(VIDEO) Željko Olujić: ‘Antifašizam se kao imenica u hrvatskom Ustavu ne pojavljuje na niti jednom mjestu’

Foto: Snimka zaslona

“Ipak je Dinko Cvitan još uvijek zamjenik Glavnog državnog odvjetnika i njegova nazočnost na promociji knjige, na kojoj se dovodi u pitanje presuda njemačkoga suda i vrijeđa dr. Dauster koji je osudio Josipa Perkovića zbog svirepog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, veliki je skandal i loša poruka, naročito za obitelji komunističkih žrtava”, izjavio je u Bujici na Z1 Željko Olujić, prvi Glavni državni odvjetnik u demokratskoj RH.

Kamere Bujice u ponedjeljak su bile na promociji knjige Ante Nobila, u kojoj poznati odvjetnik i bivši komunistički tužitelj opisuje svoj neuspjeh. Već i sam naziv knjige ‘Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu’ izazvao je brojne kontroverze.

“Perković nije bio nikakav kontraobavještajac, a kamo li ‘hrvatski’. On je bio pripadnik jugoslavenske službe Udbe i osuđen je kao naredbodavac ubojstva koje je počinjeno na teritoriju Njemačke”, smatra Željko Olujić.

Cvitan sjedio pored Manolića i Josipovića

Zanimljiva je bila i galerija likova na promociji u Novinarskom domu ovog ponedjeljka. Predstavljači su bili Hrvoje Klasić i Čedo Prodanović, a sve je vodio notorni Drago Pilsel. U prvom redu sjedili su Josip Manolić, Ivo Josipović, Budo Lončar, Dinko Cvitan i Perkovićev sin Saša, zajedno sa Tomislavom Jakićem. Knjiga je izašla u nakladi Nine Pavića koji je na promociji hvalio hrvatsko pravosuđe, a kritički govorio o njemačkom. Klasić je izjavio da se u Muenchenu “nije sudilo Perkoviću, već Jugoslaviji“. Na promociji se nakon dugo vremena pojavio i Zlatko Canjuga, a tu su bili Vesna i Zoran Pusić.

“To je na određeni način bal vampira,“ izjavio je Željko Olujić i nastavio:

“Kada vidite tko sve sjedi u prvim redovima… Dojučerašnji krvnici koji su na otocima u Dalmaciji ubijali političke protivnike iz pištolja osobno, a kasnije postigli veliku diplomatsku karijeru, poput ministra vanjskih poslova jugoslavenske države… U Nobilovoj knjizi se ne raspravlja tko je 1981. godine naredio ubojstvo Stjepana Đurekovića, a čovjek je ubijen na grozan način, već se politizira je li Perkovića i Mustača trebalo izručiti ili ne. “

Cijela koncepcija Nobilove obrane bila je usmjerena protiv njemačkog pravosuđa – smatra Olujić i staje u obranu muenchenskog suda:

“U Njemačkoj se ne sudi ni po babi ni po stričevima, nego po pravdi Boga i zakonima koji vrijede u toj državi. U knjizi i na samom predstavljanju denuncira se suca Daustera bez ikakve argumentacije.”

Olujića je posebno zasmetalo pojavljivanje bivšeg Glavnog državnog odvjetnika, a sada zamjenika – Dinka Cvitana na predstavljanju Nobilove knjige:

“Ako se na tom predstavljanju pojavi bivši Glavni državni odvjetnik, a sada zamjenik, to je skandal bez presedana! Time se daje legitimitet Nobilu i njegovim tezama usmjerenim protiv njemačkog pravosuđa i države. Da je Cvitan pročitao i jedan redak te polupismene knjige, vidio bi da tamo nema što tražiti! Potavlja se i pitanje što je sve radilo Državno odvjetništvo na čijem je čelu bio Dinko Cvitan prilikom izručenja Perkovića i Mustača, a njegov dolazak na promociju skandalozan je i u odnosu na obitelj Đurekovića, kao i obitelji svih komunističkih žrtava koje još nisu dočekale pravdu.”

Bujica nije propustila obilježiti niti prvu obljetnicu smrti generala Slobodana Praljka. Riječ je o reportažama s dvije mise zadušnice na kojima nije bilo političara.

”Oni se pojavljuju na misama kada mogu ostvariti političke probitke, a ne da se mole Bogu. Politički je oportuno za neke pojaviti se sada na misi zadušnici za vojskovođu Praljka. Obitelj je postupila dostojanstveno i nije nikoga prozivala, nego su u šutnji prolazili svoju patnju i bol,” bio je jasan Olujić, ali je i dalje ostala nepoznanica zašto je Hrvatski generalski zbor organizirao misu zadušnicu na zagrebačkom Jarunu, u isto vrijeme kada i obitelj i suborci u Dubravi kod hercegovačkih franjevaca.

U emisiji su emitirane izjave Andreja Plenkovića od prije godinu dana, kada je obećao reviziju haaških postupaka za šestorku i izrazio sućut obitelji Praljak. Plenković je tada, između ostaloga, rekao:

“Njegov čin kojem smo svjedočili danas, koji je za vrijeme izricanja presude oduzeo sam sebi život, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine i samom hrvatskom narodu… Mi smo nezadovoljeni s ovom presudom, to smo vrlo jasno kazali. Ovdje eventualno postoje neke činjenice, elementi za reviziju postupka…“

Olujić: Ništa od revizije za šestorku

Olujić je komentirao:

“Od revizije neće biti ništa, to je bilo samo PR obećanje na dan tragične smrti hrvatskog intelektualca i vojskovođe Slobodana Praljka. O odnosu prema generalu i petorici najbolje govori činjenica da ih nitko više i ne spominje, čak niti na prvu obljetnicu presude i Praljkove smrti. Takav je odnos raznih politka prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini još od dolaska Stjepana Mesića na vlast. Sve je započelo s Vesnom Pusić i njezinom izjavom o Hrvatskoj kao ‘agresoru’ na BiH, a završilo koalicijom njezine stranke sa HDZ-om. Kako očekivati da vlast u kojoj je i stranka čija je duhovna majka Vesna Pusić, potpomogne bilo kakvu reviziju?!“

U emisiji je objavljena informacija da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tek prošli tjedan primio odvjetnike haaških osuđenika iz Herceg-Bosne, “kako bi novinarima mogao reći da se ipak nešto radi“.

Olujić je i to prokomentirao:

“Takvim neodgovornim ponašanjem ministar Bošnjaković pokazuje servilnost prema nadređenima, a to je Plenković! Radi se o mediokritetskom poimanju pravnog lijeka koji se zove revizija. Ako i nema šanse za stopostotni uspjeh, pa dajte se barem potrudite da otkrijete dokaze kojim vi kao država raspolažete! Obrana ne može imati materijale koje ima država. Država je davno trebala dati logističku potporu braniteljima, ali nije, davala je potporu drugoj strani, što smo viđali i ranije, u drugim postupcima, poput onog koji se vodio protiv generala Ante Gotovine.”

Olujić je u Bujici komentirao i orjunaše koji su prije točno 100 godina – 05. prosinca 1918. izveli masakr na zagrebačkom Jelačić placu:

“Ubojstvo 17 Hrvata i ranjavanje više od stotinu prosvjednika koji su htjeli samostalnu hrvatsku državu, a ne Jugoslaviju, naredio je Pusićkin bliski rođak Grgo Anđelinović. U beogradskoj Skupštini čak je rekao da se ponosi svojim krvavim rukama!”

Željko Olujić posebno se osvrnuo na Pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, a njezina nastojanja da se pozdrav ‘ZDS’ kriminalizira nazvao je “bedastoćama“. Pušten je prilog sa saborskom svađom dr. Zlatka Hasanbegovića i Arsena Bauka, nakon čega je poznati odvjetnik stao na stranu Hasanbegovića:

“Gospodin Hasanbegović kao povjesničar vrlo dobro gađa i razotkriva mimikriju tih tzv. antifašista. Što se tiče antifašizma o kojem govori Lora Vidović, koja pojma nema, a koji zagovara Arsen Bauk u Saboru, oni moraju znati da se antifašizam kao imenica u hrvatskom Ustavu ne pojavljuje na niti jednom mjestu. On se spominje samo u ZAVNOH-u, koje prihvaća da se zove antifašističko vijeće, dok u Ustavu toga nema, što dobro znam jer sam i sam bio član ustavotvorne komisije.”

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr