Zašto USKOK češlja vjetropark Krš-Pađene?

Foto: Fah, Fotomontaža: Narod.hr

Vjetroelektrana Krš-Pađene u općini Ervenik nedaleko od Knina najveća je vjetroelektrana u Hrvatskoj, a i u široj regiji, snage 142 megavata. Vrijednost projekta je 237 milijuna eura, odnosno oko 1,8 milijardi kuna, što ovu investiciju stavlja na drugo mjesto u Republici Hrvatskoj, odmah iza Pelješkoga mosta.

Projektom vjetroelektrane Krš-Pađene predviđeno je ukupno 48 vjetroturbina smještenih na kamenitoj visoravni u Bukovici, na površini od 21 kilometara kvadratnih. Projekt proveo C.E.M.P. Riječ je o projektu koji se razvijao punih 16 godina, a 2012. godine od nesuđenog austrijskog investitora preuzela ga je grupacija Lager iz Posušja u čijem sastavu djeluje tvrtka C.E.M.P. koja je provela projekt Krš-Pađene. Inače, Lager je krajem 2017. potpisao i sporazum o realizaciji projekta termoelektrane u BiH, vrijedan više od 500 milijuna eura. Ima u planu graditi vjetroelektranu Gradina (42 megavata) kraj Tomislavgrada u BiH.

Jakov Jukić, član uprave C.E.M.P.-a za Večernji list tvrdi da ne zna zbog čega je USKOK zainteresiran za njihov projekt.

“Vjerujte mi, nikakvih informacija nemam. Nitko mi se nije obratio službeno, sve što znam pročitao sam u medijima. Zaista, nikakvih informacija nemam. Pričekajmo sutrašnji dan”, poručio je Jukić.

Radovi na projektu Krš-Pađene započeli su u ljeto 2018., a postavljanje najvećih vjetroturbina u Hrvatskoj, na stupovima od 134 metra i s vrhom elipse na 200 metara visine, započelo je u siječnju 2019. godine. Jukić nam je rekao da su radovi gotovi.

“Radovi na izgradnji vjetroturbina završeni su prije oko mjesec i pol do dva. Vjetroelektrane su u pogonu i, da budem iskren, ja sam mislio da je sve u redu”, kaže Jukić.

S obzirom na neslužbene informacije kako je razlog uhićenja pogodovanje pri davanju suglasnosti investitoru za izgradnju vjetroparka, nije nevažno spomenuti i nedavno priopćenje ekološke udruge Biom, koje je ostalo potpuno nezapaženo, a u kojem oni obavještavaju javnost da je Europska komisija prvi put pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog procjena utjecaja na okoliš. Opomena iz EK “Hrvatska se sustavno nije pridržavala Direktive o staništima pri odobravanju izmjena projekata vjetroelektrana uz obalu.

Konkretno, u postupcima odobravanja izmjena projekata nisu uzeti u obzir svi relevantni utjecaji na ciljne vrste i staništa ekološke mreže te su postupci provedeni bez dostatnih dokaza da ti projekti neće negativno utjecati na cjelovitost tih područja. Komisija je stoga Hrvatskoj uputila službenu opomenu, nakon čega Hrvatska ima četiri mjeseca da ukloni nedostatke koje je utvrdila Komisija. Ako to ne riješi, država može na koncu završiti na Sudu Europske unije, a u tom slučaju plaćat će od novca svih hrvatskih poreznih obveznika goleme kazne dok nedostatke na kraju ne ispravi”, poručili su iz udruge.

Rimac sumnjiče za trgovinu utjecajem i primanje mita

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac u petak je iznijela svoju obranu u Uskoku, ali nije odgovarala na pitanja, kazao je njen odvjetnik, dodajući da bi nakon noći u pritvoru u subotu mogla biti dovedena i pred suca istrage.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, javlja RTL.

C.E.M.P. odbacuje nezakonite radnje

Tvrtka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list