane u hrvatskom Ustavu, te službenoj hrvatskoj politici? (Ustav vrlo precizno određuje karakter Domovinskoga rata, a optužbe o karakteru vojnoredarstvene operacije „Oluja” odbacili su i međunarodni sudovi. No, očito je da su udruge koje su radile i podupirale optužnice haškoga Tužiteljstva o „Oluji” kao zločinačkoj operaciji, i dalje ustraju na svojim krivotvorinama. Nije vrijeme da se njihova aktivnost prestane financirati iz državnoga proračuna?)”

“Hrvatske oružane snage činili su civili u nametnutom joj ratu, budući da Hrvatska svoje vojske nije imala kada je na nju izvršena agresija 1991. Prema tome hrvatski identitet ni u teoriji ne može biti “militaristički”, ” ističe u svom zastupničkom pitanju Miroslav Tuđman.

Pusić: MVEP nije financiralo publikaciju

Tuđmanu je odgovorila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (što je objavljeno na današnjoj sjednici Vlade, a možete pogledati OVDJE).

“Publikaciju “Civilni kapaciteti Hrvatske za mirovne misije i operacije” autora g. Gordana Bosanca iz nevladine udruge Centar za mirovne studije, nije financiralo niti distribuiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Odgovornost za sadržaj publikacije snosi autor Gordan Bosanac te izdavač Belgrade Centre for Security Policy. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se može slagati ili ne slagati s nekim mišljenjima i stavovima pozvanih sudionika, ali ne cenzurira njihova mišljenja na okruglim stolovima koje organizira”, odgovor je na prvo pitanje.

Na druga dva pitanja poručuje kako su kriteriji prema kojima se financiraju projekti udruga, centara ili pojedinaca “navedeni u točki II. Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga i Zakonu o udrugama”.

Bosanac: Napad na mene napad je na Vladu…

Bosanac u svom otvorenom pismu odgovara na Tuđmanovo zastupničko pitanje, koje vidi kao ” politički obračun”. “Vaše zastupničko pitanje vidim kao politički obračun s trenutnim nositeljima vlasti RH na što imate apsolutno pravo, ali Vam ne mogu dopustiti da taj obračun radite preko mojih leđa i preko leđa organizacije u kojoj sam aktivan – Centra za mirovne studije (CMS)”, navodi.

… na temelje demokracije

“Potpuno je neprimjereno da saborski zastupnik daje ocjene o protuustavnosti rada udruge. Tu se radi o već viđenom napadu na temelje demokracije”, poručuje Bosanac, u pismu koje cinično zaključuje:

“Centar za mirovne studije je također udruga proistekla iz Domovinskog rata. Da nije bilo rata, vjerojatno ne bi bilo niti našeg Centra.”

Zašto financiramo CMS?

Iako ministrica vanjskih poslova Pusić tvrdi suprotno, Ministarstvo vanjskih poslova dodjeljuje sredstava Centru za mirovne studije. Tako je prosincu prošle godine Ministarstvo vanjskih poslova dodijelilo je Centru za mirovne studije za program “Dva sukoba, dva prostora – zajednička želja za mirom” 250.00,00 kuna.

Centar za mirovne studije financira se i iz državnog proračuna. Nakon svega teško je se ne zapitati – zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.