Zašto su se Mladen Novosel i Mirando Mrsić okomili na Davora Majetića?

Može li se zaustaviti iseljavanje mladih iz Hrvatske? Kako povećati zaposlenost? Hoće li Hrvatska uvoziti radnu snagu? Kako će se najavljene porezne reforme odraziti na tržište rada? Što sindikati, a što poslodavci očekuju od novog ministra rada? Gosti emisije Otvoreno bili su: Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava (HDZ), Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava (SDP), Davor Majetić, glavni direktor HUP-a i Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Kada je riječ o liberalizaciji dobivanja radnih dozvola za deficitarna zanimanja, ministar Tomislav Ćorić rekao da se razmatraju argumenti i poslodavaca i sindikata. Najavio je rundu razgovora i kazao da će pronaći riešenje s kojim će jedna i druga strana biti najmanje nezadovoljna.

“Radnike koje mi tražimo izvana ne možemo dobiti na natječajima, čak i ako oni postoje na burzi po nekim kvalifikacijama”, rekao je Davor Majetić. Tvrdi kako nije stvar u cijeni rada jer se nitko ni ne pojavi na razgovoru za te poslove.

Mladen Novosel rekao je da je liberalizacija dobivanja radnih dozvola apsolutno neprihvatljiva za sindikate. Istaknuo je da je problem nestajanje strukovnih škola, posebice u malim mjestima, kao i neusklađenost obrazovanja i sektora gospodarstva. Smatra da oni koji su na Zavodu za zapošljavanje poslove ne prihvaćaju zbog niskih plaća.

“Naši poslodavci još ne shvaćaju da je Hrvatska na tržištu rada, i u EU, te da više neće moći tako nisko plaćati radnike”, rekao je dodavši kako je potpuno deplasirano voditi raspravu s gospodinom Majetićem, koji nije radnika vidio u životu. Majetić mu je odgovorio da pogleda njegov životopis.

Novosel je dodao kako svaka nova vlada najavljuje otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta, ali da je pitanje što to podrazumijeva. “Je li to zapošljavanje na određeno vrijeme, preko agencija, bez garancije uvjeta rada ili rad na neodređeno, gdje radnik može planirati barem nešto od svojih osnovnih životih uvjeta?”, upitao je Novosel. Rekao je da ima previše poslodavaca koji ostvaruju dobit, a isplaćuju minimalne plaće.

“Ovu priču o nedostatku zavarivača i ljudi u građevinarstvu od poslodavaca slušamo već godinama”, kazao je Mirando Mrsić. “Otvaranje našeg tržišta rada prema stranim radnicama nema smisla, ako imate 15 000 građevinaca na Zavodu za zapošljavanje”, smatra.

“Ovo što kaže gospodin Majetić mi je malo čudno. Ono što Hrvatskoj treba je da plaće budu adekvatne radu koji se obavlja”, tvrdi Mrsić dodavši: “Došlo je vrijeme da poslodavci dio svog profita pretoče u plaće radnika”. Smatra da uvoz jeftine radne snage ruši cijenu rada u Hrvatskoj.

Majetić je odgovorio da ne mogu poslodavci davati veće plaće, ako im to poslovanje ne dozvoljava. “Ispada da poslodavci ne žele plaćati radnike u Hrvatskoj i da nešto muljaju i varaju. Mi bi platili više kad ne bi morali plaćati namete, kada bi imali efikasnu birokraciju i kada se ne bi bavili tumačenjima poreza”, zaključio je Majetić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt