(VIDEO) Dr. sc. Zlatko Hasanbegović o Marakeškom sporazmu: ‘Ovo što se sada događa smo već imali prilike vidjeti prije dva stoljeća’

Foto: snimka zaslona

Saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku dr. sc. Zlatko Hasanbegović gostovao je u studiju N1, a govorio je o Marakeškom sporazumu i njegovim temeljima, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Koje je vaše stajalište o Marakeškom sporazumu?

Ova tema je došla na dnevni red ne kao predmet ozbiljne političke, državničke rasprave već kao jedna vrsta društvenog straha za koju su odgovorni vodeći hrvatski političari koji jasno ne artikuliraju stajališta. Umjesto u Hrvatskom saboru za ovaj dokument saznali smo preko medijskih prebacivanja odgovornosti na liniji Pantovča – Banski dvori. Svaki od stranačko političkih aktera i državnih dužnosnika ne smiju petljati već iznijeti jasno stajalište.

Naš politički stav je jasan, obrazlažemo ga i obrazlagat ćemo ga i u javnosti i u Hrvatskom saboru. Mi smo apsolutno protiv pristupanja Republike Hrvatske Marakeškom dogovoru.

Zašto?

Ovdje se povlače određene usporedbe s Istanbulskom konvencijom, no u tehničkom smislu postoje razlike. Istina, ovo je jedan neobvezujući dokument, deklaracija koja ne prolazi ratifikaciju u Hrvatskom saboru, ali ona je zapravo začetak jednog vrlo problematičnoga procesa koji će imati epilog u konačnoj legalizaciji i nametanju suverenim državama teza iz toga dokumenta. Imamo pokušaj upravljanja ključnim problemom današnjice, a to su masovne ilegalne migracije.

One su po tekstu ne tretiraju kao jedna vrsta temeljnog društvenog problema današnjeg čovječanstva već kao neka vrsta prirodnog procesa, kao temeljno ljudsko pravo, a pravo na ilegalnu migraciju nije niti može biti temeljno ljudsko pravo. Usporedio bih ovaj dokument i sve ono što će se kasnije na njega nadovezivati s hrvatskim zakonom o legalizaciji bespravne gradnje.

Pokušava se ono što je nezakonito na neki način proglasiti prirodnim i zakonitim. Kljulčni čimbenici, Ujedinjeni narodi trebaju se baviti otklanjanjem uzroka koji dovode do ovih masovnih ilegalnih migracija, a ne prihvaćati kao prirodno stanje ljudskoga roda i pod festum ih legalizirati.

Ključni čimbenici ne samo da sudjeluju u stvaranju društvenog meteža, ratova i kaosa koji dovode do ilegalnih migracija, već se šalje poruka desetcima i stotinama nesretnika u cijelom svijetu da uzmu zavežljaje u ruke, sa svojom sirotinjom krenu prema Arkadiji – obećanoj zemlji koja ne postoji.

O lažnim vijestima u medijskom prostoru

U javnom prostoru imate ono što vi nazivate lažnim vijestima i s druge strane imamo lažni NGO humanitarizam i moralizam, a između je prazan prostor koji treba ispuniti odgovorna politika, državnički nadahnuta, od koje se očekuje da štiti ustavne vrijednosti.

Ti NGO-ovi su samo dio malenoga mozaika, svjesna u većoj mjeri a djelom nesvjesna produžena ruka ključnih inicijatora ovoga procesa koja ima dalekosežni cilj. Ovdje je riječ o društvenom inženjeringu.

Ovaj fenomen masovnih ilegalnih migracija je začet nakon 2. svjetskog rata, a događaji od prije godinu ili godinu i pol danas samo su kulminacija jednog dugotrajnog procesa u pozadini kojega su bili različiti interesi. Zar vi mislite da je moguće u ovom trenutku iz Pakistana, Afganistana ili ako hoćete iz Zagreba krenuti na put od tisuće ili stotine tisuće kilometara, a da ne postoje utabane trase i stanoviti mehanizmi? Ovo što se sada događa smo već imali prilike vidjeti prije dva stoljeća s trgovinom robljem i masovnim transferom stanovništva iz Afrike prema sjevernim ili južnim Amerikama.

Nama treba rasprava samo na dvije razine, raščlanjivanje uzroka ovoga što se naziva masovnim migracijama, na što nažalost hrvatska država ni na koji način ne može utjecati i ono što najviše zanima hrvatske građane, a to je kako zaštiti ustavne vrijednosti i zaštiti granicu.

Dr. sc. Hasanbegović: Jedino Neovisni za Hrvatsku žele i spremni su za nove izbore za Gradsku skupštinu

Na pitanje o suradnji s gradonačelnikom Bandićem dr. sc. Hasanbegović je ponovio kako se u gradskoj skupštini slobodno mogu presložiti jer imaju forum.

Dr. sc. Hasanbegović objasnio je da kakvo god stanje bilo u Gradskoj skupštini, o njemu ne ovisi pozicija gradonačelnika. Podsjetio je na zakon “Lex Šerif” te istaknuo da se je većina u skupštini isključivo tehničke naravi odnosno tehnički sporazum kako bi se mogla konstituirati sjednica Gradskog vijeća, imenovati odbori i većine za potporu taksativno navedenih sedamnaest, te da u tom sporazumu jasno piše da u svakom trenutku stranke zadržavaju pravo po svim točkama glasovati sukladno vlastitim političkim ciljevima. Naveo je i kako je to pravo stranka Neovisnih za Hrvatsku iskoristila na svakoj sjednici po pitanju nekih točaka za koje su glasovali iz stranke Milana Bandića i HDZ-a, uvijek uz potporu ponekoga iz oporbe.

O inicijativi Povjerenstva, odnosno osnivanju Vijeća za budućnost?

Koliko sam mogao shvatiti to je nekakav novi Plenkovićev think-thank, to je orwelijanska dosjetka; imamo Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću koje je nedonošče, imamo tekuću njegovu državnu politiku suočavanja sa sadašnjošću koja je također nedonošče i sada da bi se zaokružio taj ciklički krug dobivamo još jedno novo nedonošče orwelijanskoga naziva Vijeće za suočavanje s budućnošću.

Jedino što politički želim, i to javno, da hrvatski birači na izborima odluče da Plenković nije hrvatska budućnost već prošlost, zaključio je dr. sc. Hasabegović svoje gostovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.h/N1

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.