Župan Flego: Županija nije kriva za ekološki incident

Istarski župan Valter Flego najavio je u nedjelju, nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Istarske županije, da će slijediti ozbiljni razgovori s onima koji su sudjelovali u ekološkom incidentu onečišćenja mora u Raškom zaljevu kako bi oni promijenili pravila ponašanja, te ustvrdio kako ne želi da se više u Istri dogodi ekološki incident.

Izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije održana je u nedjelju u Trgetu, nakon što je u luci Bršica gorivom s broda “Fidelity”, koji plovi pod libanonskom zastavom, onečišćen Raški zaljev.

Flego: Županija nije kriva, iako neki imaju suprotnu percepciju

Župan Valter Flego ocijenio je da  “Istarska županija nije kriva za navedeni događaj, iako neki imaju i suprotnu percepciju”, te istaknuo da će odgovorne osobe utvrditi istraga koju provode policija i Državno odvjetništvo.

“Istra je turistička regija. Mi smo za industriju, ali po najvišim ekološkim standardima”, izjavio je Flego.

Kako je rečeno, akcija čišćenja Raškoga zaljeva protječe dobro, a u njoj sudjeluje riječka tvrtka Dezinsekcija, vatrogasci i oko stotinjak volontera. Onečišćenjem je zahvaćeno i područje s druge strane zaljeva – u općini Barban, gdje će, najavljeno je, uskoro početi čišćenje. Prema procjenama trebat će najmanje dva tjedna da se u potpunosti saniraju onečišćenja.

Do onečišćenja je došlo u petak, 22. lipnja, u ranim jutarnjim satima, kada je iz brodskoga spremnika broda “Fidelity” isteklo između pet i 15 tona srednje teškoga pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja (tankiranja) goriva, dok je brod bio na lučkom vezu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mh