Ustavni sud pet je puta do sada mislio drukčije od najboljeg ministra znanosti

Ustavni sud je do sada ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću ukinuo kurikulum o zdravstvenom odgoju, Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, privremeno je odgodio dokument MZOS oko izmjene školskih udžbenika, protuustavnim ocijenjeno davanje prednosti pri upisu djeci branitelja te posljednje je ukinuo odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole iz 2012. i 2013.

Ustavni sud suspendirao je kurikulum zdravstvenog odgoja 22. svibnja 2013.godine i odredio da će se do donošenja drugog kurikuluma, u skladu s ustavnim i demokratskim načelima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja koji su se provodili do početka školske godine 2012. /2013.

Nekoliko dana nakon što je stopirano provođenje zdravstvenog odgoja u školama, stopirana je Jovanovićeva odluka oko izmjena udžbenika. Razlog su bili tužbeni prijedlozi izdavača udžbenika koje je Ustavni sud proglasio osnovanim i tako privremeno odgodio izmjene školskih udžbenika.

Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja Ustavni je sud ukinuo u srpnju 2013., nakon što ga je Nacionalno vijeće za znanost donijelo u veljači iste godine., a Ustavni sud sada je odlučio da će se do donošenja novog Pravilnika, usklađenog s Ustavom, primjenjivati stari.

Ocjenu ustavnosti tada su su tražili pravni fakulteti u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te zagrebački Fakultet političkih znanosti, uz prigovore koji su se odnosili na propuste u postupku donošenja Pravilnika, njegove prijelazne i završne odredbe, na materijalne kriterije, uvjete, za napredovanje u znanstvena zvanja, a vezana uz ustavno jamstvo slobode znanstvenog stvaralaštva, odnos države prema znanosti te na načelo pravne sigurnosti u području znanstvenog djelovanja.

Svojedobno je protuustavnim ocijenjeno davanje prednosti pri upisu djeci branitelja jer Ustav dopušta favoriziranje jedino po osnovi osobnih sposobnosti, a današnjom odlukom Ustavnog suda ocijenjeno je da sportske i glazbene aktivnosti nisu jednako dostupne svima niti je dozvoljeno vrednovati mogućnosti učenika već samo sposobnosti, a ministru obrazovanja Željku Jovanoviću Ustavni sud je naložio da za sljedeću školsku godinu donese novi set odluka o kriterijima za upis u srednje škole.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr