Valentić, koji je oskvrnuo crkvu, pa se ispričao – bio je ‘superjunak’ HGK

Foto: HGK

Akcija “Kupujmo hrvatsko” Hrvatske gospodarske komore 2016. godine imala je svog superjunaka – CROheroja, pod čijim se kostimom skrivao Mario Valentić, koji je ovih dana najviše poznat kao osoba koja je oskvrnula hrvatsko zavjetno marijansko svetište – neprimjerenim upadom u Zavjetnu crkvu Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

> Nakon oskvrnjivanja crkve, nastavak vrijeđanja: Cimerman Isusu stavlja u usta psovke i ruganje vjernicima

> Tko su Valentić i Cimerman – koji vrijeđaju vjernike i šire netrpeljivost prema katolicima?

> Valentić se ispričao: ‘Puno su gori komentari od mojih deset sklekova u crkvi’

Valentić i Šimun Cimerman nezadovoljni time što su Stožer i Vlada Andreja Plenkovića zatvorili teretane potpuno su neopravdano napali vjernike, također i one vjernike koji redovito vježbaju u teretanama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mario Valentić (@mario.valentic)

Uz Valentića, kineziologa i poznatoga osobnog trenera, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića na otvorenju akcije te 2016. pojavilo se još dvadesetak poznatih osoba, navodi Hrvatska gospodarska komora (HGK).

HGK se inače najvećim dijelom financira od članarina. Čak 71 posto prihoda dolazi od obveznog članstva Hrvatskoj gospodarskoj komori. Taj namet dugogodišnji je problem za veliki dio poduzetnika koji ne žele biti prisilno učlanjeni i plaćati članarinu organizacijama (HGK i Hrvatskoj obrtničkoj komori) za koje smatraju da od njih nemaju nikakve koristi. Poduzetnici već godinama upozoravaju da bi HKG trebala financirati država iz poreza, ili pak biti dobrovoljno članstvo.

Most je početkom listopada u saborsku proceduru uputio prijedloge za izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu, kojima bi se ukinulo obvezno članstvo, no, Vlada je na njihove prijedloge dala negativno mišljenje.

Prema planu za ovu godinu, koji se zbog koronakrize neće ostvariti, ove je godine HGK trebala uprihoditi oko 233 milijuna kuna. Među brojnim obveznicima koji plaćaju članarinu HGK također je i veliki broj vjernika katolika koje su Valetnić i Cimerman duboko povrijedili.

Zbog svega toga Narod.hr uputio je pitanja za HKG:

1. U kojim je sve akcijama Hrvatska gospodarska komora angažirala gospodina Maria Valentića, kineziologa i poznatoga osobnog trenera, koji je primjerice 2016. godine u akciji “Kupujmo hrvatsko” bio superjunak – CROheroj?

2. U kojem je razdoblju bio angažiran i je li još neki angažman u tijeku?

3. Je li gospodin Valentić volonterski sudjelovao u tim akcijama – ako nije – koliku je i kakvu je naknadu HKG izdvojila za sve dosadašnje angažmane za gospodina Valentića?

Do objave ovog teksta odgovor Hrvatske gospodarske komore nismo dobili.

Oskvrnuće crkve

Podsjetimo, u ponedjeljak navečer Mario Valentić i Šimun Cimerman objavili su na društvenim mrežama videozapis koji su naknadno izbrisali.

Valentić i Cimerman su sprave za vježbanje doveli ispred svetohraništa, gdje se vjernici prije mise poklone Kristu, te su pred svetohraništem izvodili sklekove i druge vježbe kao da je riječ o teretani, a ne bogomolji. Treća je osoba sve snimala.

> Željka Markić o oskvrnuću crkve na Jarunu i ograničavanju broja vjernika na misama

> Jonjić: Valentić i njegov sudrug u partizanskoj maniri ujahali na spravama u crkvu

Omalovažavanje svetinja

“Mnogi su šokirani situacijom da su dva poznata sportaša upala u crkvu na Jarunu i donijeli svoje sprave za vježbanje te izvodili vježbe, na taj način vrijeđajući vjernike i omalovažavajući svetost toga mjesta – za sve one koji su vjernici. Zatim su putem Facebooka širili poruke i pozivali i druge da isto upadaju u crkve i kao opravdanje naveli da je Vlada zabranila rad teretanama – kao da Katolici i Katolička Crkva ima veze s time. U crkvu na svetu misu još uvijek može ući 25 ljudi. Netko tko sam sebe predstavlja sportašem, kulturnom i tolerantnom osobom, na kraju omalovažava svetinje svojih sugrađana. Kako se Valentić i Cimerman usude to napraviti u Katoličkoj Crkvi, a ne nekoj drugoj bogomolji?“, istaknula je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Valentićeva isprika

Nakon što su Valentić i Cimerman neovlašteno ušli u crkvu Mati slobode na Jarunu, župnik, don Damir Stojić to je prijavio policiji. Valentić je obrisao video i tekst koji je objavio, javno se ispričao objavom na Facebooku, snimio video isprike zbog oskvrnuća crkve te se došao i osobno ispričati don Damiru.

Don Damir je prihvatio ispriku i objavio zajedničku fotografiju.

Ograničenja za vjernike

> Zašto u crkvama može biti samo 25 ljudi, neovisno o veličini prostora?

Podsjetimo također, prema novim i strožim Vladinim mjerama koje vrijede od 26. studenog do najmanje 21. prosinca, sve su teretane zatvorene.

U kinima i kazalištima broj ljudi ograničen je s obzirom na veličinu njihova prostora. U Arena Centru primjerice u pojedinom trenutku može biti do 6700 ljudi.

Prema tim istim mjerama, preporučuje se s druge strane da se mise održavaju putem interneta, a broj vjernika u crkvama ograničen je na 25, bez obzira na veličinu crkve.

Tjedan prije, ograničenje je bilo prema veličini prostora, a za svaku je osobu bilo potrebno osigurati najmanje 4 četvorna metra.

Već je i ta mjera predstavljala veliko ograničenje za one koji idu u crkve i koji mogu u crkvi prisustvovati sv. misi, a na dodatno ograničenje biskupije su uglavnom odgovorile povećanjem broja misa tijekom dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr