Vesna Pusić – pročitajte skandalozni nepoznati intervju sarajevskim ‘Danima’

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Trenutna ministrica vanjskih poslova na odlasku Vesna Pusić dala je 2010. skandalozan intervju sarajevskom listu Dani. Jučer smo se mogli uvjeriti verbalnim ispadima ministrice prema Mostu samo zato što nije otišao u koaliciju s „njenom stranom“. No, još skandaloznije izjave davala je više puta tijekom svoje političke karijere, a u sarajevskim „Danima“ potpuno je omalovažila Deklaraciju o Domovinskom ratu i javno pozvala na njenu marginalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na vrlo kratki integralni tekst Deklaracije o Domovinskom ratu (poveznica dolje), čitatelji bi je trebali sami najprije pročitati da vide što to ministrica vanjskih poslova proziva besmislenim i sadržajno netočnim, te se time uvjeriti u težinu njenih riječi i razmišljanja.

Trenutna ministrica vanjskih poslova na odlasku relativno je mirno i sa strane promatrala političku situaciju oko sastavljanja Vlade u zadnjih mjesec i više dana, vješto gurajući „male Hrelju i Tireli“ u prvi plan uz premijera Milanovića, trenutno također na odlasku. Nije to bilo nimalo slučajno, jer je njezin politički oportunizam i vještina svima nadaleko poznata.

Jučer se konačno oglasila javno optužujući predstavnike Mosta za „maltretiranje nacije“, „farsu“, „igru s nacijom“, „manevre“ i druge fraze po kojima je opće poznata kao i njena cijela stranka HNS koja ima podrški 1,25 % birača prema anketama. Njeno verbalno maltretiranje, kao i premijera na odlasku, kojem smo bili izloženi godinama nije naravno ni spominjala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to, potral Narod.hr želi upoznati hrvatsku javnost s jednim nepoznatim i skandaloznim intervjuom Vesne Pusić, ministrice vanjskih poslova, sarajevskim „Danima“ 2010., a koji možemo smjestiti u kategoriju koja je puno više od „maltretiranja nacije“ što ona pripisuje Mostu.

Donošenje Deklaracije o Domovinskom ratu 2000. Vesna Pusić smatra političkim oportunizmom i pogrešnom procjenom (!), te ponovno spominje agresorsku hrvatsku politiku prema BiH (pod optužbama da je to učinio HDZ na vlasti), stavljajući tako hrvatsku državu u vrlo nezgodnu međunarodnu situaciju.

Osobito „boli“ njena rečenica da je Deklaracija o Domovinskom ratu BESMISLENA I SADRŽAJNO NETOČNA, iako je donesena konsenzusom gotovo svih saborskih zastupnika, pozivajući se pritom na (svoju) zdravu pamet. Što reći na to? Gdje je, po ministrici Pusić, bila zdrava pamet saborskih zastupnika koji su gotovo jednoglasno donijeli, a što je velika rijetkost u hrvatskom parlamentarnom životu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga tu Deklaraciju, kao i njen tekst treba MARGINALIZIRATI, kaže Vesna Pusić.

Pitamo stoga gospođu Pusić odnosi li se to i na članak 2. te Deklaracije koji glasi:

2. Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvadak iz skandaloznog intervjua Vesne Pusić sarajevskim Danima 2010:

DANI: Prije desetak godina, dakle, u Hrvatskom saboru donesena je Deklaracija o Domovinskom ratu, koja navodi kako je Hrvatska vodila isključivo “pravedan, obramben i oslobodilački” rat, bez ikakvog spomena naličja te pravde, obrane i slobode. Vaš govor protiv te deklaracije bio je tada u Saboru krajnje usamljen, no sada polako, evo, dolazimo na Vaše?

PUSIĆ: Drago mi je što je tako, a smatram i da je ranije većina naših političara, tako i javnosti općenito, mislila ono što sam ja govorila. Drugo je pitanje što se to kudikamo teže priznavalo. Čak i dok je HDZ na čelu s Tuđmanom vodio tu politiku prema Bosni i Hercegovini, s kojom se nisam slagala, uvjerena sam da je puno ljudi mislilo kako je to pogrešno.

DANI: Naglašavam da je onu zlosretnu deklaraciju donijela vladajuća koalicija u kojoj je bio i vaš HNS, sa SDP-om na čelu. A današnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović slaže se s Vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PUSIĆ: To je ta presudna razlika od desetak godina. O tome je već sve rečeno, radilo se o političkom oportunizmu i pogrešnoj procjeni, sad je to jasno i većini onih kojima nije bilo. Nekom treba manje, nekom više da bi se suočio s odgovornošću. Valjda je trebalo sazreti doba da se o tome može lakše javno govoriti. A neko vodstvo je u takvim stvarima očito uvijek nužno.

DANI: I dan-danas, međutim, često se pribjegava jednoj distinkciji – meni krajnje sumnjivoj – o tome kako je zapravo HDZ bio agresor prema BiH, a ne Hrvatska. To je sada rekao i Vaš stranački kolega Radimir Čačić; kao da se i dalje drži figa u džepu, kao da se za svaki slučaj traži alibi-sintagma?

PUSIĆ: Pa, ne bih rekla da se radi o figi u džepu, jer i sama sam u ono vrijeme, govoreći u Saboru protiv Deklaracije, navela da je HDZ vodio pogrešnu, agresorsku politiku prema Bosni i Hercegovini, zato što sam smatrala da je došlo vrijeme da odgovornost u politici dobije svoje ime i prezime.

DANI: Hrvatska premijerka Jadranka Kosor spočitala mu je upravo iskakanje iz okvira toga formalnog, nadstranačkog konsenzusa. A što se tiče rata, kazala je, konsenzus se temelji na saborskoj deklaraciji.

PUSIĆ: Ali, on je predsjednik države i ima pravo na svoj stav, s najčvršćim demokratskim legitimitetom u zemlji. Što se tiče Deklaracije o Domovinskom ratu, ona je načelno besmislena i sadržajno netočna. Izglasavanje nečega takvog kao što je povijesna istina većinom glasova u parlamentu, po meni je apsurdno. Različiti zakoni i stavovi izglasavani su po raznim parlamentima u povijesti, pa to ne znači da se čovjek sa svojom zdravom pameću ne može suprotstaviti tome. Dokument poput ove deklaracije nema nikakvog učinka, o toj temi će kompetentnije jednom govoriti historičari. A što se naše generacije tiče, koja je živjela u to vrijeme, svatko zna o čemu se radilo, ako se želi suočiti s tim.

DANI: Ima li šanse da se Deklaracija promijeni ili poništi, ili smatrate da je naprosto treba prepustiti zaboravu?

PUSIĆ: Upravo to, najbolje da ju se marginalizira. To je bio pokušaj da se političkim sredstvom pokrije jedna režimska politika za koju znamo da je bila pogrešna i da je svima štetila.

Cijeli intervju možete pročitati:
http://www.hkv.hr/vijesti/razgovori/6126-vesna-pusi-saborsku-deklaraciju-treba-marginalizirati.html

Deklaracija o Domovinskom ratu (integralni tekst njenih svega 7. točaka)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/274008.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.