SAD tek iščekuje vrhunac pandemije: Više od 300 tisuća zaraženih i preko 8 tisuća mrtvih

Foto: Fah

U Hrvatskoj je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 1126, a noćas su u Osijeku umrle četiri osobe pa je broj umrlih porastao na 12. Sljedeća dva i pol do tri tjedna biti ključna u borbi protiv te ugroze koju se može prebroditi samo odgovornim ponašanjem, upozorio je ministar Vili Beroš.

22 sati

Savezna država New York, žarište epidemije novog koronavirusa u Sjedinjenim Državama, izvijestila je u subotu o novih 630 umrlih u jednome danu, što je najviše od početka epidemije dok se ubrzavaju pripreme u očekivanju vrhunca zaraze. Država New York dosad ima 3.565 umrlih i više od 113.000 oboljelih – među kojima 63.000 u gradu New Yorku – slično kao Italija i Španjolska, gdje je broj umrlih veći.

Podaci pokazuju da je više od 305 tisuća zaraženih i 8 tisuća preminulih u SAD-u.

21,15 sati

Tijekom posljednja 24 sata u Francuskoj je od zaraze novim koronavirusom umrla 441 osoba, dok je prethodnog dana umrlo 588 osoba, najviše do sada u toj zemlji.

21 sati

HDZ je na objavu zastupnika Ivana Pernara da je država paralizirana zato što neke starije osobe žele živjeti duže poručio kako je to neodgovorno prema građanima koji solidarno podnose teret pandemije, a posebno neodgovorno zagovarati kockanje s ljudskim životima radi pokušaja stjecanja jeftinih političkih poena.

20 sati

Dva vala Vladinih mjera su različito prihvaćene u javnosti, a pokazuju to i rezultati istraživanja RTL-a u suradnji s agencijom Promocija plus. Travanjski paket, koji je uzeo u obzir glasne kritike i poslodavaca i analitičara, pa i oporbe više od 80 posto ispitanika ocjenjuje izrazito ili uglavnom dobrima.

Više pročitajte OVDJE.

19,30 sati

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas gdje je rekao da je do subote navečer izdano 450 tisuća e-propusnica, a do kraja dana možda ih bude pola milijuna.

19 sati

Župan Osječko-baranjske županije, u kojoj su sinoć umrle četiri osobe, najavio je strože mjere u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa, a odnosit će se na one koji se okupljaju u grupama. “Iako smo imali četiri preminula, imamo pod kontrolom sve. Rast je linearan, nemamo ekspanziju. Nažalost, četiri osobe su preminule, osobe su starije dobi i bili su zaraženi koronavirusom”, kazao je u subotu navečer župan Ivan Anušić.

Opširnije OVDJE.

18,30 sati

Slovenski poslodavci i njihove udruge pohvalili su u subotu vladu za već potvrđeni zakonski paket od 3 milijarde eura koji će ekonomiji pomoći da preživi vrijeme do kraja svibnja u jeku epidemije koronavirusa. Međutim, ocijenili su da će biti potrebna mnogo veća sredstva za obnovu gospodarstva nakon što epidemija bude savladana.

18,10 sati

U svijetu je više od 1,1 milijuna zaraženih a u subotu je svijet prešao još jedan prag od 60.000 umrlih.

18 sati

Tri tvrtke iz Varaždinske županije – Fripol iz Ljubeščice, Plastika Šantek iz Novog Marofa te varaždinski Gumiimpex, počeli su zajedno izrađivati vizire za zdravstvene i druge djelatnike kojima je potrebna zaštitna opreme u borbi protiv koronovirusa, a prvih 500 komada donirano je u subotu varaždinskoj bolnici.

17,05 sati

U Švicarskoj je od izbijanja zaraze umrlo 540 ljudi, objavila je u državna agencija za javno zdravstvo, dok je u petak bilo 484 umrlih.

17 sati

U Srbiji je zu posljednja 24 sata potvrđeno 148 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je još petero pacijenata, dosad ukupno 44, a od početka epidemije registrirano je 1624 zaraženih kojima je potvrđen Covid -19.

16,30 sati

U Portugalu je u subotu zabilježeno više od 10.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a ministrica zdravstva Marta Temido pozvala je Portugalce na poštivanje pojačanih mjera obuzdavanja širenja zaraze pošto “još nema znakova svjetla na kraju tunela”.

16 sati

Još jedan muškarac preminuo je u subotu u Covida-19 u bolnici u Mostaru čime se broj ukupno preminulih osoba na području Hercegovine od posljedica zaraze koronavirusom povećao na sedam, a zdravstvene vlasti strahuju da bi u sljedećim tjednima epidemija mogla uznapredovati.

15 sati

Velika Britanija najvjerojatnije neće ukinuti striktna pravila do kraja svibnja, sve dok se ne uspori širenje virusa, rekao je vodeći vladin savjetnik u subotu dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 20 posto na 4313.

14,20 sati

U madridsku zračnu luku Adolfo Suárez – Barajas u subotu su počeli pristizati hrvatski državljani iz raznih dijelova Španjolske kako bi se navečer izvanrednim zrakoplovom Croatia Airlinesa vratili u Hrvatsku.

14 sati

U Hrvatskoj je danas 47 novooboljelih, izvijestio je u 14 sati nacionalni Stožer civilne zaštite.

“Ono što vam želim reći je da je epidemiološki jasno da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere. One su tu s vrlo jasnim razlogom i, ukoliko ih poštujemo, možemo prebroditi ovu ugrozu”, poručio je ministar Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je kako građani dobivaju mailove kojima prevaranti pokušavaju doznati njihove podatke za internet bankarstvo. Ako dobijete takvu poruku, ne otvarajte poveznicu, već izbrišite poruku, ističe.

Što se tiče propusnica, do 11 sati izdano je preko 32 tisuće propusnica. 1083 dojave o kršenju samoizolacije su potvrđene.

U kućnim uvjetima liječi se manji broj osoba, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ kazala je da je u toj klinici najmlađa osoba na raspiratoru 1974. godište. Kod većine osoba na respiratoru prisutan je neki rizičan faktor.

Više pročitajte OVDJE.

13,30 sati

Mjesec dana od prvog potvrđenog slučaja zaraze i 21 dan nakon prvog smrtnog slučaja među oboljelima Slovenija se po ocjenama stručnjaka nalazi negdje na sredini epidemije Covida-19, a trošak za prvu pomoć gospodarstvu već je 3 milijarde eura.

13 sati

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom protekla 24 sata jedna je novozaražena osoba koronavirusom i jedna je ozdravila, pa je sada ukupno 51 oboljeli dok ih je pet ozdravilo

12,30 sati

Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

12,25 sati

Od 36 testova uzetih tijekom posljednja 24 sata u Zadru, jedan je pozitivan pa je na tom području sada ukupno 51 osoba zaražena koronavirusom.

12,10 sati

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji u petak se povećao za 43 te iznosi ukupno 977,  dok je do sada u Sloveniji preminula 21 zaražena osoba.

12 sati

Radi bolje prometne povezanosti zagrebačkih naselja s bolničkim centrima, ZET od ponedjeljka, 6. travnja, uvodi devet izvanrednih autobusnih linija za pripadnike Stožera civilne zaštite, priopćeno je u subotu iz Grada Zagreba.

Kako navode iz ZET-a, riječ je o izvanrednim linijama, a prijevoz će kao i do sada biti omogućen samo uz predočenje iskaznice Stožera civilne zaštite. Raspored polazaka bit će dostupan na početno krajnjim stajalištima te na internetskoj stranici www.zet.hr.

11,40 sati

U Osijeku su od koronavirusa jučer umrle četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a sve su bile kronični bolesnici, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da su umrle osobe u poodmakloj životnoj dobi, od 92, 85, 78 i 71 godine, od kojih su dvije bile na respiratoru. Pojasnio je da su umrli imali različite dijagnoze, od srčanih poteškoća, kroničnog zatajenja bubrega, pneumonije, ali da su u pitanju bile teške kronične bolesti,

Izvijestio je kako su jučer testirana 102 uzorka, a bilo je osam pozitvnih osoba, šest iz Osijeka, te po jedna iz Višnjevca i Bilja.

Ukupno je tijekom epidemije virusa COVID-19 do sada u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo 89 osoba.

11,30 sati

U Brodsko-posavskoj županiji jedan je novooboljeli od virusa COVID-19, a riječ je o osobi srednje životne dobi, bliskom kontaktu već registriranog pacijenta.

11,20 sati

Socijalna distanca uz istodobno povećanje kapaciteta bolnica za teže oboljele je trenutno jedini način borbe protiv koronavirusa, rekao je u subotu slovenski infektolog Andrej Trampuž, uz ocjenu da je u Europi spašeno 60 tisuća života zbog mjera prevencije širenja virusa koje su već poduzete.

11,10 sati

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih koronavirusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su.

11 sati

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Po dvije novozaražene osobe su s područja grada Pregrade i općine Petrovsko, a po jedna osoba iz Oroslavja i općine Jesenje. S današnjim je danom na području Krapinsko-zagorske županije ukupno je 76 osoba zaraženih virusom COVID-19.

10,30 sati

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati pa je do subote prešao 600 a istodobno stižu upozorenja kako toj zemlji prijete socijalni nemiri i destabilizacija ukoliko se teret sadašnje krize ne bi ravnomjerno raspodjelio.

10,20 sati

Ni u subotu u Istarskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a 29 uzoraka brisa osoba koji su u četvrtak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, su negativni.

10,15 sati

Program HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka “Zajc uz vas”, kojim to kazalište putem Youtube kanala i društvenih mreža čini kulturne sadržaje svakodnevno dostupnima široj javnosti, u prvih se deset dana pokazao kao uspješna nova formula zabilježivši iznimnu posjećenost.

10 sati

Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva, najavio je ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za subotnji Večernji list, iznoseći podatke i planove kako će se država nositi s posljedicom blokade gospodarskih aktivnosti.

9 sati

U Hrvatsku se poslijepodne vraćaju stotine hrvatskih državljana iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske.

8,20 sati

Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61 posto u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba.

8,10 sati

Erste banka i Erste Card Club donirat će ukupno 1,3 milijuna kuna zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječje bolesti Zagreb, za nabavku opreme zbog epidemije koronavirusa i zbog sanacije štete nedavnog jakog potresa u Zagrebu.

8 sati

U središnjoj Kini u subotu je zabilježeno 19 novih slučajeva koronavirusa, što je pad u odnosu na 31 slučaj dan ranije, uključujući jedan slučaj u provinciji Hubei, epicentru epidemije u zemlji.

Kina u subotu oplakuje tisuće preminulih koji su podlegli posljedicama koronavirusa, spuštanjem zastave na pola koplja diljem zemlje i privremenim prekidom svih oblika zabave.

7,45 sati

Dok se Španjolska očajnički bori s gotovo 120.000 zaraženih koronavirusom, gotovo da nema resursa da bi pomogla starijima u umirovljeničkim domovima, populaciji najpodložnijoj smrtnom ishodu koronavirusa.

7,30 sati

Kronične bolesti ne nestaju u vrijeme pandemije, ali pacijenti da. Liječnici zbog toga podsjećaju da je važno nastaviti se liječiti i cijepiti se i kada hara koronavirus.

“Ovaj tjedan, pulmologija, odjel koji liječi teške bolesti, nije primila nijednog od svojih uobičajenih pacijenata: ljudi se toliko boje da ne dolaze… Nisu mogli samo tako nestati”, čudi se dr. Bethsabee Garel iz pariške bolnice Cochin.

Opširnije čitajte OVDJE.

7 sati

Moguće je da se novi koronavirus širi zrakom običnim disanjem i govorom, rekao je u petak vodeći američki stručnjak u borbi protiv Covida-19, u vrijeme kad se američka vlada priprema svima preporučiti da nose maske.

Anthony Fauci, čelni čovjek za zarazne bolesti Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH), najavio je da će se mijenjati uputa za nošenje maski “zbog nekih novih informacija da se virus može širiti čak i dok ljudi govore, a ne samo kašljem i kihanjem”.

Za sada dužnosnici savjetuju da maske nose samo bolesni i oni koji ih njeguju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr