(VIDEO) Učenici Klesarske škole s Brača promoviraju svoju školu u svijetu

Foto: facebook

Kako bi predstavili školu, ali i umijeće ručnog klesanja kamena – Klesarska škola iz Pučišća na Braču ustanovila je nagradu za nekoliko kategorija oblikovanja u kamenu. S britanskim partnerima pokreću i pilot-projekt financiranja školovanja učenika za klesarsko zanimanje.

Klesanje kamena tisućugodišnje je umijeće koje se u Hrvatskoj može naučiti samo na jednom mjestu već 110 godina – u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču. Zato će promovirati i sačuvati školu – nagrađivanjem najboljih u oblikovanju kamena. Bračanka Dina Jakšić Pavasović nagrađena je za suvenir od kamena.

Klesarska škola iz Pučišća na Braču nudi pomoć u obnovi Notre-Dame

U Klesarskoj školi pokreću i dvogodišnji pilot-projekt međunarodne suradnje. Tim projektom financirat će se školovanje budućih klesara iz različitih zemalja koji će dobiti priliku za stjecanje sasvim novih iskustava, piše HRT.

– Namjeravamo dovesti mlade Hrvate u Veliku Britaniju da se okušaju u radu na tamošnjoj katedrali, tako obogaćujemo njihovo iskustvo nakon što su stekli praksu na zagrebačkoj katedrali, kazao je Graham Bell iz britanske Zaklade Europa Nostra.

Učitelji i majstori klesari iz Pučišća odlučni su da novim idejama i projektima sačuvaju umijeće po kojem su poznati u cijelom svijetu – za budućnost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt