Ženska fronta: ZOR će dovesti do pomora hrvatskih obitelji, fertilitet niži kod rada na određeno

Zadnji dan Hrvatskog sabora bio je jedan od najaktivnijih, kako za zastupnike tako i za predstavnike udruga GONG, Kontra, Zagreb Pride i Žensku frontu za socijlna i ljudska prava koje su ispred Sabora dočekale zastupnike svaka sa svojim zahtjevima.

Predstavnici GONG-a prikupljali su potpise za osobnu potporu saborskih zastupnika za izbornu reformu. GONG predlaže promjene izbornih jedinica, uvođenje preferencijalnoga glasovanja, izmjene referendumskih pravila, zabranu kandidiranja osoba osuđenih za korupciju, gospodarski kriminal i ratne zločine te promjene medijskih pravila praćenja izbora. Popis zastupnika koji podupiru te prijedloge GONG će objaviti sutra u podne.

“Nadamo se da ćemo danas zadnji dan radnog dana Sabora prije ljetne stanke moći prikupiti podršku s vlastitiom potpisom zatsupnika da na jesen krenu aktivno u izbornu reformu”, kazala je Jelena Berković iz GONG-a te dodala kako pojedni zastupnici potpisiju, drugi su potpisali dok treći ignoriraju.

Svoju potporu iskazali su im saborski zastupnici HNS-a, Hrvatski laburisti kao i nezavisni zastupnik Damir Kajin.

Saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman je kazao kako podržava ideju da se o izbornim promjenama u izbornom sustavu Republici Hrvatskoj počne ozbiljno razgovarati i da se zaista o tome skupe sve glave koje žele o tome razgovarati i tražiti nova rješenja.

“Kaže Biblija u početku bijaše riječ i u početku politike isto tako izborno zakonodavstvo. Postojeće izborno zakonodavstvo generira krizu u Republici Hrvatskoj i mi to moramo shvatiti. Nisam u cijelosti za ponuđena rješenja, ali postoji dobra namjera i upravo zato sam spreman to podržati”, kazao je nezavinski zastupnik Damir Kajin te dodao kako je se uvijek zalagao za jedan mješoviti izborni sustav jer je, kako kaže, apsurdno i paradoksalno da načelnika, župana, predsjednika države, gradonačelnika možete birati neposredno, a da ne možete birati i saborskog zastupnika.

“Ono što je sigurno najbolje u tom prijedlogu ogleda se u činjenici da pojedinci koji su pravomoćno osuđeni za koruptivno djelo ne mogu sudjelovati u izbornim procesima. Ako to ne uvedemo jednostavno u ovoj zemlji neće biti sreće. Svi koji budemo, počevši od mene, u tome zatečeni, van s nama. A oni koji su već zatečeni van s njima”, izjavio je Kajin ispred Hrvatskog sabora.

Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar je naglasio kako čeka stajalište stranke ističući kako daje svoje osobno stajlište o izbornom zakonu.
“Mi se hvalimo da smo u svom mandatu uveli prefercijalni glas za europske izbore kao jedan eksperiment da vidimo kako to izgleda i pokazalo se dobrim, zato postoji mogućnost da uđe i u ostale izborne zakone. Ali ako govorimo kako ćemo to riješiti, morali bismo govoriti o cijelom kompletu izbornog zakonodavstva”, kazao je Mlakar.

Na dnevnom redu Sabora danas je bio i prijedlog Zakon o radu za kojeg predstavnice Ženske fronte za socijalna i ljudska prava smatraju kako obespravljujue radnike, posebno trudnice i majke male djece.

Ivana Zanze iz Roda je pojasnila kako zakon u ponuđenom obliku znači još više neisgurnosti na tržištu rada, posebno danas kada je većina novih radnika zaposlena na ugovoru na određeno vrijeme što ovaj zakon ohrabruje.

“Zbog toga se žene teže odlučuju na majčinstvo i odgađaju ga, a onda kada postanu majke onda su diskriminirane i to će se nastaviti. Prava majki dodatno se kompliciraju jer će žene od danas morati tražiti suglasnost poslodavca kada idu jedan dan koristiti godišnji odmor. To je pravo koje najčešće koriste žene dok vode djecu na pregled kod liječnika ili upisa u školu, za kratkotrajne poslove kada trebaju s djecom raditi”, kazala je Zanze.

Navodi kako za trudnice više nema apsolutne zaštite od noćnog rada. “Do sada je to postojalo, dok sada toga više nema. Na ovaj način zakon ugrožava zdravlje trudnice i njezinog djetata”, izjavila je Zanze.

“Danas smo ovdje da bismo srušili Zakon o radu zato što je to Zakon obespravljenih radnika, zato što je to zakon koji će dovesti do pomora hrvatskih obitelji. Koliko god to zvuči čudno, ali statistike pokazuju da je fertilitet znantno niži kod mladih koji rade na određeno, a po europskim statisitikama mi smo već u gornjem djelu po felksibilnosti rada. I ovo ovdje danas je čisto pogodovanje kapitalu i poslodavcu”, rekla je Jasna Petrović iz Ženske fronte za socijalna i ljudska prava.

Ni saborska zastupnica Hrvatskih laburista Nensi Tireli ne podržava Zakon o radu.”Dali smo najviše amandmana i vidjet ćemo danas kako že se glasovati. Po nekakvoj praksi ni jedan vjerojatno neće biti prihvaćen, ali to samo znači da nećemo glasati za zakon takav kakav je”, kazala je Tireli.

Udruga Kontra došla je zbog glasovanja o Zakonu o životnom partnerstvu.
Koordinatorica Kontre Sonja Jurić smatra kako je Zakon o životnom partnerstvu svakako “drugi bitan korak naprijed, prema bračnoj jednakosti prema potpunoj ravnopravnosti istospolnih obitelji”.

Pozdravljaju bolje reguliranje zaštite obiteljskog života istospolnih parovam navodeći kako je pozitivno što je veliki broj amandmana i sugestija koje su ulagale prihvaćen.

“Osobito pozitivnim smatramo što se reguliraju i registrirane i neregstrirane zajednice jer velik broj istospolnih zajednica neće registrirati partnerstvo iz razloga što se boje diskriminacije. Pozitivnim smatramo što su Hrvatski sabor i Vlada RH prepoznali da postoje istospolni parovi koji danas odgajaju djecu u Hravatskoj i što su regulirani određeni segmenti partnerske skrbi”, izjavila je Jurić.

Smatraju da nije dobro što nije uključeno posvajanje djece u prijedlog Zakona jer, kako kažu, za to nema nikakvog razloga, i “to je jedan diskriminativan postupak. Smatramo da je izuzetno pozitivno što po prvi put zastupnici SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista individulano podnijeli prijedlog amadmana koji se tiče posvajanja djece”, kazala je Juras.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr