U kući napadača na Vladu pronađeno oružje, priveden otac

Foto: Snimka zaslona

Ranjeni policajac je stabilno, no još se nalazi na jedinici intenzivnog liječenja te još ima potreba za daljnjim medicinskim tretmanima, otkrio je jutros u emisiji ”U mreži prvog” ravnatelj policije Nikola Milina. Rekao je i kako su na mjestu gdje su pronašli počinitelja pronašli i kratko vatreno oružje.

O tom oružju oko 10 sati u utorak oglasila se i sisačka policija. Iznijeli su podatke o pronađenom oružju u kući 59-godišnjaka kojeg su i uhitili.

“Jučer, 12. listopada, po nalogu suda, na dvije adrese u mjestu Kletište i na jednoj adresi u mjestu Krajiška Kutinica na području Kutine, obavljene su pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 59-godišnjak s područja Kutine. Na adresi u mjestu Kletište pretragom su pronađene dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem i 1169 komada raznog streljiva. Zbog počinjenog kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, uhićen je i uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku”, objavila je jutros PU sisačko-moslavačka.

Policija još prikuplja podatke

U emisiju “U mreži Prvog” na HRT-u bilo je riječi o sigurnosnom i društvenom aspektu pokušaja ubojstva na Trgu sv. Marka. O tome su govorili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila i sociolog Renato Matić.

U uvodnom dijelu Milina je govorio o stanju ranjenog policajca. Rekao je da je na intenzivnom liječenju, stabilno je, ali ima potrebe za daljnjim medicinskim tretmanima. Istražitelji još nisu s njim razgovarali, dodao je.

– Policija prikuplja podatke, proveden je očevid, pretraženo je mjesto prebivališta počinitelja u Kutini, gdje je pronađena veća količina streljiva i oružja, rekao je.

Milina kaže kako nije bilo nikakvih indicija da bi se takvo što moglo dogoditi, dodatne informacije se intenzivno prikupljaju kako bi se otkrili pravi motiv jučerašnjeg događaja.

Provedene su pretrage više prostorija i objekata u mjestu prebivališta na području Kutine gdje je pronađena veća količina oružja i streljiva koje je mladić nezakonito posjedovao o čemu će sisačko-moslavačka policija danas izvijestiti medije. Naglasio je da su jučer tri policijska službenika bila ugrožena, onaj koji je ranjen, drugi koji je upotrijebio vatreno oružje i treći koji je bio ondje. Na mjestu gdje su pronašli počinitelja pronađeno je i kratko vatreno oružje.

“Policajac koji je uzvratio vatru”, rekao je Milina, “je službenik zadužen za vanjsko osiguranje prostora na Trgu sv. Marka. Policija istražuje sve činjenice i okolnosti te smjer dolaska počinitelja, prethodno nije bilo nikakve ugroze za građane.”

Cvrtila: Ovakvi događaji su nezaustavljivi

Cvrtila smatra da je teško rekonstruirati motive počinitelja, riječ je o osobi koja prije nije imala nikakve prekršaje, ništa nije upućivalo na to da bi do jučerašnjeg događaja moglo doći.

– Nažalost, ovakvi događaji su nezaustavljivi, dodao je.

Milina: Podignuta sigurnost na Trgu sv. Marka

Milina je rekao da je nakon performansa sa Sinčićevim lubenicama podignuta sigurnost na Trgu sv. Marka, gdje je sloboda kretanja za sve građane. Od tada su povećali broj kontrola u široj zoni, ali ovaj događaj pokazuje da se te mjere moraju poboljšati.

– Od jučer su postavljene određene fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Trga sv. Marka bez opravdanog razloga, dodao je.

Objasnio je da nas ovaj događaj tjera da se radi na sigurnosti. Sada su donesene prve mjere dok se ne dođe do trajnog rješenja. Osvrnuo se na zabranu okupljanja na Trgu sv. Marka. Rekao je da je “sada sigurnosna ugroza u pitanju i to se sada mora riješiti”.

– Ovakve situacije izloženosti najvažnijih državnih institucija nisam imao prilike vidjeti u drugim zemljama EU-a, dodao je.

Vezano za zaštitu na Trgu sv. Marka, Cvrtila je rekao da nije bilo sigurnosnog propusta i teško je odrediti scenarij maksimalne ugroženosti.

– Ovaj događaj će opravdati podizanje mjera koje će biti vidljivije i građani će se osjećati sigurnije. Opet će biti onih koji smatraju da je to povijesni i turistički prostor, dodao je.

Naglasio je da je taj prostor iznimno teško štititi bilo kakvim mjerama.
-To je otvoreni, povijesni prostor koji kada je građen, nije se razmišljalo o sigurnosnim mjerama, rekao je. Smatra da bi bilo najbolje državne institucije premjestiti s tog prostora.

Na pitanje hoćemo li sada imati policajce s dugim cijevima, Milina kaže da su policajci i sada imali to na raspolaganju. “Imaju balističku opremu, ali ako nema informacija o sigurnosnoj ugrozi, procijenjeno je da se ne nosi 24 sata sva oprema”, rekao je. Dodaje da su sada mjere podignute, policajaca je više i bit će i dalje opremljeni za ovakve situacije.

Matić: Korijeni problema su dugoročni

Počinitelj je pisao statuse na Facebooku, mnogi su stali na njegovu stranu, što Cvrtila smatra društveno zabrinjavajućim. Naveo je i slučaj Filipa Zavadlava, s kojim su se također pojedinci solidarizirali. Dodaje da je pitanje kako ćemo na to reagirati kao društvo.

Sociolog Renato Matić rekao je da je ponajprije kao građanin uznemiren i zabrinut. To što se dogodilo smatra strašnim, ali nije iznenađen. Korijeni problema su dugoročni, kaže.

– Podrška je silno zabrinjavajuća i uznemirujuća, ali je tek vrh ledenog brijega i upozoravajuća je na ono što se krije u društvu, a ne može doći do izražaja zbog neuključenosti mladih u društvene događaje, rekao je.

Milina je govorio o policijskoj akciji “Manje oružja, manje tragedija” i oružju koje je policija prikupila. Svjesni su tog problema i cilj im je prikupiti što više tog oružja. Pozvao je građane da prijavljuju sve oblike ugrožavajućeg ponašanja.

O odgovornosti

Nakon ovog incidenta oporba je postavila pitanje političke odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Cvrtila kaže da se nikada ne može postići stopostotna sigurnost, bez obzira na to koje mjere se primjenjuju, i ne vidi izravnu odgovornost. Dodaje da je odgovornost na svima, posebice na političkim elitama, i treba naći odgovarajuće mjere da se zadrži ovako visoka razina sigurnosti, ali i slobode građana.

– Društva odgovaraju preventivnim akcijama protiv svih ugroza, tu policija ima niz akcija, ali razvija se i kultura opreznosti u smislu da se razvijaju aktivnosti koje će smanjiti radikalizaciju, rekao je.

Matić dodaje da je riječ o potrebi da mlada osoba u jednom demokratskom okruženju u bilo kojem trenutku ima adresu na koju se može obratiti za rješavanje bilo kakvog problema.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt