Znate li zašto policija nije imala pravo ući u crkvu sv. Marka?

Policija je ulaskom u crkvu sv. Marka povrijedila načelo nepovredivosti crkvenog prostora, kao i pravo na neovisnost i samostalnost Katoličke Crkve te je narušila odnos između Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Odmah po ulasku dobili su zapovijed za povlačenjem jer prema zakonu ne smiju ući. To ih nije spriječilo da isto pokušaju još nekoliko puta, a prema informacijama koje smo dobivali iz crkve čak su pokušali izvući Josipa Klemma van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaskom službenih snaga policije u crkveni prostor država bi prekršila Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima prema kojemu “Republika Hrvatska jamči nepovredivost mjesta za bogoštovlje: crkava, kapela te crkvenih prostora” (čl. 7. 2.) te u kojem stoji da se “Republika Hrvatska i Sveta Stolica – potvrđujući da su Država i Katolička Crkva, svaka u svom poretku, neovisne i samostalne – obvezuju da će u međusobnim odnosima potpuno poštivati to načelo [međusobne neovisnosti i samostalnosti] te da će međusobno surađivati u brizi za cjelovit duhovni i materijalni razvoj čovjeka i u promicanju općega dobra” (čl. 1.).

Jedino “ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja ili zbog spašavanja dobara posebne povijesne i kulturne vrijednosti”, “nadležna tijela Republike Hrvatske mogu poduzeti sigurnosne mjere u tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti” (čl. 7. 4.), što prilikom boravka branitelja u crkvi sv. Marka, u koju se maknuli s javnog prostora na kojemu nisu smjeli biti duže od 22 sata, nije bio slučaj.

Tako dozvolu za ulazak u crkvu tijela vlasti ne bi morala tražiti da se radi o požaru ili nekoj drugoj hitnoj situaciji, posebno ako su ugroženi životi građana ili kulturna dobra, ali za ovakvu situaciju mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć je interventna policija zatvorila sve izlaze iz crkve sv. Marka, a jutros, nakon 8 sati, ih je otvorila, međutim, svi koji izađu iz crkve, ne mogu se u nju vratiti. Ima li interventna policija pravo braniti braniteljima ili bilo kojem drugom vjerniku povratak u crkvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.