Zakon kojem se protivila većina Hrvata rezultirao je, u godinu i pol, sa 108 životnih partnerstva

Zagreb, 14.11.2015.- "Za otvorenu Europu!", naziv je 8. marša solidarnosti što ga organiziraju Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) i Inicijativa "Dobrodošli!" u znak solidarnosti prema izbjeglicama, ali i ostalima koji bježe od društvenih nepravdi. Skup podrške zapoèeo je u 12 sati na trgu Žrtava fašizma. foto HINA/ Daniel KASAP/ ua

U Hrvatskoj je sklopljeno 108 životnih partnerstva, 57 između partnera muškog, a 51 između partnerica ženskog spola, podatak je iz Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu.

Službena je to statistika Ministarstva uprave, koja obuhvaća razdoblje od kolovoza 2014., kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, do kraja prošle godine.

Podsjećamo da je zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola izglasan protivno jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu 1. prosinca 2013. te je protivan odredbi čl. 62. Ustava. Na referendumu se 66 posto birača izjasnilo ZA to da se u Ustav RH unese odredba koja štiti brak kao zajednicu žene i muškarca te sve institute koji se odnose na brak i obitelj. No unatoč tome, zakon se promijenio, te u njemu sad uživa upravo nevjerojatna manjina, tj. svega 108 parova koji su sklopili ovakvo partnerstvo.

Udruga U ime obitelji predala je 1. prosinca 2015. Ustavnom sudu požurnicu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji je podnijela prije više od godinu dana, a na koju Sud još uvijek nije odgovorio.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola je neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH, unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te je diskriminatoran.

Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola uvode se instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom. Onemogućuje hrvatskim malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti. Zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog Zakona ostvarena je velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah