Vrsanić ismijao anketu Glasa Istre o ‘pomirenju’ Hrvatske i Srbije – kao da je Hrvatska napala i okupirala Srbiju, a ne obrnuto

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Društvenim mrežama proširila anketa Glasa Istre koja je glasila: “Treba li Hrvatska priznati svoje greške u ratu i definitivno se pomiriti sa Srbima?”. Tu je anketu na Facebooku komentirao Marcelijian Vrsanić te je ismijao takozvane pozive za pomirenjem izvan konteksta događaja tijekom Domovinskog rata, odnosno činjenice da su Srbi vodili i izgubili rat protiv Hrvatske, a od službenog Beograda još uvijek nema žaljenja niti isprike zbog toga.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Apsolutno sam za ispriku i javno je objavljujem:

Slavenska srpska braćo, mi kao Hrvati ispričavamo se iz dubine naših srdaca što smo od davnih vekova smjestili našu “ustašku” domovinu tik pored vaše i tako vam onemogućili da normalno udišete zajednički vazduh. Jasno nam je da je naš nepromišljeni dolazak u 7. stoljeću na ove prostore morao da vas posve zaprepasti! Ne samo što smo se ugurali na geografski prostor kojeg ste posve prirodno vidjeli sopstvenim, nego smo još kasnije priznali i Rimskog Papu te prihvatili katoličku veru.

Primite duboku ispriku i sporadi toga.
Nadalje, iako smo i sami koristili našu hrvatsku inačicu ćirilice, posve smo nesmotreno prihvatili i latinsko pismo čime smo vam još više učinili život pored nas nepodnošljivim.
Kasnije smo samo zbog naše tvrdoglavosti vekovima vodili bitke protiv Turaka i nismo se mudro poput vas s njima sprijateljili.

Možemo samo da mislimo kako ste se vi tada osećali.
Eto austrijski i naš car dao vam je kao malu kompenzaciju tada da pređete u znatnijoj meri u našu Vojvodinu.
Otada smo ipak shvatili koliko smo nepravedno bili postavili naše granice toliko predaleko prema istoku te smo ih pomicali kao dobri komšije stalno prema zapadu.

>Zoran Meter: Plenković se preko ‘politike pomirenja’ želi približiti Srbiji za interese Bruxellesa i Zapada

U jednom času 1918. čak smo vam dali ključ od vlastite otadžbine.
1941. godina samo je pokazala kako smo bili prijetvornog karaktera kad smo vam taj ključ dali.
Ispričavamo se i u ime druga Tita (za kojeg dobro znamo da vam se i kao Hrvat gadio) jer vas je prisilivši da kokarde zamijenite šajkačama na prevaru umjesto u veliku Srbiju opet uveo u novu Jugoslaviju.

Veliko vam se ispričavamo za 1990.-91. kada smo vas, kako se danas lepo vidi, bespotrebno iziritirali i to nakon više decenija mira u kojem su lepo pupale srpske mladice u svim važnijim hrvatskim službama i preduzećima te odlučili vratiti šahiće na našu zastavu.

Možemo samo da si mislimo koliko je to moralo da izazove besa u vama.
Ispričavamo se za svaki balvan kojeg ste morali zbog toga da posečete, za svaki metak kojeg ste prema nama uputili, za tolike granate koje ste morali da iz Srbije dovučete ovde i trošite na nama.
Oprostite vekovna braćo šta smo u trenucima slabosti snimali i slali u svet sve te fotose i video materijale na kojima se samo vidjelo kako su kvalitetne i efikasne bile te granate i bombe.
Oprostite braćo ponajviše za 5.8.1995.

Šta da vam kažemo, a da ne izgleda kao laž, kad nam je tada stvarno ponestalo video kaseta za daljnje snimanje eksplozija vaših lepih vebeerova i minobacača pa smo digli vojsku na vas, braću našu i u trenutku pomračenja uma isterali vas zajedno s našim traktorima, televizorima i torbama za drugi razred.
Možete li ikada da nam oprostite, evo neka vas opet ovde uz nas, da se izmirimo i da sva naša sebična dela zaboravite?!
Vaša problematična, zavedena katolička braća Hrvati!

#Tačno_tamo_gde_je_Tuđman_hteo”, sarkastično je zaključio Vrsanić.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr