(VIDEO) Otvoreno: Kako prevenirati nasilje u društvu?

Foto: snimka zaslona

Je li nasilje u našem društvu postalo sveprisutno? Kakva je reakcija odgovornih institucija? Čini li se dovoljno da bi se nasilje preveniralo, a počinitelji oštro kaznili? Kako sankcionirati one koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvaćanje drugih i drugačijih?

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica demografije Nada Murganić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, potpredsjednica SDSS-a Dragana Jeckov, Deaj Ajduković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Ella Selak Bagarić i gradonačelnica supetra Ivana Marković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na početku je komentirao odluku Suda BiH koji je odbio hrvatski zahtjev da se Zdravku Mamiću po međunarodnoj tjeralici odredi pritvor do izručenja.

“Sud BiH je ocijenio da ne postoji uvjeti za pritvor već se on mora javljati u policijsku postaju te su mu oduzeti dokumenti da ne može napustiti zemlju. Mi tu nemamo što niti dodati niti komentirati, a to je vezano uz drugu optužnicu koja je potvrđena na sudu.”

Bošnjaković na Mamićeve optužbe, “da je u Hrvatskoj protiv njega montiran politički proces”, kaže da uopće ne vjeruje u politički montirane procese.

“Mi imamo višestupanjsko odlučivanje, postoje mogućnosti žalbi, tu je i Ustavni sud.”

Telefonom se u emisiju javila gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Komentirala je huliganski napad koji se tamo dogodio.

“Svi smo zgroženi da se ovako nešto moglo dogoditi na početku sezone. To nije prava slika našega grada i svaki čin nasilja koji se dogodi prema nekoj drugoj osobi, a zbog pripadnosti nekoj drugoj nacionalnosti ili netko govori drugim jezikom, to je jednostavno neprihvatljivo. Mene je najviše iznenadila medijska pozornost koju je izazvao moj istup. Kada bi svaki političar ili javna osoba osudili ovakvo nasilje, moj istup ne bi bio senzacija.”

Gradonačelnica Supetra osvrnula se i na priopćenje Torcide Brač koja ju je optužila “za jeftino prikupljanje političkih bodova”.

“Tu se radi o čistoj odgovornosti. Ne mogu dopustiti da se održavaju sportske manifestacije s krvavim epilozima. Što se tiče priopćenja, mogu se jedino složiti s reakcijama građana koji se zgražavaju zbog izostanka osude napada u tom priopćenju.”

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je da su dva počinitelja napada privedena pritvorskom nadzorniku zbog nasilničkog ponašanja i napada povezanog sa zločinom iz mržnje. Dodaje da aktivno rade na rasvjetljavanju toga događaja.

Dragana Jeckov iz SDSS-a odgovorila je na pitanje “Kako je biti Srbin u Hrvatskoj?”

“Mi smo svojom kampanjom htjeli ljudima pokazati što sve Srbi proživljavaju u Hrvatskoj. Ovo je zapravo postao način ponašanja, ovo nije izolirani slučaj. Možda je izoliran u Supetru, ali inače nije. Puno je tih slučajeva, a reakcije nisu bile odgovarajuće. Trebale su biti snažnije i brže.”

Ella Selak Bagarić, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba kaže da pozdravlja reakciju gradonačelnice Supetra.

“Djeca danas odrastaju s nasilnim sadržajima te s porukom da se nasilje tolerira. Mi stalno gasimo vatru. 41 posto djece kod kuće se fizički kažnjava. Šamar je poruka da je nasilje OK.”

Dean Ajduković s Katedre za socijalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da u Hrvatskoj imamo sustave koji su u stanju brzo reagirati, a onda se događaju teškoće.

“Ovo je tipičan slučaj mase, gdje se pojedinac ponaša drugačije nego što bi se ponašao da je sam. U jednom našeg društva i vodeće elite postoje takve poruke koje se šalju. Naši vodeći ljudi i političari da su otišli s utakmica na kojima se vikalo “Ubij Srbina” poslali bi poruku, ali nisu to učinili. Ovaj sjajni mladi čovjek vatrogasac je heroj Hrvatske. On je pokazao drugu Hrvatsku, pokazao je da je domoljub, za razliku od ovih drugih. Predsjednica i premijer bi ga trebali primiti i zapravo mu odati osobno priznanje kao modelu koji je rekao ne.”

Ministrica Nada Murganić kaže da je cilj borba protiv bilo kakvog nasilja i diskriminacije.

“Mislim da su napori Vlade dobri u smislu uvažavanje problematike koja se ističe. Poruke koje šalje ova Vlada su zapravo izgradnja boljeg društva i društva kojem težimo.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt