(VIDEO) Žigmanov: ‘Kada bih došao na proslavu Oluje, ne bih se smio vratiti u Srbiju’

Foto: snimka zaslona

Premijer Andrej Plenković primio je u srijedu predstavnika Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u razgovoru za RTL Danas ustvrdio je kako nove tenzije zabrinjavaju Hrvate u Srbiji, ali i da istupe Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića nipošto ne treba izjednačavati.

Na novo zaoštravanje retorike između političkog vrha u Hrvatskoj i Srbiji Žigmanov gleda sa zabrinutošću.

“Napetosti koje postoje u hrvatsko-srpskim odnosima izravno se reflektiraju na naš položaj, u smislu da se usložnjava ostvarivanje naših prava, da u artikuliranju naših interesa ima određenih zastoja i ukupan ambijent u kojem mi postojimo s puno antihrvatskih sadržaja donosi određenu vrstu zebnje, straha kod pripadnika hrvatske zajednice. Očituje se nespremnost da se sudjeluje u javnom prostoru”, rekao je Žigmanov.

Njegov svojevrsni politički parnjak u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, ovih je dana bio dosta izložen pritiscima dijela javnosti zbog izjava u kojima je vukao paralele između današnje Hrvatske i NDH.

“Sigurno da postoji određena vrsta razloga koje je gospodin Pupovac imao kada je iznio određena stajališta. Je li to bilo potrebno na taj način i s tim vrstama sadržaja, to je drugo pitanje, pitanje za njega. Ono što mislim, kada je u pitanju Republika Srbija i percepcija tog stajališta u Srbiji, ona je dočekana s visokim odobravanjem i određenom vrstom konsenzualnog prihvaćanja kao istine”, komentirao je Žigmanov Pupovčeve izjave.

U Hrvatskoj dio javnosti zamjera Miloradu Pupovcu što se ne distancira, odnosno čak i ispriča za neke izjave predsjednika Vučića koje raspiruju nacionalističke strasti. Je li to zahvalna pozicija, odnosno treba li on odgovarati za ono što Vučić govori?

“Naravno da ne bi trebao odgovarati i tumačiti svaki potez predsjednika druge države, naravno da ne bi svakodnevno trebao biti na crti tumačenja nekih procesa”, odgovorio je Žigmanov.

Pupovac je u kontaktu s Vučićem kao što je Žigmanov s premijerom Plenkovićem pa se postavlja pitanje ostavlja li to prostor da on urgira i nešto kaže.

“Sigurno da postoji prostor da se nešto radi, zašto se to ne čini, to ne znam, ali samo da kažem i to da je atmosfera u Hrvatskoj puno tolerantnija kada je u pitanju prihvat drugačijih stajališta, tumačenje najskorije povijesti i kada su u pitanju geste. Samo mogu reći da, kada bih ja došao na proslavu Oluje u Knin 5. kolovoza, ja se ne bih smio vratiti u Srbiju. Gospodin Pupovac dolazi 4. već nekoliko godina na Dan sjećanja. Istina, postoje u dijelu javnosti prozivanja, ali se to ipak dogodi”, ističe Žigmanov.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL