(VIDEO) Sindikalist Novosel o gospodarskim mjerama: ‘Kao da radnici nisu jedan od ključnih faktora u cijeloj ovoj priči’

Foto: Fah

Vladin travanjski paket gospodarskih mjera pozdravili su mnogi poduzetnici, no oporba kaže – s njim se zakasnilo dva tjedna.

> (VIDEO) Plenković predstavio gospodarske mjere, iz oporbe ga pitali o tajnom sastanku s urednicima nekih medija

– Ništa se nije zakasnilo. Ovo nije situacija u kojoj treba brzati ili žuriti. Ovakva situacija pandemije u svijetu i gospodarska situacija kakva je i kakva će biti još neko vrijeme praktički je neviđenih razmjera, kazao je mr. sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog” na HRT-u.

– Da bi se Hrvatska mogla na adekvatan način pripremiti mjerama i stabilizirati, dati jednu ohrabrujuću poruku poduzetnicima i stanovništvu – treba mjere osmisliti i pripremiti. Dakle, nema tu nikakvoga kašnjenja. Mi smo se kao država prilično rano pripremili, praktički među prvima na razini EU, za ovu zdravstvenu situaciju, dodao je Savić.

Mjere je, kazao je, trebalo prvo promisliti.

– Vlada je prije više od dva tjedna donijela paket od 63 mjere od kojih su neke izuzetno jake, izuzetno čvrste. Kada se procijenilo da zdravstvena i gospodarska situacija eskalira – pratili smo naravno i mjere koje donose neke druge države – procijenili smo da je potrebno ojačati, odnosno dodatno osnažiti postojeće mjere, pojasnio je Savić.

Savić: Osluškivao se glas poduzetnika i stanovništva

– Mjere su temeljito pripremane i osmišljene. I ono što je važno u ovakvoj situaciji je da se u ogromnoj mjeri osluškivao i glas poduzetnika i stanovništva, rekao je Savić dodavši da su mjere jako dobro kalibrirane i da si Vlada nije mogla dopustiti da propusti nešto bitno obuhvatiti tim mjerama.

Ranogajec: Po prvi puta obrtnici imaju ista prava kao i njihovi zaposlenici

– Znači dio koji radi Stožer koji brine o zdravlju, a ovaj drugi dio je Vlada odradila korak po korak i to je ono što mi obrtnici očekujemo, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.

– Po prvi puta obrtnici imaju ista prava kao što imaju i njihovi zaposlenici. U ovom času Vlada štiti prije svega radnike, dodao je Ranogajec pojasnivši:

– Dogodilo se, našim upornim dokazivanjem, da obrtnik vlasnik ima ista prava i da može pristupiti mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. To je ono što nas veseli, ali to smo mi pregovarali s Vladom jedno duže vrijeme.

– Kada govorimo o našim nastojanjima da možemo i za ostale naše kolegice i kolege, posebno u dijelu koji se tiče sezonskog obrta, da i na njih djeluje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, to nam ostaje u dokazivanjima. Kada govorimo o obrtnicima – veoma je važno da se štiti obrtnike, oni su najmanji, ali oni imaju najveću mogućnost kasnije za rast – što je veoma važno, kazao je Ranogajec.

– Zadržavanje radnih mjesta u ovom trenutku znači da se djelatnicima radnicima pruža jedna sigurnost. To je bio cilj, Vlada je u tom dijelu uspjela, rekao je predsjednik HOK-a dodavši da su oni Vladi predlagali mjere na temelju onoga što su saznali od svojih članova.

Na pitanje koliko je obrtnika do sada moralo zatvoriti svoje radnje, Ranogajec je odgovorio:

– U ovom času je oko 900 obrtnika svoje obrte stavilo privremeno u stanje mirovanja. Nisu ih zatvorili do kraja. Ali moram spomenuti još jednu stvar. HOK se izborila prije 5, 6 godina da i oni obrtnici koji zatvore svoje obrte imaju pravo primati naknadu na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, što je do prije 5 godina bilo nezamislivo.

(Jedino) Sindikati nisu sudjelovali u kreiranju mjera

U emisiju se telefonski uključio predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel koji je kazao da su SSSH nije sudjelovao u kreiranju mjera.

– Kada je išao prvi set mjera Sindikati nažalost nisu imali mogućnost sudjelovati. Hrvatska udruga poslodavaca, obrtnička i gospodarska komora – dakle očito je da su svi imali mogućnost sudjelovati kod kreiranja mjera osim Sindikata. Kao da radnici nisu jedan od ključnih faktora u cijeloj ovoj priči, rekao je Novosel.

– U ovom trenutku, mi smo morali kao SSSH izaći s 12 mjera kako bismo zaštitili radnike. Prvenstveno inzistiramo još uvijek da za sve one poslodavce kojima je obustavljen rad, čiji su radnici kod kuće – da Hrvatski zavod za zapošljavanje direktno isplaćuje ovih 4000 kuna na njihove tekuće račune, kazao je Novosel i dodao:

– Ako poslodavac radi, onaj dio radnika koji je kod kuće, onaj dio koji radi – naravno tu bi se trebalo napraviti određeni balans isplate plaća onima koji su kod kuće i onima koji rade, ali u svakom slučaju radnici u ovom trenutku, u realnom sektoru, s ovom mjerom od 4000 kn plus doprinosi, sa svim ovim dodatnim mjerama – od PDV-a do djelomičnog otpisivanja – ne postoji niti jedan argument da se njima sada isplaćuje samo taj iznos i to je ključno kako bi poslodavci u ovom trenutku zaštitili ovaj dio radnika koji je još ostao.

U emisiju se telefonski uključila i predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske (SDLSN) Iva Šušković. Osvrnula se također na izjavu predsjednika HOK-a da su svi sudjelovali u kreiranju mjera.

– Napominjem da smo mi o namjeravanim odlukama Vlade o smanjenju plaća i materijalnih prava državnim i javnim službenicima – saznali jučer nakon sjednice Vlade, rekla je Šušković između ostalog.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt