Vojvođanski Hrvati: ‘Glasovalo bi nas i više da postoji dopisno glasovanje!’

Foto: fah, wikimedia; fotomontaža: narod.hr

Oko 300 pripadnika hrvatske manjine, dvostruko više nego prije četiri godine, iskoristilo je u nedjelju svoje biračko pravo i sudjelovalo na izborima za europski parlament, na dva glasačka mjesta u Generalnom konzulatu RH u Subotici, ocjenjuju u ponedjeljak vojvođanski mediji na hrvatskom jeziku.

Ukupno su glasovala 634 hrvatska državljanina koji imaju prebivalište u sjevernim dijelovima Vojvodine.

Od toga broja za neke od hrvatskih stranaka u matičnoj domovini glasovalo je nešto manje od 300 glasača, koji su po procjeni predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova pripadnici hrvatske zajednice.

Ovome broju, ističe Žigmanov, treba pridodati još oko 80 glasova hrvatske zajednice koji su dani na biračkim mjestima u beogradskom veleposlanstvu, gdje su išli glasovati srijemski Hrvati.

„Gotovo 400 glasova potpore hrvatskim opcijama rezultat je planskog djelovanja vodstva zajednice vođene uoči izbora putem medija, društvenih mreža, ali i unutar naših institucija i organizacija. U okvirima naših skromnih mogućnosti motivirali smo njihove predstavnike i članove da iziđu i glasuju“, naveo je čelnik DSHV-a.

On podsjetio da su prije četiri godine glasačko pravo na EU izborima iskoristila svega 124 birača na sjeveru Vojvodine.

U izjavama hrvatskom programu Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pripadnici hrvatske manjine su isticali kako bi ih glasovalo daleko više kada bi postojao dopisni način glasovanja.

Uz hrvatsku zajednicu, u većemu broju nego prethodnih godina glasovale su i srpske izbjeglice iz Hrvatske, koje su organizirano, autobusima iz mjesta Odžaci i Bač, tijekom prijepodneva došle glasovati u Suboticu.

Vojvođanski Mađari također sudjelovali u europskim izborima – oni mogu glasovati dopisno

EU izbori privukli su pozornost i mađarske manjine u Vojvodini, koja ima mogućnost dopisnog glasovanja.

Još nisu objavljeni podaci koliko je od 250.000 pripadnika ove zajednice iskoristilo biračko pravo, no uspjeh mađarske stranke FIDESZ, aktualnog mađarskog premijera Viktora Orbana, osiguralo je političkom predstavniku Mađara u Vojvodini novi mandat u europskom parlamentu.

Dužnosnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Andor Deli bio je kandidat na listi FIDESZ-a pa će i u sljedeće četiri godine biti eurozastupnik Mađarske i mađarske manjine u Bruxellesu.

Koalicija FIDESZ-a i Kršćansko demokratske narodne stranke osvojila je na izborima 12 mandata od 21 mjesta koliko u europskom parlamentu pripada Mađarskoj.

Andor Deli zahvalio se biračima iz Mađarske i izvan granica što su osjetili i razumjeli smisao ovih izbora, što potvrđuje i činjenica da je izlaznost bila na povijesnom rekordu, prenijela je Radiotelevizija Panon u Subotici.

„Smatram da imam tri glavne zadaće. U prvom redu da sudjelujem u obrani mađarskih interesa, prava nacionalnih manjina i priključenju Srbije EU. Time sam se bavio i u proteklih pet godina, i ukoliko i konačni rezultati to omoguće, želio bih svoj posao u idućem razdoblju nastaviti u tom pravcu”, rekao je Andor Deli, zastupnik EP-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina