Vukovarski gradonačelnik Penava: Vlada nije pomogla Vukovaru u suzbijanju komaraca

Vukovar, 23.7.2015 - Konferencija za medije gradonaèelnika Vukovara Ivana Penave povodom neodgovorene zamolbe upuæene Vladi za financijsku pomoæ gradu Vukovaru kako bi se provele mjere protiv komaraca. foto HINA/ iš

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak izrazio je ogorčenost što je ove godine, kako je kazao, izostala pomoć i sufinanciranje Vlade u mjerama suzbijanja komaraca na području Vukovara dok je istodobno, po njegovim riječima, Vlada Osijeku za te aktivnosti dodijelila 4,5 milijuna kuna.

Poznata je činjenica da se Vukovar nalazi na poplavnom području što ga čini potencijalnim leglom za različite vrste komaraca te ih u u skladu s mogućnostima nastojimo smanjiti, kazao je Ivan Penava dodajući kako sugradske vlasti zamolbu za financijskom pomoći u suzbijanju komaraca Vladi uputile još u svibnju, “ali očito bezuspješno”.

“Od Vlade nismo dobili niti odbijenicu dok je istodobno Osijeku odobreno 4,5 milijuna kuna. Mislim da to govori o lošem odnosu Vlade prema Vukovaru. Govori o lošoj namjeri jer očito je da ovoj vladi netko ili nešto smeta u Vukovaru”, poručio je gradonačelnik Penava podsjetivši kako je prošle godine Vlada za suzbijanje komaraca u Vukovaru izdvojila dva milijuna kuna “te je ove godine mogla barem 1,5 milijun kuna”.

Napomenuo je i kako je u gradskom proračunu za tu namjenu osigurano 1,6 milijuna kuna. Do sada je obavljeno nekoliko tretmana zaprašivanja, a novac još uvijek nismo u cijelosti potrošili, kazao je Penava.

Po njegovim riječima, izostanak pomoći u suzbijanju komaraca nije i jedini primjer lošeg odnosa Vlade prema Vukovaru. Tako je proljetos iz Ministarstva obrane Vukovaru stigla i odbijenica na traženje da Oružane snage RH i ove godine sudjeluju u raščišćavanju ruševina na području grada, napomenuo je.

2015072341824eb9d1f5ba8063e80098

“Izvijestili su nas kako nisu u mogućnosti izdvojiti kapacitete za tu namjenu, što ja odbijam prihvatiti. Misle li oni da je ovaj grad i njegovi stanovnici sam kriv što ima toliko ruševina u gradu? Ako se Republika Hrvatska nije bila u stanju namiriti od onih koji su to počinili, mislim da je najmanje korektno da to plaćaju oni koji su najviše stradali”, kazao je Ivan Penava navevši kako je na području grada Vukovara još oko 200 ratom oštećenih objekata koji ugrožavaju sigurnost građana.

Pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka Romano Kristić rekao je Hini da je Grad osigurao vlastitih tri milijuna kuna za suzbijanje komaraca. “Grad Osijek ove je godine za suzbijanje komaraca u vlastitom proračunu osigurao tri milijuna kuna, dok su prvotne procjene potrebnih sredstava iznosile devet milijuna kuna. Međutim, s obzirom da su cijene nekih usluga zaprašivanja i monitoringa smanjene, procijenili smo kako će nam za ovu godinu biti dostatno sedam milijuna kuna koje smo uz pomoć Vlade sada i osigurali.”

Po njegovim riječima, larvicidne i adulticidne tretmane protiv komaraca gradske vlasti Osijeka počele su još u svibnju, a do sada je obrađeno 22.997 hektara gradskog područja pri čemu je 12.643 hektara tretirano iz zraka, a preostale površine sa zemlje. U tretmane je utrošeno ukupno oko četiri milijuna kuna, a procjenjuju kako će preostalih 3,5 milijuna kuna proračunskog novca osiguranog za suzbijanje komaraca biti dostatno kako bi se Osijek ove godine obranio od komaraca.

“Informacije s terena govore da u poplavnom području Drave i Dunava nema visokog vodostaja što je dobro i povoljno. Sa svakim podizanjem vodostaja rađaju se novi naraštaji komaraca tako da nam na ruku idu i vrućine posljednjih dana. Cilj nam je pod nadzor staviti rubni dio Kopačkog rita u kojem su i najveća legla komaraca”, rekao je Kristić dodajući kako osječke gradske vlasti već rade na programu suzbijanja komaraca za 2016. godinu, za što će, kako će kazao, biti potrebno osigurati pomoć Vlade te suradnju jedinica lokalne samouprave i uprave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: screenshot