Ugostitelj Biljan o koronakrizi: ‘Ugostitelji su na podu, nema nikoga da ih podigne’

dražen biljan
Foto: Snimka zaslona

Je li došlo vrijeme za popuštanje epidemioloških mjera? Tko bi trebao biti prvi – škole, ugostitelji ili sport? Treba li dopustiti da županijski stožeri samostalno odlučuju o mjerama na svojem području? O tome su U mreži Prvog na HRT-u govorili pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić i ugostitelj Dražen Biljan.

U uvodnom dijelu emisije Bubaš je rekla da nam je epidemiološka situacija sve bolja, ali još nije sjajna.

Što se tiče mjera, rekla je da je teško udovoljiti svima skupa, ali na prvom je mjestu javnozdravstveni interes. Dodala je da se što više trebaju očuvati ekonomske aktivnosti, obrazovanje, ali i javnozdravstveni interes očuvanja zdravstvenog sustava mora očuvati svoje kapacitete i pružiti zdravstvenu uslugu svima koji je trebaju, onda kada je trebaju.

Na pitanje u kojem će se segmentu najprije ublažiti mjere, rekla je da je to teško izabrati, smatra da će se set mjera uvesti, ali ne zna koji sektor će biti prvi.

Biljan smatra da sve sektore u ugostiteljstvu treba izjednačiti, ali “kava za van su mrvice za njihovo preživljavanje”. Tražili su mogućnost dostave, ali to je manje od 3% prihoda, što im neće pomoći gotovo ni u čemu. Govorio je o posljedicama “lockdowna”, kaže da su ugostitelji na podu i nemaju nikoga da ih podigne i pomogne.

Najavljeno je da bi djeca mogla opet ići na treninge i da će se otvoriti teretane, Veštić je rekao da ove mjere ostavljaju dugoročne posljedice – sportski klubovi mjesecima gube djecu. Nakon prvog lockdowna, trebalo je 6 mjeseci da se u njegovu klubu bude jednak broj članova i da se djeca vrate. Smatra da pojedine sportske klubove nije trebalo ni zatvarati – posebice one na otvorenom i gdje djeca nisu u kontaktu.

Mnogi klubovi žale se na nejednake tretmane, Veštić je rekao da su mjere bile selektivne, čak i lobističke.

Kozlevac je tražio da se dopusti rad teretana i sportskih klubova, zadovoljan je najavom da će se to ostvariti, ali su oprezni i prate epidemiološku situaciju. Rekao je da u Istarskoj županiji već 5 tjedana pada broj oboljelih i mogu početi s popuštanjem mjera. Procijenili su, dodaje, da sportske centre i pojedinačne sportove mogu dopustiti. Očekuje da struka nađe rješenje i da će od 1. veljače ta mjera biti donesena.

Maturanti u Istarskoj županiji prate nastavu online, u tome su se konzultirali s mjerodavnim službama i ta odluka je na snazi do kraja siječnja. Procjenjuju situaciju i preksutra će odlučiti kako dalje. Dobru epidemiološku situaciju ne žele ugroziti i smatra da se mjere moraju postupno popuštati.

Smatra da kao što mjere treba postupno uvoditi, tako ih treba postupno i popuštati, ne zna koje će biti prvo popuštanje, o tome se još pomno promišlja.

Na pitanje koliko dugo kafići mogu izdržati, Biljan kaže da su oni gotovi, žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098  je zatvoreno od početka pandemije. Čeka ih, rekao je, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći mnogo vremena da se vrate. Sve ugostitelje treba, rekao je Biljan, otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti.

– Nismo otok unutar Europe, moramo pratiti situaciju u okruženju, rekla je Bubaš. Dodala je da treba gledati i iskustva drugih zemalja.

– Sport je nastradao više no što mislite, rekao je Veštić. Upozorio je na nelogičnosti što se tiče mjera koje su na snazi.

U Italiji već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom “Otvorit ću”, Biljan kaže da su i oni vrlo blizu toga jer su spremni za rad.

– Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt