Kako se zaštititi od koronavirusa – treba li raskužiti namirnice iz trgovine?

Foto: GettyImages

Na početku pandemije koronavirusa, trgovine su brzo rasprodale sve zalihe dezinfekcijskih sprejeva i maramica. Ljudima se savjetovalo obrisati/raskužiti ambalažu i limenke koje su kupili u trgovini.

No, znanstvenici su tijekom godine naučili puno o koronavirusu i kako se on prenosi, a ispostavilo se da svo ribanje i dezinfekcija možda nije potrebno, piše npr.org.

“Ako osoba zaražena koronavirusom kihne, kašlje ili glasno razgovara, kapljice koje sadrže čestice virusa mogu putovati zrakom i na kraju sletjeti na obližnje površine. No, rizik od zaraze dodirivanjem površine kontaminirane virusom nizak je”, tvrdi Emanuel Goldman , mikrobiolog s američkog Sveučilišta Rutgers, autor studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu The Lancet.

“U bolnicama su ispitane površine u blizini pacijenata koji su oboljeli od covida-19 i na njima nije pronađena zarazna inačica virusa”, navodi Goldman. Na površinama je, međutim, pronađena virusna ribonukleinska kiselina (RNK), za koju Goldman kaže da je “mrtvi ostatak” virusa. To je jedino što ostane kada virus umre.

“Kada se nađe u okolišu, virus je jako slab i jako brze odumre”, pojašnjava Goldman.

Znanstvenici i stručnjaci za javno zdravstvo još u siječnju i veljači smatrali su da je zaraza preko kontaminiranih površina problem, a neke studije objavljene početkom godine navodile su da koronavirus na površinama može preživjeti danima.

“Pretpostavljalo se da se prijenos virusa događao kada bi zaražena osoba kihnula ili zakašljala na obližnju površinu te da bi se druga osoba zarazila dodirivanjem tih površinu te potom te čestice rukama prenijela na svoje oči, nos ili usta”, rekla je profesorica inženjerstva na Sveučilištu Virginia Tech Linsay Marr, stručnjakinja za zarazne bolesti koje se šire zrakom.

Ljudima se savjetovalo da redovito dezinficiraju sve frekventnije površine, brišu namirnice kupljene u trgovinama, pa čak i da nose rukavice. Iz današnje perspektive, Marr tvrdi da je to bilo pretjerivanje. Danas, kaže Marr, “svi dokazi upućuju da je udisanje čestica virusa dominantan način prijenosa virusa i zaraze”.

Znanstvenici sada znaju da su se eksperimenti s početka godine radili u savršeno čistim laboratorijima s puno većim količinama virusa od onih koje se mogu susresti u stvarnom životu. Specijalist za zaraze dišnih puteva dr. Kevin Fennelly s američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo kaže da nema znanstvenih podataka koji bi opravdali revnosno raskuživanje kvaka na vratima, ambalažu i namirnica. Također, nema znanstvenog opravdanja za višesatno dezinficiranje frekventnih površina u zračnim lukama, višenamjenskim zgradama i javnog prijevoza.

“Nisam se susreo s podatcima koji bi poduprli tezu da se virusom zarazimo tako da on na nas skače s pločnika”, navodi Fennelly.

Marr dodaje da čišćenje površina nije najbolji način za usporavanje širenja virusa. “S obzirom na to da imamo ograničene resurse i vrijeme, bilo bi nam bolje da bavimo pročišćavanjem zraka, a ne površinama”, dodala je.

Fennelly se slaže te dodaje da je vjerojatnije da će osoba zaraziti u zatvorenom prostoru poput restorana jer u njima boravi velik broj ljudi. “Bilo bi bolje rabiti baktericidno/germicidne svjetiljke jer znamo da one ubijaju viruse koji se nalaze u zraku”, pojašnjava Fennelly.

Delphine Farmer, kemičarka atmosfere sa Sveučilišta Colorado State upozorava da prskanje prostora s raskužnim sredstvima potencijalno može biti i opasno. “Velika uporaba izbjeljivača i vodikovog peroksida može dovesti do stvaranja otrovnih čestica koje se potom udišu. Mogu uzrokovati oksidativni stres, a neke su čisti otrov.”

Ljudi se od koronavirusa najbolje mogu zaštititi tako što će nositi masku i izbjegavati velike gužve, složni su stručnjaci u razgovoru za NPR.

“Ograničite vrijeme provedeno u zatvorenom prostoru s osobama koje nisu članovi vašeg kućanstva – i obvezno nosite masku u takvim prilikama. Kada se nalazite na javnim površinama ili u javnom prijevozu, nemojte dodirivati sve i svašta. Umjesto raskuživanja tih površina, bolje je češće prati ruke, kažu stručnjaci.

“Ako baš odlučite obrisati stvari koje ste kupili u trgovini, ne morate to raditi skupim sredstvima. Dovoljni su obični sapun i voda”, rekla je Farmer.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

* O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/npr.org