Danas objavljeno australsko istraživanje: Zašto neki ozdravljaju, a neki umiru od koronavirusa?

Foto: PETER DOHERTY INSTITUTE, Getty Images, montaža narod.hr

Znanstvenici iz Australije kažu da su identificirali kako se imunološki sustav našeg tijela bori protiv virusa Covid-19.

Njihovo istraživanje, koje je danas, u utorak, objavljeno u časopisu Nature Medicine, pokazuje da se ljudi oporavljaju od novog virusa slično kao od gripe.

Utvrđivanje imunoloških stanica koje organizam proizvodi kao odgovor na virus trebalo bi pomoći u u razvoju cjepiva, kažu stručnjaci.

Za sada je u svijetu utvrđeno više od 160 000 slučajeva testovima potvrđenog koronavirusa i oko 6.500 smrtnih slučajeva, piše BBC.

“Ovo [otkriće] je važno jer prvi put razumijemo kako se naš imunološki sustav bori protiv novog koronavirusa”, izjavila je suautorica studije, prof. Katherine Kedzierska.

Danas objavljeno istraživanje Instituta za infekciju i imunitet Peter Doherty iz Melbourna pohvalili su i drugi stručnjaci. Jedan ekspert je rekao da je ovo istraživanje donijelo potpuno nove spoznaje o koronavirusu.

Što je otkriveno?

Mnogi oboljeli su se uspješno oporavili od Covid-19, što znači da je već bilo poznato da se naš imunološki sustav može uspješno boriti protiv virusa.

No, ovo je istraživanje po prvi put identificiralo četiri vrste imunoloških stanica koje je ljudsko tijelo proizvelo za borbu protiv Covid-19.

Ove su stanice zamijećene praćenjem pacijentice koja je imala blagi do umjereni oblik bolesti i nije imala prethodnih zdravstvenih problema.

Naime, 47-godišnja žena iz Wuhana u Kini javila se u bolnicu u Australiji. Oporavila se u roku od 14 dana.

Prof. Kedzierska rekla je za BBC da je njezin tim ispitao “cijelu širinu imunološkog odgovora” kod ove pacijentice.

Tri dana prije nego se njezino zdravstveno stanje počelo poboljšavati, u njenom su krvotoku primijećene specifične stanice. Kod oboljelih od gripe te se iste stanice također javljaju u otprilike isto vrijeme, prije oporavka, rekla je prof. Kedzierska.

“Bili smo vrlo uzbuđeni zbog naših rezultata – i činjenice da smo uspjeli zabilježiti pojavu imunoloških stanica kod zaražene pacijentice prije kliničkog poboljšanja”, izjavila je za BBC.

Više od desetak znanstvenika radilo je od jutra do večeri tijekom 4 tjedna kako bismo dobili ove analize, dodala je prof. Kedzierska.

Kako nam ovo otkriće pomaže?

„Prepoznavanje kada imunološke stanice „napadaju“ virus može pomoći predvidjeti tijek virusne bolesti”, rekao je prof. Bruce Thompson, dekan na fakultetu medicinskih znanosti sveučilišta Swinburne.

“Kad znate kada se događaju različiti odgovori imunološkog sustava, onda možete predvidjeti u kojoj ste fazi oporavka od virusa“. rekao je prof Thompson za BBC.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt rekao je da ovo otkriće također može pomoći u “ubrzavanju” pripreme cjepiva i potencijalnog liječenja zaraženih pacijenata.

Prof. Kedzierska rekla je da je sljedeći korak za znanstvenike utvrditi zašto je imunološki odgovor slabiji kod pacijenata koji imaju teže slučajeve bolesti.

“Sada je zaista ključno shvatiti što nedostaje ili što je različito kod pacijenata koji su umrli ili koji razviju teški oblik bolesti. To će nam omogućiti da ih bolje zaštitimo, rekla je.

U siječnju je Institut postao prvi u svijetu koji je uspio „proizvesti“ virus izvan Kine.

Centar od tada dobivao dodatna sredstva australske vlade, kao i donacije raznih tvrtki i kineskog milijardera Jacka Ma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr