Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i HSP AS: Performans razbijanja ploča u sklopu božićnog prijama – bezobzirna provokacija SNV-a

Zagreb, 6.1.2016.- Kontroverzni performer Siniša Labroviæ izveo je u srijedu novi perfomans "Razbijanje latinice", kojeg je izveo u srijedu, neposredno prije poèetka prijama Srpskog narodnog vijeæa (SNV), koji se tradicionalno održava u povodu proslave Božiæa, kojeg pravoslavni vjernici slave prema julijanskom kalendaru. foto HINA/ SNV/ ua

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) osudila je u srijedu performans razbijanja dvopismenih ploča ispred zgrade HND-a u sklopu božićnog prijama Srpskog narodnog vijeća ocjenjujući da je “provokacija performansa bila uvod u politički igrokaz”, a Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara smatra da je to bila “bezobzirna provokacija” SNV-a.

“HSP AS osuđuje naručeni i pomno izrežirani performans razbijanja dvopismenih ploča ispred zgrade HND-a u izvedbi kvazi-umjetnika Siniše Labrovića. Provokacija performansa bila je uvod u politički igrokaz koji, ovako izvan vremena i konteksta u vremenu u kojemu se nalazimo, nije primjeren bilo kojem danu, a posebice danu kada se pravoslavni vjernici pripremaju za proslavu svog Božića, a katolici slave blagdan Sveta tri kralja”, navodi u priopćenju HSP AS.

Ta stranka ističe da priopćenjem želi skrenuti pozornost na “neprimjereno obilježavanje pravoslavnog Božića te zlouporabu istog u političke svrhe od strane Srpskog narodnog vijeća”.

“Njihova primarna djelatnost jeste da kroz zaštitu prava srpske manjine, obrazovanje, obnovu i zaštitu kulturne i druge baštine te informiranje putem samostalnog izdavaštva otvaraju put prema razumijevanju i očuvanju njihove kulture, dijalogu s većinom te pomirenju”, stoji, među ostalim, u priopćenju HSP AS-a.

“Na tragu nauka Oca Domovine dr. Ante Starčevića koji se zdušno zalagao protiv zlouporabe vjerskih događaja u političke svrhe te je bio istinski protivnik izjednačavanja vjere i nacije osuđujemo samovoljno i ničim utemeljeno predstavljanje Milorada Pupovca i njegove svite kao jedinih zaštitnika prava srpske zajednice u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.

HSP AS je u priopćenju svim hrvatskim državljanima pravoslavne vjere zaželio sretan i blagoslovljen Božić. Kršćanske vrijednosti koje nas spajaju pružaju nam prigodu da iskreno slavimo Kristovo rođenje, ističe se u priopćenju.

Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara: Grinch i njegova etno-biznis ekipa ostaju u prošlosti

Performans s razbijenim pločama na proslavi Božića osudila je i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara ocijenivši, među ostalim, da je razbijanje ploča na proslavi Božića “bezobzirna provokacija SNV-a”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kao hrvatskim dragovoljcima i braniteljima Vukovara dužnost nam je reagirati na bezočnu bahatost i bezobzirnost onih kojima niti proslava vlastitog blagdana nije sveta, koji ne poštujući svetost Božića uzrupirajući bez legitimiteta proslavu vjerskog blagdana, skrnave još uvijek svježe rane Vukovara. Na primanju u Srpskom narodnom vijeću gospodin Milorad Pupovac i njegova svita, iznenadili su sve nazočne performansom u kojem su razbijajući 11 dvojezičnih ploča, različitih citata, ponovno pokušali “atentat” na demokraciju, slobodu, pravo na vjeru, Boga, mir i normalan život

Gospodine Pupovac, sramite se, Vi i Vaši mali sitni pulenčići, jer ste ponovno bezobrazno i primitivno nasrnuli na rane Vukovara koje su još svježe. Zajedno sa gubitnikom Zoranom Milanovićem narugali ste se Vukovaru. Narugali ste se Hrvatskoj vašim govorima prepunim neistina i obmana, govorima kojima je jedini smisao bio izvrćući činjenice stvarno poticati govor mržnje. Jer kao drugačije možemo okarakterizirati izgovorene riječi poput: „Postavljanje prvih takvih ploča(op. dvojezičnih) u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu’ (Indeks.hr). I dok su ostali uzvanici došli iz poštovanja proslave tako lijepog vjerskog blagdana poput Božića, dana kada se slavi ljubav na najljepši način, etnobiznismeni su pljunuli i na vlastitoga Boga. Jedni su pokazali kakav odnos imaju prema Bogu, a drugi kakav nemaju.

Niste uspjeli nikada nećete! Današnjim performansom pokazali ste samo koliko ste primitivac, koliko niste u stanju priznati poraz i kraj etno-biznisa, koliko ste sitni, mali i jadni, baš kao i oni koji su pobjegli, ali i oni koji su vam omogućavali da do sada na tom istom etno- biznisu zarađujete, zavađate, trujete i ponižavate. Gotovo je! Ipak zaboravljate jednu važnu činjenicu, vi ste danas vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti ukrali Božić, ponizili ih, uvrijedili i slobodno možemo reći, ukrali ste Boga.

Sram vas bilo, ali vas ne može biti sram, jer kreature poput vas i vama sličnih gubitnika, ne prežu ni od čega pa tako ni od ovako strašnih i sramotnih stvari.  Ako samo malo uključite taj kukuriku mozak, tada će vam biti jasno kako danas nije pravoslavni Badnjak samo Srbima, kojima ste pljunuli u usta i prodali ih za vlastite interese, već i mnogim drugim narodima koji nisu Srbi. A kada već i o tome govorimo, Hrvatsku su branili i  pripadnici srpske nacionalne manjine istinski domoljubi, oni kojima je Hrvatska domovina, oni koji nisu dopustili marvi četničkoj, velikosrpskoj, da ju razaraju i unište. Na njihovim leđima vi ste se bavili etno-prostitucijom, a mi smo sve to plaćali i trpjeli. Milorade, budi frajer pa priznaj poraz, ali tako ti Boga, (biraj čijeg hoćeš) ne glumataj jer ovako si ispao Grinch koji je ukrao Boga. Izgubio si, baš kao i Milanović, ali dno dna je, kada se koprcajući u blatu jada i izgubljenih šansi, okrećete ka tome da pljujete, vrijeđate, fašistoizirate, kriminalizirate sve one koji nisu VI, a još k tome “čačkate” po ranama Vukovara koje još krvare.

Svašta bi se dalo reći o vama i vašim potezima, no iz ovoga se nekako da iščitati i ona druga strana medalje, ona koja vama i vašoj sviti, nikako ne odgovara, nema više statusa, nema više šanse, nema više iskorištavanja vlastita naroda za privatne potrebe. Možda ste pokušavajući ukrasti Boga, u stvari doveli stvari u red. Ovo je Hrvatska, ljudi koji u njoj žive imaju Domovnice na kojima piše da su hrvatski državljani, službeno pismo latinica. Eto Milorade, ko se mača laća… Bog ima čudne pute, pravedne, nama ponekad nepoznate, ali onima koji u Njega vjeruju nikada neće pasti na pamet vrijeđati ga, na koji god dan mu slavili rođendan. Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti, domoljubi, konačno ste slobodni, jer Grinch i njegova etno-biznis ekipa ostaju u prošlosti.

Iskrenom pravoslavnom domoljubnom korpusu kojemu se rodio Bog, želimo sretan i blagoslovljen Božić, Hristos se rodi!,

A Pupovcu i ekipi koji su razbijanjem ploče dotukli Boga, neka im se dragi Bog smiluje.

Inače, riječ je o umjetničkoj instalaciji razbijene ploče, performera Siniše Labroviča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisana djela nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je, naime, izveo novi perfomans “Razbijanje latinice” te je SNV-ove goste na podu prostorije HND-a dočekalo 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora.

Pri završetku proslave su Milorad Pupovac, Zoran Milanović i Domagoj Juričić na podu sastavili “razbijenu” ploču na kojoj je na latinici i ćirilici pisalo “Budim je zbog sunca koje objašnjava sebe biljkama zbog neba razapetog između prstiju”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah