(VIDEO) Prof. Podolnjak: Uništavanje kontrolnih lista s diskvalificiranim potpisima GI Narod odlučuje je skandalozno

Foto: snimka zaslona

Zbog nepostojanja kvoruma, prekinut je nastavak sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, koja je sa zasjedanjem započela u srijedu, 6. veljače kada se raspravljalo o GI Narod odlučuje. Na nastavku sjednice članovi Odbora su trebali odlučivati o prijedlogu prof. Roberta Podolnjaka da Odbor predloži Saboru donošenje zaključka o ponovnoj provjeri potpisa koji su proglašeni nevažećima.

“Trebao se održati nastavak sjednice Odbora za Ustav na kojem bi se glasalo o mom zaključku da Hrvatski sabor ponovno izvrši provjeru svih navodno nevažećih listića za referendume. Međutim, dobio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je GI Narod odlučuje zajedno sa predstavnicima Ministarstva uprave tražila uvid u kontrolne liste svih nevaljanih potpisa građana. Te kontrolne liste nisu mogli dobiti jer im je predstavnica Ministarstva rekla da su one uništene. To znači da ključni dokaz da postoji 40 tisuća navodno nevaljanih potpisa građana više ne postoji, uništen je u Ministarstvu uprave prije nego je Sabor donio konačnu odluku o raspisivanju ili neraspisivanju referenduma. Zbog toga smo ja i kolega Grbin napustili sjednicu odbora i tražit ćemo prije odluke da se kontrolne liste sa svim tim potpisima dostave u Sabor. Ukoliko to Ministarstvo uprave i Vlada ne mogu učiniti znači da su nepovratno uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje državnog referenduma. To je ogroman skandal, to se nije smjelo dogoditi, ali pokazuje očitu namjeru da se opstruira raspisivanje državnog referenduma koji su tražile građanske inicijative”, rekao je prof. Robert Podolnjak nakon prekida sjednice.

Kako je rekao, to je u Ministarstvu uprave izjavila predstavnica Povjerenstva koja je iz Ministarstva, a dodao je da je tamo bio i državni tajnik Darko Nekić koji nije opovrgnuo taj navod.

“Smatramo da je to relevantna činjenica i zbog toga nismo mogli glasovati na Odboru”, dodao je.

“Ako su kontrolne liste s diskvalificiranim potpisima uništene, to je ključni dokaz opstrukcije raspisivanja državnog referenduma. To je kao da DIP uništi glasačke listiće prije nego što su proglašeni službeni i konačni rezultati izbora. To se nije smjelo dogoditi”, poručio je.

“Ako je ključni dokaz uništen to je skandalozno i baca novo svjetlo na apsolutnu pristranost Ministarstva uprave i Vlade, te volju i želju da se referendum ne raspiše”, zaključio je.

“Očekujemo da se Ministarstvo uprave očituje i ako postoje kontrolne liste da ih dostavi Hrvatskom Saboru”, poručio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr