Prekinuta saborska sjednica, Podolnjak odbio kandidaturu

Novi saziv Hrvatskog sabora okuplja se u četvrtak na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

Sabor broji 151 zastupnika, na izborima ih je najviše – 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon “osipanja” ostao je na 15 zastupnika u svom klubu.

Bezuspješan prvi pokušaj konstituiranja Sabora

U saborsku je proceduru u četvrtak upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnik Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

Lovrinović razočaran što Sabor nije izabrao predsjednika

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati.

Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i kako je sada jasno da Most nije taj koji “koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta”. “Sada je to svima vidljivo”, rekao je Lovrinović.

Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak.

Objasnio je kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.

U nastavku pratite tijek sjednice:

Novi saziv Hrvatskog sabora okupio se na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

10,34 sati

Leko je prekinuo sjednicu i najavio sljedeću kada će se skupiti dovoljna većina za odabir predsjednika Sabora i sastav

10,33 sati

Robert Podolnjak odbio je kandidaturu.

“Zahvaljujem na potpori, ali prihvatiti ću kandidaturu samo ako bude konsenzusa. Moram otkloniti prijedlog kandidature”, rekao je Podolnjak.

10,30 sati

Davorin Mlakar iz HDZ-a kaže da u slučaju da je Leko dao pauzu, ovo se sada ne bi događalo. “Mi nismo za prijedlog koji ste stavili na klupe”, kazao je.

10,29 sati

Zastupnicima nije jasno prihvaća li Podolnjak kandidaturu ili ne.

10,27 sati

“Ovdje nema imperativno mandata, to ste trebali dogovoriti prije”, rekao je Leko Podolnjaku.

10,26 sati

Robert Podolnjak javio se za riječ i kazao kako je Most izrazio želju da će prihvatiti kandidaturu za predsejdnika Sabora ukoliko je to stav zastupnika Kolaicije raste i Domoljubnom koalicijom.

10,25 sati

Branimir Glavaš kaže da kandidat mora reći prihvaća li kandidaturu. Leko napominje kako to poslovnikom nije obuhvaćeno te da je kandidat tu i u slučaju da se protivi kandidaturi, to može reći.

10,26 sati

Robert Podolnjak prihvaća kandidaturu za predsjednika Sabora.

10,21 sati

Javno će se glasovati o prijedlogu za predsjednika Sabora.

10,21 sati

Zastupnici na stol moraju dobiti materijale o prijedlogu za predsjednika Sabora. Za to vrijeme Leko podsjeća zastupnike što je demokracija.

10,21 sati

Nitko se nije javio za raspravu.

10,20 sati

55 zastupnika predlaže za predsjednika Hrvatskog Sabora Roberta Podolnjaka iz Mosta.

10,19 sati

HDZ tražio pauzu, a Leko ih je odbio.

10,10 sati

Aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ‘otvorio’ je u četvrtak prvu sjednicu novoizabranog, osmog saborskog saziva.

“Pripala mi je dužnost i čast otvoriti prvu sjednicu i privremeno joj predsjedati do izbora predsjednika”, rekao je Leko i konstatirao da je sjednici nazočno svih 151 zastupnik.

Leko je pozdravio sve novoizabrane zastupnike i čestitao im na izboru na uvaženu i odgovornu zastupničku dužnost.

Posebno je pozdravio predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, bivše predsjednike Sabora, premijera Zorana Milanovića i članove Vlade, predstavnike sudbene vlasti, čelnike političkih stranaka, predstavnike vjerskih zajednica i druge goste.

Prije nego je ‘prešao’ na ključnu točku, izbor predsjednika Sabora, Leko je konstatirao da bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ne može glasovati za taj izbor. Rašković je podnio ostavku na zastupničku dužnost uvjetno, ta ostavka stupa na snagu trenutkom konstituiranja Sabora, dakle izborom predsjednika, rekao je Leko.

Prije početka sjednice novoizabrani zastupnici registracijom su utvrditi svoju nazočnost u sabornici.

10,05 sati

Josip Leko koji će predsjedati sjednicom kazao je kako se čeka da se zastupnici registriraju kako bi se utvrdilo prisutnost zastupnika i zastupnica u dvorani.

9,46 sati

Očekuje se početak sjednice u 10 sati.

Podolnjak: Čast je biti narodni zastupnik

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak izjavio je u četvrtak, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, kako je velika čast biti “narodni zastupnik” no odbio je komentirati neslužbene informacije po kojima Most, s ciljem da se osigura konstituiranje Sabora, predlaže SDP-ovoj i HDZ-ovoj koaliciji, da podrže njega za predsjednika Sabora.

“Uzbuđen sam! Svečano je, a biti narodni zastupnik je velika čast”, rekao je kratko Podolnjak.
Na pitanje što ako ipak bude izabran za predsjednika ponovio je kako mu je u ovom trenutku velika čast biti zastupnik u Hrvatrskom saboru “Zar je to malo”, zapitao se.
Lider Mosta Božo Petrov ujutro nije bio rječit, a na pitanje koga će Most podržati uzvratio je: “Nadam se da će biti onako kako smo predložili ali sada ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati”.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora pregovarači Mosta bili su u srijedu u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, po neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Most neće pristati da se predsjednik Sabora iz njihovih klupa izabere samo uz podršku SDP-a

Neslužbeno se doznaje kako im je SDP odgovorio pozitivno, ali kako u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji. Naime, iz HDZ-a se neslužbeno moglo čuti kako konstituiranje Sabora samo po sebi ništa ne znači, ako u budućnosti ne mogu računati na “kombinaciju” s Mostom, ali bez SDP-a. Budući da im Most nije odgovorio na izravno pitanje pod koji bi uvjetima to bilo moguće, vjerojatno je da će ta stranka na klubu zastupnika neposredno prije sjednice Sabora odbiti Mostovu ponudu.

Ostanu li pri današnjim najavama, Most neće pristati da se predsjednik Sabora iz njihovih klupa izabere samo uz podršku SDP-a pa je za očekivati da će dvije velike stranke ići s vlastitim kandidatima za predsjednika. U SDP-u se u tom kontekstu spominje dosadašnji predsjednik Josip Leko, a u HDZ-u dosadašnji potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Teško je, međutim, predvidjeti hoće li se Sabor konstituirati, odnosno izabrati predsjednika. Izbor predsjednika, naime, mora predložiti najmanje jedna trećina, odnosno 51 zastupnik, a ako to učine i HDZ i SDP, po Poslovniku se glasuje tajno.
Zastupnici Mosta su, međutim, najavili kako će tražiti javno glasovanje, što se mora provesti ako to zatraži najmanje 15 zastupnika. Zatraži li Most javno glasovanje, o njihovu će prijedlogu odlučiti većina nazočnih zastupnika, pod uvjetom da se na sjednici okupi kvorum, odnosno najmanje polovica izabranih zastupnika.

Sabor hrt

Do Sabora za sada službeno nije stigao ni jedan prijedlog za imenovanje novog predsjednika.

U sjeni tih političkih nepoznanica, stručne saborske službe pripremaju sjednicu, dotjeruje se sabornica i saloni u kojima će se dočekati gosti.
Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Pozivi su upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.
Saborska sjednica počinje u 10 sati, a nju će do izbora novog predsjednika/ice voditi Josip Leko, aktualni predsjednik Sabora.

Za sada je poznato da su 32, od 151 zastupnika, podnijeli zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a, te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.
Leko će ‘otvoriti’ zasjedanje, pozdraviti okupljene zastupnike i goste, te nakon ostalih formalnosti prijeći će se na izbor predsjednika Sabora.
Kako će to izgledati, koliko će kandidata biti i kakav je mogući ishod, odgovor će donijeti četvrtak.
Izbori za Sabor održani su 8. studenoga, relativni pobjednik je HDZ-ova koalicija sa 59 zastupničkih mandata, SDP-ova je osvojila 56, Most nezavisnih lista 19, IDS sa partnerima tri, HDSSB i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti po dva zastupnika, dok po jednog imaju Reformisti Radimira Čačića i Živi zid. U Sabor je izabrano i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Izabrane su samo 23 zastupnice, najmanje u posljednjih 15 godina, prosječna starost svih izabranih zastupnika je 49 godina. Prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 izabranih zastupnika, po prvi put u Sabor dolazi njih 76.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah