Udruga Trans Aid zabranila bi pozivanje ‘neokonzervativne predstavnice’ Željke Markić u emisije o pravima žena!

Foto: Thinkstock

Udruga Trans Aid pokreće desetodnevnu online medijsku kampanju ‘Odučimo transfobiju’ u kojoj nastoje približiti javnosti iskustva „trans osoba“. U intervjuu za h-alter.org predstavnik Trans Aida i aktivist za prava TIRV osoba (trans, inter i rodno varijantne osobe) Arian Kajtezović govorio je što udruzi znači transfobno društvo.

Pitanje u intervjuu glasilo je: „Velike polemike se vode oko ratifikacije Istanbulske konvencije, a konzervativne udruge poput Vigilarea kao najveći problem ističu ‘uvođenje rodne ideologije i ukidanje spola zbog sedam transrodnih osoba u Hrvatskoj’. Kako komentirate istupe takvih udruga koje su najviše usmjerene protiv transrodnih osoba?

Kajtezović je na to rekao: „Te udruge lažu, manipuliraju i koriste trans osobe kao sredstvo zastrašivanja građanstva i alat za širenje konzervativnih teorija urote o “rodnoj ideologiji“. Istanbulska konvencija tu je primarno radi sprječavanja nasilja prema ženama, sve drugo su njihove izmišljotine, kojima samo pokazuju koliko im uopće nije stalo do dobrobiti žena u našem društvu.“

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Pozvali medije da zabrane govoriti onima koji ne misle poput njih

„Nedavno smo se na Trans Aidovim društvenim mrežama obratili_e medijima, koje smo zamolile_i da ne daju prostor osobama koje šire govor mržnje, vrijeđaju i omalovažavaju transrodne osobe, pa čak i djecu. Smatramo da je nedopustivo da Željka Markić, na primjer, bude stalno pozivana kao relevantna sugovornica u emisije koje se tiču pitanja prava žena, koje ona onda koristi i za omalovažavanje trans osoba. Nekritičko pozivanje neokonzervativnih predstavnika_ca – kao legitimne “druge strane” za raspravu – u emisije koje se tiču života diskriminiranih skupina može dovesti samo do još veće diskriminacije tih skupina i još veće neravnopravnosti u društvu.“, rekao je Arian Kajtezović.

Dr. Željka Markić: Maknite sve što se odnosi na rodnu ideologiju i potpišimo Istanbulsku konvenciju

Trans Aid na svojoj je Facebook stranici pozvao medije na zabranu gostovanja dr. Željke Markić, referirajući se na njezin nastup u emisiji Poligraf Hrvatskoga radija.

Foto: snimka zaslona

Zakon o samoodređenju i muškarci u skloništima za žene

Udruga Trans Aid zalaže se za pravo samoodređenja odnosno „pravo osobe da sama definira svoj(e) identitet(e) i sebe kao osobu. Bez obzira da li nas okolina prihvaća ili ne, svatko od nas je to što jest. Mišljenje drugih ne mijenja naš(e) identitet(e), čak i onda kada drugi pokušaju nasilno da nas promijene i natjeraju da budemo ono što oni žele da budemo“, piše na njihovim službenim stranicama.

Drugim riječima, osoba bi tada mogla promijeniti spol u dokumentima pukom predajom izjave o “životu u drugom rodnom identitetu”u nadležnom državnom uredu. U praksi to znači da bi u slučaju donošenja takvog zakona osoba mogla biološki biti muškarac i izgledati kao muškarac, ali da bi ju na njezin zahtjev zakon morao tretirati kao ženu, i obratno.

Udruga TransParent traži biranje “rodnog identiteta” samoodređenjem – na temelju obične izjave

Zagovaraju donošenje “Zakona o rodnom samoodređenju” u Hrvatskoj kojim bi osobe na temelju izjave promijenile spol u dokumentima, a na postojeće zakonske se regulative osvrnuo i Kajtezović.

„U ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji niti jedan zakon kojim se eksplicitno štite prava interspolnih osoba (npr. temeljem interspolnog statusa ili spolnih karakteristika). Postoji i Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu koji je najsvjetliji primjer, a kojim se i dalje krše osnovna ljudska prava trans osoba”, kaže Kajtezović.

Dalje tvrdi kako se prema novijim istraživanjima transrodnost ne smatra poremećajem, već se od 2013. tretira kao dijagnoza „rodne disforije“.

Problem „transrodnih osoba“ je, kako kaže, nužnost podvrgavanja različitim testiranjima, koja prema njegovu mišljenju, nisu potrebna.

Norveška izglasala ‘rodno samoodređenje’ koje se ovog četvrtka razmatra i na odborima Hrvatskog sabora!

„Problem je u tome što je psihološko i psihijatrijsko testiranje nužno i za osobe kojima je potrebna medicinska skrb (npr. hormoni ili operacije) i za one kojima je potrebna promjena rodne oznake u dokumentima, a realno ne bi trebalo biti nužno ni za jedne ni za druge.”

Zagreb pride i Trans Aid traže da ‘muškarci koji se osjećaju kao žene’ mogu biti prihvaćeni u skloništa za žene

U suradnji s udrugom Zagreb pride, u javnoj raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije zatražili su da ‘muškarci koji se osjećaju kao žene’ mogu biti prihvaćeni u skloništa za žene.

“Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj transžene [muškarci koji se izjašnjavaju kao žene] doživljavaju više ozbiljnijih oblika nasilja u usporedbi s drugim ženama, a postoje i ozbiljne institucionalne prepreke u postupku prijavljivanja. Zbog tog je razloga potrebno značajno unaprijediti postupak pravnog priznavanja roda tako da se on temelji isključivo na principu samoodređenja te uvesti promjene u odnosu na zahtjeve za prihvat u skloništa za žrtve nasilja.” (str. 4. i 13. javne rasprave u aplikaciji E-savjetovanja)

8 činjenica koje trebate znati: Kako rodna ideologija šteti djeci?

(VIDEO) Luka Mlinarić: Istanbulskom konvencijom stvara se spin da je sve ono što predstavlja muškost, odnosno ženskost- stereotip, a ne prototip

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h-alter.org/transaid.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.