Višnja Starešina: Ovo što se događa je otvoreni, specijalni rat protiv Hrvatske

Foto: slika zaslona

Optužnica protiv hrvatskih generala za akcije Južni potez i Maestral zasad nema. Hoće li ih biti i zašto se baš sada takve vijesti ponovno pojavljuju u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” govorili su umirovljeni general Pavao Miljavac i politička komentatorica Višnja Starešina.

Sad će biti oko dvije godine kako smo dobili naznake da je moguće da dođe do većeg broja optužnica. Neki događaji u BiH dali su naznaku da bi moglo doći do ozbiljnih procesa, a isto tako smo i po nekim našim kanalima dobili da se priprema veći broj obrada, iz kojih kasnije izlaze optužnice. Mislim da se možda nije odmah ozbiljno shvatilo i da možda malo u nekim stvarima kasnimo. Međutim, te optužnice koje su se danas pojavile nisu optužnice. To je prijava MUP-a RS-a Državnom odvjetništvu, koje ono može odbaciti ili prihvatiti, rekao je Miljavac.

pavao-miljavac

Vidjet ćemo što će se dogoditi. Međutim i premijer je spomenuo da to sve može izazvati nemir među stanovništvom, posebno u BiH, jer ispada po ovome da nitko više nije siguran jer se kazneni zakon za ratne zločine BiH naslonio na haški statut budući da su od 2003. godine uveli široku zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački pothvat. Po tome se može svakoga, tko je bio u odori, a stupio nogom ondje – biti procesuiran. To je problem. Međutim, mislim da stvari treba smirivati i da tu treba početi raditi diplomacija. Treba uključiti i one koji su bili garant daytonske BiH, prije svega SAD, jer prema mom iskustvu ništa se bez njih nije događalo na ovim prostorima i ništa se nije moglo riješiti. No treba uključiti i europske partnere, izjavio je Miljavac.

Višnja Starešina, politička komentatorica, kazala je da se radi o starim kaznenim prijavama te da one nisu stare samo dvije godine, već 10-ak i više godina. Međutim, baviti se danas detaljima tih kaznenih prijava koje mogu i ne moraju biti optužnice znači ne baviti se bitnim pitanjem. Bitno pitanje danas je što se događa, a ovo što se događa je otvoreni, specijalni rat protiv Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt