Za Hrvatsku je neprihvatljivo da se u dokumentu o Srbiji o graničnim prijeporima jedino spominje arbitraža

Foto: Fah

Hrvatska je načelno za proširenje Europske unije, ali se protivi mijenjanju sadržaja dokumenata koji određuju kako će se voditi taj proces, kazala je u četvrtak u Sofiji ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, upozorivši da se u nedavno objavljenoj Strategiji Europske komisije o proširenju za rješavanje graničnih prijepora, ako se ne dođe do bilateralnog dogovora, kao jedino rješenje spominje arbitraža, što za Hrvatsku nije prihvatljivo, a da okvir za pregovore o pristupanju EU predviđa rješavanje graničnih pitanja i putem stalnih međunarodnih pravosudnih institucija.

Ministrica u Sofiji sudjeluje na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova Europske unije gdje se raspravlja i o nedavno objavljenoj strategiji Europske komisije za šest zemalja zapadnog Balkana.

“Hrvatska je načelno za proširenje i da se ta tema unutar EU-a digne na višu razinu, ali nije za to da se mijenja sadržaj, pogotovo ne da se mijenja sadržaj nekih dokumenata koji određuju kako će se voditi proces proširenja”, kazala je ministrica.

“Za svaku se državu daje okvir za pregovore. Unutar tog okvira se o graničnim pitanjima za Srbiju govori da će se, ukoliko se ne nađe bilateralni odgovor, ići ili pred međunarodni sud ili je moguća i arbitraža. Sadašnji dokument spominje samo arbitražu i to s našeg stajališta nije prihvatljivo”, pojasnila je Pejčinović Burić govoreći o novoj Strategiji Europske komisije za proširenje EU-a na šest zemalja jugoistočne Europe.

Hrvatska će se, nastavila je, zalagati da sve svoje probleme riješi bilateralnim putem, a ako to ne bude moguće onda na međunarodnom stalnom sudištu, kao što je to sud u Den Haagu.

Prema njezinim riječima, Hrvatskoj je važno da je tema proširenja ponovo podignuta na višu razinu jer je to dobro i za nas i EU.

“Mislimo da je proširenje važna politika Europske unije, da je važna za stabilizaciju i prosperitet i Hrvatske i Europske unije, ali i ovog dijela jugoistoka Europe i iznimno je važno da sve države koje žele pristupiti EU imaju perspektivu članstva”, kazala je ministrica i dodala da je također vrlo važno da se očuva vjerodostojnost procesa proširenja s obje strane – s jedne strane da ga Europska unija podupire, a s druge strane je jako važno da same države koje žele ući u EU odrade svoje zadaće.

“Treba vrlo jasno dati do znanja da se kriteriji ne ublažavaju i da ostanu visoki i da su bazirani na vrlo jasnoj uvjetovanosti, tj. da za one koji te kriterije izvršavaju nema nikakvog problema i da će njihov put i napredak ovisiti o brzini reformi koje provedu”, zaključila je ministrica.

Za petak je najavila raspravu o odnosima s državama kandidatkinjama u kontekstu pitanja obrane i sigurnosti, tj. sudjelovanja u zajedničkim misijama i operacijama EU-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs