UHBDR91 Josipoviću: gdje ste bili i što ste radili 1991.?

U ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) Mladen Pavković reagirao je na izjavu predsjednika Ive Josipovića koji je na 73. godišnjici osnivanja prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kraj Siska pozvao gradonačelnike hrvatskih gradova da ponovno vrate komunističke spomenike u svoje gradove.

Pavkoviću nije jasno zašto predsjednik inzistira na vraćanju komunističkih spomenika, a koji su maknuti s ulica i trgova diljem Hrvatske početkom devedesetih te se pita: „: Gdje ste bili i što ste radili, uvaženi predsjedniče te 1991., kad su se uglavnom preseljavali ti spomenici u ropotarnice povijesti, a tek manji dio je uništen“.

„Hrvatski branitelji su se borili za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, čak i protiv treće ili četvrte vojske u Europi, odnosno protiv Josipa Broza, Jugoslavije i komunističkog režima. A ti spomenici, o kojima govori predsjednik, u 99 posto slučajeva uzdizalo su sve to“, smatra Pavković te ističe kako su se bivši hrvatski partizani tek jednim manjim dijelom borili za Hrvatsku, ali unutar Jugoslavije.

„Borili smo se 1991. i protiv crvene zvijezde petokrake, protiv zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA) koja je učinila masakr nad nevinim Hrvatima u brojnim gradovima i mjestima“, naglasio je Pavković i dodao kako je upravo JNA bila glavna oružana sila u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Pavković tvrdi kako u školskim udžbenicima piše daleko više o „ zaslugama Broza, partizana, II. svjetskom ratu“, ali nema gotovo „ništa o zlodjelima partizanskih ‘pobjednika’“ , dok se o Domovinskom ratu piše šturo te se uvijek ističu, uz zasluge hrvatskih branitelja, i „zločini s hrvatske strane“.

Pavković je spomenuo kako je predsjednik Josipović spomenuo u govoru Franju Tuđmana samo kao osobu koja nije maknula Titovu bistu iz Pantovčaka, no Pavković ističe kako je Tuđman Josipoviću „ostavio nešto mnogo važnije – hrvatsku državu“.

Pavković je i kritizirao govornika na skupu u Brezovici.

„Predsjednik Saveza antifašističkih boraca NOR-a. drug Franjo Habulin, vatrogasac i antifašist, Titov Zagorac, rođen 1957.! To bi isto tako bilo da na čelu neke braniteljske Udruge iz Domovinskoga rata postave nekog vatrogasca tko je rođen 2000., kad je Račan bio premijer, čiji su drugovi, da se podsjetimo, napustili saborske klupe kad se izjašnjavalo o hrvatskoj državi“, zaključio je Pavković

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah