SDP i partneri: konzultacije o novom izbornom zakonu – Pupovac želi dopunski glas za manjine

Klubovi vladajuće koalicije ovoga će tjedna nastaviti razgovore o novom Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor i pokušati usuglasiti zajednički prijedlog, koji bi onda ponudili i drugim parlamentarnim klubovima, najavio je u ponedjeljak predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP).

Iako je ranije najavljivano da bi novi izborni zakon trebao biti donesen do kraja godine, sada je posve izvjesno da se to neće dogoditi, a vladajući objašnjavaju kako su konzultacije zastale jer su se klubovi skoncentrirali na donošenje drugih važnih dokumenata, poput državnog proračuna za iduću godinu.

U konzultacije unutar koalicije SDP ulazi s prijedlogom da se na parlamentarnim izborima uvede preferencijalno glasovanje po uzoru na euroizbore, dakle s jednim preferencijalnim glasom i pragom od 10 posto nakon kojega bi se uvažavali glasovi koje su dobili pojedini kandidati.

Predlažu i ukidanje instituta nositelja liste, kao i diskvalifikaciju izbornih lista s manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola, odnosno lista koje ne poštuju tzv. žensku kvotu.

“Mi smo dali svoj prijedlog, a ovoga tjedna ćemo s koalicijskim partnerima pokušati dogovoriti zajednički prijedlog, koji bismo onda ponudili i drugim zainteresiranim klubovima. Ukoliko se ne nađe šira potpora, do kraja godine u saborsku bismo proceduru uputili prijedlog koalicije”, rekao je Grbin Hini.

IDS i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također predlažu jedan preferencijalni glas i prag od 10 posto, ali i korekciju postojećih izbornih jedinica, kako bi se ispoštovala ustavna odredba po kojoj razlika u broju birača izmjeđu pojedinih jedinica ne bi smjela prelaziti pet posto te manji broj biračkih odbora.

Predložili su i da se pripadnicima nacionalnih manjina omogući dopunski glas, budući da je tu mogućnost predvidio Ustav.

Kako se neslužbeno doznaje, u SDP-u nisu skloni podržati takav prijedlog, a čini se kako na takvom rješenju neće inzistirati ni svi zastupnici nacionalnih manjina.

Iako podržava uvođenje dopunskog glasa, Milorad Pupovac (SDSS) ga ne ističe kao uvjet za podršku novom izbornom zakonu. “Razgovarat ćemo o tome”, kazao je Pupovac Hini, napominjući kako bi pri izradi novog izbornog zakona trebalo temeljito proučiti ustavnu odredbu koja je predvidjela mogućnost dopunskog glasa za pripadnike nacionalnih manjina, kao i odluku kojom je Ustavni sud izvan snage stavio dio odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje su predviđale dopunski glas za pripadnike nacionalnih manjina koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto.

Kukuriku nudi ‘preferencijalni model’ po kojem građani opet ne biraju

Podsjetimo, nedavno je u emisiji Otvoreno prof. Robert Podolnjak iznio iznenađujući podatak kako iako smo dva puta birali zastupnike za Europski parlament s jednim preferencijalnim glasom i pragom od 10% – tim smo načinom u EP poslali tek jednog zastupnika.

Naime, prvi puta građani nisu u EP poslali niti jednog zastupnika preferencijalno (koji ne bi ionako prošao u EP i bez preferencijalnog glasovanja zbog pozicije na listi). Drugi put su poslali samo jednog – Tonina Piculu.

Profesor Podolnjak je ustvrdio da bi se jedino uvođenjem modela s tri preferencijalna glasa i bez praga dovelo do toga da građani zaista biraju svoje zastupnike tj. do ravnoteže između birača i političkih stranaka.

U istoj emisiji Peđa Grbin (SDP) je ustvrdio kako to nije točno – da građani zapravo nisu nikoga preferencijalno izabrali ovim modelom, jer bi Tonino Picula ionako ušao u EP, budući da je prvi na listi bio Neven Mimica za kojeg se znalo da neće biti zastupnik u parlamentu već povjerenik Europske komisije, te da bi Picula ušao automatizmom.

Žurno donošenje zakona dok je referendum u proceduri

Podsjećamo u proceduri je Zahtjev građana za raspisivanje referenduma na referendumsku incijativu “U ime obitelji” o promjeni izbornog sustava kojeg je potpisalo preko 380.000 građana – to jest više od 10% birača u Republici Hrvatskoj. Prijedlog GI UIO je zaokruženi prijedlog najsličniji modelu kakav imaju Skandinavske zemlje – Norveška, Danska i Švedska – te bi omogućio demokratizaciju politike u Hrvatskoj već od sljedećih parlamentarnih izbora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah