(VIDEO) Škoro objavio na svom Facebooku: ‘Pomilovao bih Merčepa’

Foto: fah

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro objavio je u utorak na svom Facebooku snimku gostovanja u emisiji Demokracija na Vinkovačkoj TV od prije nekoliko dana gdje je predstavljao svoj program.

“Kao predsjednik neću ponoviti greške prethodnika i pomilovat ću hrvatske branitelje!”, napisao je uz video.

Objašnjavao je zašto traži veće ovlasti za predsjednika i kako ne bi bio samo ‘fikus’.

“To je jedna sintagma koja se često koristi, ali što to znači? Ja da sam bio izabran prije pet godina na mjesto predsjednika države i da me zovu ‘fikus’, ja bih mutirao i razvio noge”, rekao je Škoro te se osvrnuo se na mogućnost pomilovanja.

“Predsjednik može nekoga odlikovati i pomilovati. A kad govorimo o pomilovanju, kojeg je to hrvatskog branitelja pomilovala aktualna predsjednica? Pa nijednog. I onda mene pitaju što ja mislim o tome. Za Boga miloga. I bi li ja pomilovao Tomislava Merčepa. Evo odgovora – bi!“, otkrio je Škoro.

Podsjetimo, Tomislav Merčep je danas u zatvoru zbog presude po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su počinili pripadnici njegove postrojbe na područku Pakraca i Lipika. Vrhovni sud Hrvatske je Merčepu prošle godine povećao presudu sa 5 i pol godina na 7 godina zatvora.

Svjedoci protiv Merčepa bili su: Josip Manolić, Josip Perković i Živko Juzbašić

Kao jedan od glavnih svjedoka na suđenju Tomislavu Merčepu bio je bivši udbaš, a poslije načelnik SIS-a Josip Perković (a time indirektno i član ratne vlade), čovjek koji je osuđen zbog organiziranja ubojstva Stjepana Đurekovića u vrijeme dok je radio za Udbu. Merčep je na suđenju  optužio Perkovića da je stajao iza pokušaja njegove likvidacije u Vukovaru početkom 90-ih, na početku Domovinskog rata, gdje je Merčep bio zadužen za organiziranje obrane grada, piše vecernji.hr

Član nekadašnje vlade nacionalnog jedinstva zadužen za međunacionalne odnose Živko Juzbašić posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da je Tomislav Merčep kao “neposredni starješina izdavao direktna naređenja pripadnicima svoje paravojne postrojbe za likvidacije”.

“Merčep je bio alfa i omega, on je bio taj koji je sve znao, tobože kao savjetnik u MUP-u, a onda kao neposredni starješina koji je izdavao direktna naređenja za likvidacije”, rekao je Juzbašić, pozivajući se na iskaze brojnih stranaka koje su dolazile u njegov ured žaliti se na zastrašivanja i prijetnje, piše slobodnadalmacija.hr

“Bio sam užasnut stvarima, a posebno nakon ubojstva obitelji Zec”, rekao je svjedok.

Član ratne vlade ispričao je da je Merčep 1991. bio sekretar narodne obrane na području Vukovara, gdje je, birao ljude za svoju postrojbu: “Izabrao je ‘najveće smeće’ ali nije bio na ratištu da bi pucao na neprijatelje niti je sudjelovao u pokušaju proboja na Vukovar koji je organizirao general Martin Špegelj jer je odbio tu zapovjed”, kazao je svjedok, dodavši da je lako biti junak na djeci i starcima i to u centru Zagreba.

Josip Manolić posvjedočio je da je Tomislav Merčep bio neformalni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a koja je nezakonito uhićivala i zlostavljala pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj te da je i sam državni vrh nešto znao o privođenju srpskih civila na Zagrebački velesajam. Manolić je svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu optužio Merčepa da je odbio sudjelovati u proboju na Vukovar i da ga to njegovo ponašanje diskvalificira kao hrvatskog heroja.

Međutim, borci iz Vukovara drugačije od Manolića govore o njegovim zaslugama za grad Vukovar, a posebno organizaciju obrane grada.

Obrana Vukovara

„Obrana grada je organizirana vrlo uspješno, grad je bio potpuno pod nadzorom hrvatske policije, rat je otpočeo, a onda iz HDZ-a iz Zagreba, konkretno od drugog čovjeka HDZ-a iza Franje Tuđmana – Josipa Manolića – došla naredba da se Merčepa makne iz Vukovara“,  tvrdi Ivan Anđelić Doktor, jedna od živućih legendi obrane Vukovara i jedan od zapovjednika Sajmišta za slobodnadalmacija.hr

„Istina je da su slavu i odličja pokupili oni koji su došli poslije, puno poslije nego je sve počelo. I takvi pričaju neke priče o ljudima s kojima su navodno ratovali, a ne znaju im ni imena. Pa mene su htjeli voditi Tuđmanu da mu govorim istinu o obrani Vukovara, a ja sam to odbio. Obranu Vukovara je postavio Tomislav Merčep, tada šef HDZ-a. Bez njega ne bi bilo ničega. On je naoružavao legalno i ilegalno svoje ljude“, tvrdi.

Cijeli intervju Ivana Anđelića Doktora možete pročitati ovdje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list