Zašto Sorosevo Otvoreno društvo financira kampanju za građanski preodgoj?

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Prema tvrdnjama GOOD inicijative: “građanski odgoj i obrazovanje omogućava mladima da postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke. Građanski odgoj i obrazovanje podrazumijeva usvajanje vrijednosti, stavova i znanja, ali i vještina i sposobnosti kako ta znanja iskoristiti u svakodnevnim situacijama”.

Također, kako tvrde, istraživanje provedeno prošle godine pokazuje da se među mladima “produbljuje demokratski deficit”, stoga su organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativi pokrenule javnu kampanju za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog (pre)odgoja i obrazovanja u škole pod nazivom “Naučimo biti veliki”.

Kampanja čiji je cilj informirati o tom ‘građanskom preodgoju’ i potaknuti uključivanje svih aktera (učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu, kako bi u škole sustavno bio uveden kvalitetan kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja. Drugim riječima, planiraju koristiti obrazovni sustav, kojeg financiraju svi građani RH, kako bi ga zlouporabili i iskoristili u svoje svrhe: kako bi mladi usvojili njihove stavove i vrijednosti.

Inače, javna kampanja, ističu, osmišljena je na temelju podataka dobivenih iz dvaju velikih istraživanja provedenih tijekom 2015. godine, a koji su ispitivali stavove građana o njihovim pravima i sudjelovanju u političkom odlučivanju (rezultati dostupni ovdje), a drugo se bavilo ispitivanjem srednjoškolaca – maturanata srednjih škola o građanskim kompetencijama.

Martina Horvat iz GOOD inicijative za N1 je istaknula kako mladi nemaju stav o povijesti i ne znaju dosta povijesnih činjenica.

“To ih izlaže riziku manipulacije i nadam o se da bi promjene u obrazovanju i poticanje kritičkog mišljenja doprinijelo tome da mladi više znaju i kritički misle. Građanski odgoj je sada međupredmetna tema i trebao bi se provoditi kroz sve predmente, ali naše istraživanje je pokazalo da mladi to ne percipiraju tijekom nastave. Oni uopće ne vide da se na nastavi išta događa”, ustvrdila je.

Šest spotova, tvrdi inicijativa, bavi se sa šest ključnih dimenzija građanskog (pre)odgoja i obrazovanja (društvena, ljudsko-pravna, politička, gospodarska, ekološka i interkulturalna).

Mreže fondacija Otvoreno društvo, koja podupire javnu kampanju “Naučimo biti veliki”, želi mladima kroz školovanje ponuditi “niz znanja i vještina koje će im omogućiti da postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni da djeluju za opće dobro i da donose informirane i promišljene odluke”. Krajnji cilj je da se Građanski (pre)odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet u škole.

Inače, George Soros je osnivač i predsjednik Instituta pod nazivom “Otvoreno društvo” (Open Society Institute), organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, većinom financiranjem nevladinih udruga, koje promiču vrijednosti otvorenog društva, a u koje se ubrajaju udruge za ljudska prava, udruge za zaštitu okoliša, prava životinja, rodnu ravnopravnost, feminističke grupe, udruge za promicanje prava homoseksualaca, liberalne političke opcije i dr., pa se postavlja pitanje hoće li osoba koja se toliko zalaže za svačija prava inzistirati da se o njima više informiraju i mladi u obliku građanskog odgoja.

Važno je napomenuti da se upravo od lipnja 2009. godine, uz pomoć sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute), radilo na izradi digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea, od 1993. do 2008. godine.

George Soros je američki investitor mađarskog podrijetla. Rođen je u Budimpešti i od godine 1936. nosi ime György Soros. Unatoč židovskom podrijetlu obitelji preživio je njemačku okupaciju Mađarske i Bitku za Budimpeštu. Godine 1946. pobjegao je pred okupacijom SSSR-a iz Mađarske na zapad i emigrirao 1947. u Englesku

Godine 1956. je odselio u SAD i preuzeo 1968. upravljanje nad investicijskim fondom (Hedge fondom) u Curaçau. Njegov kasniji Quantum Funds, kojeg je osnovao zajedno s Jimom Rogersom imao je sjedišta u poreznim oazama, kao primjerice u Nizozemskim Antilima i Djevičanskim otocima.

Prema procjenama Forbesovog popisa milijardera časopisa Forbes posjeduje bogatstvo od devet milijardi dolara

Soros je bio 2008. s prihodom od 1,1 milijarde dolara najviše plaćeni menadžer hedge fondova.

Osnivač je i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom Otvoreno društvo, organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Institut Otvoreno društvo – Hrvatska zalagao se za: slobodne medije, pluralizam, sekularnost, globalizaciju, liberalne ideje, prava manjina, prava homoseksualaca i sl, a vrlo je zatvoreni prema svim neistomišljenicima.

Tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno društvo snažno se suprotstavilo tadašnjoj vlasti predvođenoj Franjom Tuđmanom i financiralo različite projekte i medije koji su bili opozicija HDZ-u. Stjepan Mesić odlikovao je Georgea Sorosa – Redom kneza Branimira s ogrlicom, povodom desete obljetnice djelovanja Instituta Otvoreno društvo 2002. Poznati članovi Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska bili su: Josip Kregar, Čedo Prodanović, Andreja Feldman, Žarko Puhovski, Tihomir Ponoš i dr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Heinrich-Böll-Stiftung

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.